EL SECTOR TURÍSTIC ES RECUPERA PROGRESSIVAMENT DE LA CRISI SANITÀRIA I PREVEU UNA BONA OCUPACIÓ A PARTIR DE LA SEGONA QUINZENA DE JULIOL


Totes les comarques lleidatanes funcionen amb normalitat, a excepció únicament del Segrià, a l’extrem sud de la demarcació.


La demarcació de Lleida torna a rebre visitants i el ritme de reserves i d’ocupació va creixent progressivament en tots els àmbits d’allotjament, alhora que la resta de serveis i equipaments turístics va retornant a la normalitat després de l’aturada de mesos provocada per la crisi sanitària a tot l’Estat. El final de l’estat d’alarma i la lliure mobilitat de la població entre comunitats i regions sanitàries ha estat el tret de sortida d’un mercat que, enguany més que mai, busca el turisme rural i de natura com a garantia de seguretat sanitària.

En tot el territori lleidatà únicament la comarca del Segrià (situada al sud de la demarcació i que alberga la capital, Lleida) no és accessible en estar en situació de confinament, mentre que les altres dotze comarques (la resta de la plana i tota la zona de muntanya) funcionen amb total normalitat.

Pendent sempre de l’evolució del tema sanitari, el món turístic lleidatà confia que les característiques especials del territori (amb un turisme basat en bona part en les activitats outdoor en plena natura, un context paisatgístic privilegiat i amb el patrimoni cultural i la gastronomia com a atractius importants) siguin factors de pes en la reactivació del sector. 

En referència a les excel·lències naturals de Lleida, cal recordar que disposa de tres parcs naturals emblemàtics (el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici –l'únic del territori català–, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró) i una vintena d'espais naturals d'interès. A més, la zona de Montsec i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici estan reconegudes amb el certificat de Destinació Turística i Reserva Starlight, mentre que la Val d’Aran ostenta el distintiu de Biosphere Destination i una zona del Prepirineu (la Conca de Tremp-Montsec) ha obtingut la declaració de Geoparc mundial, amb el nom "Orígens".

Quant als allotjaments, els sectors dels càmpings (amb especial incidència en els bungalous), les cases rurals i els apartaments turístics són els que registren una demanda més gran, en bona part per la seva relació directa amb la natura i els espais oberts. Igualment, el turisme actiu i els esports d’aventura, àmbit en el qual Lleida és un punt de referència, estan en ple procés de reactivació, beneficiats a més per un any excel·lent pel que fa a les reserves d’aigua i al paisatge.

La màxima afluència de visitants es preveu entre el final de juliol i el final d’agost, tot i que enguany la tamporada es podria allargar en alguns àmbits, si la climatologia és benigna, ja que la campanya ha començat amb retard.

Quant a la procedència, els turistes que arriben o que ja han reservat allotjament són de Catalunya, seguits dels de la Comunitat Valenciana, la Comunitat de Madrid i Euskadi. Les comarques de muntanya més septentrionals acullen també alguns visitants francesos, tot i que la previsió general és un lògic descens del turisme estranger.

Pel que fa al Segrià, els serveis i els equipaments culturals i turístics es mantenen oberts, tot i que les visites guiades i les activitats de grup en general han quedat suspeses fins a la fi del confinament.

Els espais naturals, els més buscats

Cal dir que el nou Baròmetre Turístic elaborat per la prestigiosa firma Braintrust, informe que fa una anàlisi de l'impacte de la Covid-19 en el sector i que revela les tendències generals un cop el turisme es vagi reactivant a l’Estat, indica que els viatges en entorns naturals seran dels primers a repuntar aquest estiu. El motiu és que aquests espais ofereixen la possibilitat de passar unes vacances allunyades de les aglomeracions, per la qual cosa els càmpings i els allotjaments rurals, entre d’altres, seran els establiments que abans podran recuperar-se després de la crisi sanitària.

En una anàlisi més detallada per generacions, veiem que els més grans (més de 56 anys) escullen principalment els hotels (25,4 %) i pensions i hostals (20,4 %) per a les seves escapades i vacances. En canvi, veiem un comportament més similar entre els pertanyents a les generacions d’entre 40 i 55 anys i els Millennials (entre 26 i 39 anys), tot i que presenten algunes diferències: mentre que els primers trien amb preferència allotjaments rurals (47,5 %) i càmpings (45,6 %), els Millennials demanen en primer lloc els càmpings (37,6 %) i els apartaments turístics (32,0 %). Els més joves (menys de 25 anys) prefereixen especialment els albergs i hostels.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat