UN TREBALL MULTIMÈDIA SOBRE EL MÓN RURAL GUANYA EL PREMI ESPECIAL DEL CERTAMEN TURÍSTIC INTERNACIONAL “PICA D’ESTATS” DE PREMSA, RÀDIO, TV I INTERNET


El veredicte del guardó, dotat amb 45.000 €, es va fer públic el proppassat 8 de febrer. D’altra banda, la pròxima edició del premi resta oberta als reportatges publicats entre el 20 d’octubre del 2019 i el 19 d’octubre d’enguany.


El veredicte del jurat va atorgar el premi especial a “Els artistes van en tractor”, un muntatge artístic d’imatges aèries filmades des d'un dron dels paisatges de les Garrigues amb els agricultors treballant els seus camps El Premi Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, guardó convocat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, compta amb una dotació econòmica de 45.000 € i ha rebut en aquesta edició un total de 224 treballs, una cinquantena dels quals de premsa internacional (la xifra més alta de participació estrangera registrada fins ara).

La cerimònia de lliurament dels premis als diferents guardonats tindrà lloc al Palau de la Diputació de Lleida, en una data encara per determinar.  

El premi de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 euros) va ser per al reportatge “Castells per la província de Lleida”, escrit per Daniel Romaní, amb fotografies de Santi Iglesias i publicat l’agost del 2019 al diari Ara. Es tracta d’una sèrie de 7 articles temàtics centrats en alguns dels castells més emblemàtics de la plana i el Prepirineu de Lleida, els sis primers, i en el Turó de la Seu Vella de la ciutat de Lleida, el setè.

El premi de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 euros) fou per al reportatge “Penelles, un poble que torna a pintar”, escrit per Joaquim M. Pujals, amb fotos de Josep Cano i publicat a la revista Descobrir Catalunya el juny del 2019. El reportatge se centra en el curiós procés de conversió del poble de Penelles, a la comarca de la Noguera, en un gran museu a l’aire lliure d’art urbà gràcies al GarGar Festival i a la decoració de la vila amb un centenar de grafits i murals pintats.

El premi de Televisió (dotat amb 5.000 euros) fou per al reportatge “David contra Goiat”, d’Eugenia Basauli i Eduardo Laplaza, emès el desembre del 2018 al programa “El Escarabajo Verde” de TVE. L'espai explica i analitza els efectes socials i econòmics de la reintroducció de l’ós (incidint en l’exemplar Goiat) al Pirineu lleidatà, i molt especialment a la Val d’Aran, des de la perspectiva dels detractors i els defensors d’aquest procés.

El premi de Premsa internacional (dotat amb 5.000 euros) va ser per al reportatge “Una terra dai gusti forti” ('Una terra de gustos forts'), escrit per Riccardo Lagorio i Andrea Deotto i publicat l’octubre del 2019 a la revista Dove. És un ampli recorregut per les comarques de Lleida a través de la seva cuina tradicional i creativa, amb especial incidència en alguns dels productes de la terra, els vins, les elaboracions gastronòmiques i els establiments de restauració més destacats.

El premi al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 euros) fou per a Carles Claraco per una sèrie d’espectaculars fotografies que il·lustren el reportatge “La Porta del Cel: travesía por el Pirineo más salvaje”, publicat l’abril del 2019 a El Mundo de los Pirineos. Les imatges recullen les grans panoràmiques (d'estanys, pletes, colls, pics i refugis) que acompanyen els senderistes que fan aquesta ruta d’alta muntanya passant pels refugis de Graus, Certascan, Pinet i Vallferrera, al Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El premi d’Internet (dotat amb 5.000 euros) i Premi especial del jurat (dotat amb 10.000 euros) fou per al treball “Els artistes van en tractor”, de la videoartista Sara Boldú, publicat a https://saraboldu.wixsite.com/artistesambtractor l’octubre del 2019. Es tracta d’un muntatge d’imatges preses amb dron a les Garrigues d’agricultors treballant la terra amb els seus tractors, que vol ser un homenatge al paisatge rural i als seus protagonistes. El vídeo forma part d’una exposició multimèdia que inclou fotografies i entrevistes als agricultors.

El premi al millor treball dels Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida (dotat amb 5.000 euros) va ser per al reportatge “Els secrets de la 'city' de Lleida”, escrit per Roser Banyeres amb fotografies de Rafa Ariño i publicat el 3 de març de 2019 al suplement Lectura del diari Segre. El reportatge parla de l’origen, els trets urbanístics i les singularitats de la Rambla Ferran, una de les artèries econòmiques i financeres de la ciutat de Lleida, incidint en els edificis històrics més emblemàtics del vial.

El premi de Ràdio va quedar desert.

El jurat del 31è Premi "Pica d'Estats" ha estat format per destacats professionals del món de la comunicació. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha presidit el jurat. N'han format part com a vocals els periodistes Josep Lluís Cadena, director de Ràdio Lleida-Cadena Ser; Francesc Canosa, director de La Mira magazín; Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del magazín matinal "Aquí, amb Josep Cuní" de SER Catalunya; Pepa Fernández, directora i presentadora del programa “Las Mañanas” de RNE; Lluís Foix, analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, exdirector d’El Periódico de Catalunya; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Francesc Guillaumet, director del diari La Mañana; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET), i Mònica Terribas, directora d'"El Matí de Catalunya Ràdio". Ha actuat com a secretari el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

La 32a edició del guardó
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida convocarà properament la 32a edició del premi, que restarà oberta als reportatges publicats entre el 20 d’octubre del 2019 i el 19 d’octubre d’enguany. 


Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
www.aralleida.cat