LA XARXA DE REFUGIS DE MUNTANYA DE LLEIDA ENLLESTEIX L’INICI DE LA TEMPORADA


Les comarques del Pirineu lleidatà disposen de 31 equipaments d’aquest tipus, amb un total de 1.346 places, que van dels 2.424 metres d’altitud del Colomina, al Pallars Jussà, als 1.015 metres del d’Era Honeria, a la Val d’Aran.


Tot i que algunes funcionen tot l’any, aquestes edificacions de muntanya destinades a donar aixopluc als excursionistes obren i assoleixen el gruix de l’activitat a partir de la primavera, l’estiu i els inicis de la tardor. El Pirineu de Lleida acull una trentena de refugis de muntanya, d’entre 16 i 90 places, la majoria repartits entre l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Tots ells constitueixen magnífiques plataformes logístiques per practicar amb intensitat determinats esports i activitats en plena natura i per gaudir dels paisatges d’alta muntanya.

Concretament, a la demarcació lleidatana es troben els refugis d’Era Honeria, Conangles, Restanca, Ventosa i Calvell, Amics de Montgarri, Colomèrs i Saboredo, a la Val d’Aran; Amitges, Josep Maria Blanc, Ernest Mallafré, Gerdar, Pla de la Font, Fornet, Pleta del Prat, Certascan, Gall Fer, Vallferrera, Comes de Rubió i Cuberes, al Pallars Sobirà; Colomina, al Pallars Jussà; La Basseta, Ras de Conques, Refugi de l’Arp i Coll de Port, a l’Alt Urgell; Prat Aguiló, Cortals de l’Ingla, Serrat de les Esposes, Estanys de la Pera i Cap del Rec, a la Cerdanya, i Molí de Gósol, al Berguedà.

Depenent de la categoria, els refugis poden oferir més o menys serveis: assessorament, WC i dutxa, calefacció, mantes, telèfon privat, Internet, emissora de ràdio, servei de menjars i begudes, jocs, farmaciola...

La seva funció també pot variar depenent de la situació: poden formar part de travesses i àdhuc curses de muntanya (a peu o amb BTT), servir de campament base per a ascensions i fins i tot acollir estades d’amics o grups familiars, un fenomen per cert cada cop més habitual.

D’altra banda, es tracta de construccions de tipologia molt diferent: refugis oberts (sense guarda, solen ser petits, però disposen de lliteres, emissora d'emergència i material de rescat), refugis guardats (són grans, donen als excursionistes allotjament i menjar i disposen de força serveis com llum i aigua) i refugis-xalet (construccions guardades situades al costat d’una carretera o en una població, amb molts serveis i gran capacitat). Els refugis solen ser gestionats per les grans entitats excursionistes de Catalunya (la FEEC o la CEC), ajuntaments o altres entitats locals


Més informació:

FEEC
https://www.feec.cat/fem-muntanya/refugis/

CEC
https://cec.cat/el-cec-centre-excursionista-de-catalunya/xalets-i-refugis-de-muntanya/