EL CENTRE D’OBSERVACIÓ DE L’UNIVERS DEL MONTSEC INICIA LA TEMPORADA AMB MOLTES NOVETATS


L’equipament, que confia superar els 35.400 visitants registrats el 2019, passa enguany a ser gestionat per la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Noguera.


El Centre d’Observació de l’Univers (COU), equipament que forma part del Parc Astronòmic Montsec (PAM), obre una temporada que començarà demà divendres, 28 de febrer, i acabarà el 10 de gener de 2021 amb novetats interessants com la projecció al Planetari de la pel·lícula Asteroid: Mission Extreme, produïda per National Geographic i que gira al voltant d'un hipotètic projecte d'exploració espacial utilitzant asteroides. La cinta està narrada per l’actriu Sigourney Weaver, però també se n’oferirà la versió en català i castellà a càrrec de la dobladora i actriu Maria Lluïsa Solà.

A més, cal ressenyar l’estrena, el mes de juny, d’una producció en 3D del Planetari de Pamplona sobre el cel nocturn als Pirineus que mostra els efectes sobre el firmament de la zona compresa entre la punta oriental d'Euskadi i el Cap de Creus a Catalunya provocats per la il·luminació que desprenen les grans conurbacions, algunes de força llunyanes, com és el cas de París i Barcelona. El documental està vinculat al projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit, que treballa en la conscienciació de la necessitat de la protecció del medi nocturn, i en què participen el COU, dues entitats de Navarra i tres de França.

Pel que fa a la gestió del centre, aquest passa a partir d’enguany a les mans de l’ens FGC, dependent de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Consell de la Noguera, anterior gestora de l’equipament.

D’altra banda, el COU amplia la seva oferta amb visites nocturnes orientades a grups familiars. Aquestes sessions, que se sumen a la resta de visites diürnes per al públic familiar i a les nocturnes dirigides al públic adult que ja proposa el COU, començaran el pont de l’1 de maig i s’oferiran en dates concretes que facilitin poder observar els objectes més comprensibles per als petits, com ara la Lluna o els planetes propers.

Quant al règim general de visites, entre els mesos d’abril i setembre es flexibilitzarà i ampliarà els horaris de les sessions, que es faran a les 21.00, 22.00, 23.00 i 24.00 h.

Pel que fa a esdeveniments professionals, el centre acollirà al juny el congrés internacional Artificial Light at Night. A més, s’ha programat noves edicions del cicle Música sota les estrelles, que un cop al mes combina música i astronomia en visites de nit entre els mesos de juny i novembre, i del Festival d’Astronomia, que ofereix un cap de setmana del mes d’octubre diverses activitats científiques, culturals i d’oci adreçades a tota la família, amb l’objectiu de divulgar la ciència i fomentar el Montsec com a destinació d’astroturisme.

Durant la temporada, el COU continuarà oferint visites per a centres educatius amb activitats didàctiques pensades per complementar els temaris que els alumnes segueixen durant el curs acadèmic.

D’altra banda, el Parc Astronòmic Montsec organitzarà entre el 16 i el 18 de juny la sisena edició de la conferència internacional Artificial Night at Light, el congrés més important del món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit. L’esdeveniment, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit, se celebrarà a l’Institut d’Estudis Ilerdencs i aplegarà al voltant d’uns 200 experts internacionals.
El Centre d’Observació de l’Univers va assolir l’any passat els 35.400 visitants, superant el rècord del 2018 (34.808 visitants), i confirma la tendència a l’alça dels darrers anys. Des de la seva posada en marxa l’any 2009, han passat pel centre uns 305.000 visitants. D’altra banda, l’equipament va generar l’any passat un impacte econòmic sobre el territori d’uns 2,7 milions d’euros (i de quasi 15 milions des de la creació del COU).

Cal recordar que enguany el Parc Astronòmic Montsec (PAM), al qual s’adscriu el COU, s’ha adherit al segell d’Equipament Familiar de l’Agència Catalana de Turisme. Aquest segell implica que el COU s’incorpora també a la certificació Biosphere Responsible Tourism, la qual garanteix que el viatger pot gaudir d’una experiència sostenible, tot protegint la cultura, millorant l’economia local i reduint l’impacte en el medi ambient.

El Parc Astronòmic Montsec (PAM), situat al municipi d’Àger (la Noguera), aprofita les característiques úniques de la zona del Montsec per a la realització de recerca, formació i divulgació de l'astronomia. La serra del Montsec té la doble certificació de Destinació Turística i Reserva Starlight, que atorga la Fundació Starlight amb l’aval de la UNESCO per distingir els millors espais per observar els estels. El PAM aprofita aquestes condicions privilegiades, que fan del Montsec el lloc més adequat de Catalunya per a la instal·lació de centres com l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i el Centre d'Observació de l'Univers (COU).


Més informació:

Parc Astronòmic Montsec-Centre d’Observació de l’Univers
Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46
Web: www.parcastronomic.cat