NOU CARNET PER VISITAR VALLBONA I LA RESTA DE MONESTIRS DEL CISTER


L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha posat en funcionament aquest mes el nou carnet multientrada de la Ruta del Cister que permetrà als visitants l’accés a tres conjunts patrimonials principals de la ruta, Santa Maria de Vallbona, Santes Creus i Santa Maria de Poblet, a un preu reduït.


La iniciativa de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, desenvolupada amb motiu dels 30 anys de la Ruta de Cister, permetrà visitar amb una única entrada els monestirs de Santes Creus (Aiguamúrcia, l’Alt Camp), Santa Maria de Vallbona (Vallbona de les Monges, l’Urgell) i Santa Maria de Poblet (Vimbodí-Poblet, la Conca de Barberà). El carnet serà operatiu a partir de gener del 2020 i ja es pot adquirir als tres monestirs i també, a partir de l’1 de gener, a l’espai “Palau Moja. The Catalan Heritage House”, a la Rambla de Barcelona. A partir del final de gener es posarà a la venda per mitjà de canals de venda en línia com el portal web de Patrimoni Cultural i el de Turisme de Catalunya, entre d’altres.

El nou carnet, que substitueix l’anterior (posat en funcionament l’any 2015), té l’objectiu de donar un nou impuls a la visita dels tres monestirs que constitueixen l’eix vertebrador de la Ruta del Cister, un triangle patrimonial que es vol posicionar com un dels referents culturals i turístics d’alta qualitat de Catalunya. El carnet es presenta amb una imatge i un format renovats —un disseny més atractiu i un format més modern— i amb informació en català, castellà, anglès i francès.

El cost del carnet és de 15 euros i s’ha ampliat el seu període de validesa, que passa d’un a dos anys per tal que l’usuari tingui més possibilitats d’entrada durant més temps. Un dels atractius principals de la nova entrada conjunta és el descompte que ofereix de 6,50 euros sobre el preu de venda total de les tres entrades.

La Ruta del Cister es va crear l’any 1989 amb l’objectiu de dinamitzar turísticament i econòmicament les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. La ruta està formada pels 65 municipis de les comarques esmentades. Els monuments més emblemàtics són els monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, fundats al segle XII i que constitueixen un dels conjunts cistercencs habitats més destacats d'Europa, integrant l'expressió primordial que identifica el llegat artístic d'aquest orde.

Vallbona de les Monges està habitat per una comunitat femenina de monges que combinen el treball i la pregària amb les visites guiades i l'artesania. La història del monestir comença l'any 1153, quan l'ermità Ramon de Vallbona congrega allí una comunitat mixta d'ermitans. L'any 1176, després que els homes es traslladessin al Montsant, unes monges vingudes de Tulebras, Navarra, es van unir a la comunitat i es van integrar a l'orde del Cister. Les restes de les reines de la Corona d'Aragó Violant d'Hongria, esposa de Jaume I el Conqueridor, i la seva filla Sança d'Aragó descansen al monestir.

El 2018 es va obrir al públic el nou espai expositiu, l'antiga farmàcia del monestir, considerada un dels tresors de la construcció cistercenca i que exhibeix elements, productes i estris relacionats amb la pràctica farmacèutica, la majoria del segle XVIII. La farmàcia és bastida en una gran sala gòtica d'arquitectura austera i presenta estris molt singulars: pots de ceràmica, morters, balances, pesos, herbes medicinals, ampolles de vidre verd amb formes curioses per destil·lar els ungüents, etc.

 

Més informació:

Monestir de Vallbona de les Monges
Tel. 973 33 02 66 
https://www.monestirvallbona.cat/es/