DESTINARAN 260.000 EUROS A CONDICIONAR EL TURÓ DE LA SEU VELLA


La partida s’adreçarà a la restauració de la muralla nord, que forma part del conjunt monumental de catedral, castell i muralles candidat a patrimoni de la UNESCO.


El Consorci del Turó de la Seu Vella destinarà l’any vinent una partida de 260.000 euros a la restauració de la muralla nord de la Seu Vella, situada a la part de la fortalesa coneguda com a Baluard del Rei, Contrabaluard del Rei i Baluard de la Punta del Diamant. L’actuació es fa després que aquesta part concreta del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella patís el passat mes de març un primer esllavissament de pedres, i que a mitjan desembre hi hagués un segon incident, en aquest cas amb un altre esllavissament de pedres, terra i arrels, que ha malmès la zona i va obligar a tancar-la de forma provisional tot esperant futures actuacions de restauració.

L’actuació es farà sobre trams de la muralla que no havien estat mai restaurats i permetrà frenar el seu deteriorament, consolidant la pedra i recuperant les antigues troneres, a més de restaurar un pany de muralla que havia caigut. Aquesta actuació ha de permetre també obrir aquest espai per al passeig dels veïns de la ciutat i visitants.

La restauració de les muralles comptarà amb una partida global de 426.000 euros procedent de l’Ajuntament de Lleida, de fons europeus FEDER i d’una subvenció de 250.000 euros concedida per la Diputació de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).

La vicepresidenta primera de la institució i vicepresidenta de l'IEI, Rosa Pujol, va destacar el compromís de la Diputació de Lleida amb el patrimoni monumental de la demarcació, i en el cas del Turó de la Seu Vella, el seu convenciment que el procés per declarar-lo conjunt monumental per la UNESCO avanci satisfactòriament. Pujol va dir que el turó és una de les grans icones de Lleida, com ho són les esglésies romàniques de la Vall de Boí, les festes de les falles o l'art de la pedra seca, totes incloses ja en la llista de patrimoni de la UNESCO. A més, va afegir que la Diputació de Lleida vol formar part del Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida per impulsar la candidatura a Patrimoni Mundial.

La Seu Vella és l'atractiu turístic més emblemàtic i una de les millors produccions artístiques de l'arquitectura catalana del segle XIII, i per extensió de l'arquitectura medieval europea. El seu claustre, un dels més grans de l'arquitectura gòtica, és una de les joies de la construcció.

L’anomenada Seu Vella està formada per quatre construccions diferenciades: el claustre, el temple, el campanar i la Canonja —la part menys interessant—, on feien vida quotidiana els canonges.

El claustre, de dimensions considerables, té una situació atípica, a ponent de l’església, i el seu costat meridional és obert en galeria sobre la ciutat; la construcció es va fer en aproximadament 150 anys i va començar amb les robustes formes del romànic fins a arribar a la lleugeresa del gòtic florit al segle XV (amb un total de disset arcades, de les quals solament dues repeteixen la decoració de les traceries). 

El temple és una construcció romànica de tres naus i un llarg creuer, amb una sèrie de capelles funeràries incorporades als segles XIV i XV i que pertanyen a les principals famílies nobles; hi destaquen les portes romàniques, amb la seva singular decoració, i molt especialment la Porta dels Fillols.

El campanar té seixanta metres d’altura i pertany al tipus de campanars octogonals que caracteritzen el gòtic català. L’obra es va començar al segle XIV i es va finalitzar al XV. Està formada per dos cossos que tenen sengles escales de cargol, que després de 238 esglaons porten al punt més alt de tota la ciutat i permeten gaudir d’un panorama extraordinari. 

 

Més informació:

Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida
Tel. 973 23 06 53  
Web: www.turoseuvella.cat