L’HOSPITAL DE CARTRÓ DE LA VALL FOSCA, BÉ CULTURAL D’INTERÈS LOCAL


Es tracta d’un edifici únic i singular, relativament ben conservat, bastit l’any 1912 per als treballadors que construïen la central hidroelèctrica de Capdella, al Pallars Jussà.


El reconeixement que ha fet el Consell Comarcal del Pallars Jussà a l’Hospital de Cartró de la Torre de Capdella com a Bé Cultural d’Interés Local (BCIL) està adreçat a preservar-lo i és un pas previ per a la seva posterior recuperació, ja que constitueix una construcció única a Europa. L’equipament, de patent alemanya, fou bastit fa 107 anys per l’empresa Christoph & Unmack, pionera en l’àmbit de l’arquitectura prefabricada, per atendre les necessitats quotidianes de salut i els accidents dels 4.000 obrers que aixecaven la central hidroelèctrica de Capdella.

La declaració com a Bé Cultural d’Interés Local insta les administracions de la zona a recuperar i conservar l’edifici i també permet optar a subvencions destinades a aquesta finalitat. L’Hospital de Cartró, segons els experts, es pot considerar una construcció emblemàtica de l’arquitectura industrial de començament del segle XX. El seu relatiu bon estat és degut al fet que, després de servir d’hospital, l’edifici ha fet altres funcions, com la de magatzem municipal.

A conseqüència de la crisi del carbó del final del segle XIX, provocada per l’alt cost d’aquest recurs, els industrials catalans van començar a buscar fonts energètiques noves per impulsar les fàbriques. L’any 1911 es van fundar a Catalunya dues grans empreses, Riegos y Fuerzas del Ebro (més coneguda com La Canadenca) i Energía Eléctrica de Cataluña (EEC), que tenien l’objectiu de generar energia hidroelèctrica a gran escala, aprofitant els desnivells i els recursos hidràulics dels Pirineus.

L’industrial i polític català, nascut a Sort, Emili Riu va impulsar la creació, amb capital estranger, de l’empresa Energía Eléctrica de Cataluña i la construcció d’una central hidroelèctrica a la Vall Fosca. Al final del 1911, en efecte, s’inicien les obres a la Central de Capdella, i el centre es construeix en un temps rècord, 23 mesos, gràcies a la mà d’obra de 4.000 treballadors procedents de l’Estat i de l’estranger. Aquesta ingent quantitat d’obrers va requerir la construcció d’edificis com l’escola, habitatges i un hotel, que es va fer majoritàriament mitjançant materials prefabricats.

En aquest context s’emmarca l’Hospital de Cartró construït per l’empresa alemanya Christoph & Unmack, especialitzada, entre d’altres productes, en edificis prefabricats que es feien completament en una fàbrica, amb un procés de muntatge.

L’edifici de la Vall Fosca correspon al model Doecker-normal-barracken, ideat inicialment com a caserna militar. És un model econòmic, de col·locació fàcil i pensat per durar molt temps. Consta d’un entramat de fusta, on fan de paret uns panells prefabricats de cartró, resistents a la intempèrie gràcies a un tractament específic amb pintures i vernissos. La teulada està feta també de fusta i cartró, coberta amb teules de fibrociment. L’hospital consta de dues ales diferenciades entre si. L’una estava destinada a l’atenció i la cura de malalts, mentre que l’altra estava pensada per a petites intervencions i cirurgia en general. Ambdues ales queden separades per la cuina i els serveis.

La Vall Fosca, una de les més ben conservades del Pallars Jussà, té nombrosos atractius per al visitant, començant pel paisatge majestuós d’alta muntanya i pels poblets situats al fons de la vall o aturonats a banda i banda. El telefèric de l’Estany Gento, el romànic (hi destaquen esglésies com Sant  Martí a la Torre de Capdella o Santa Maria d’Oveix), el patrimoni industrial (la central-museu hidroelèctric de Capdella, visitable) o la deliciosa gastronomia pallaresa són també elements destacats de la vall.

 

Més informació:

Consell Comarcal del Pallars Jussà
Tel. 973 65 01 87
http://www.pallarsjussa.cat