LES COMARQUES DE LLEIDA EXCEL·LEIXEN PER LA GASTRONOMIA D’HIVERN


La climatologia freda de l’hivern ha afavorit una cuina potent i deliciosa que es tradueix tan en la varietat de les festes gastronòmiques que s’hi celebren com en l’oferta dels nombrosos restaurants de qualitat del Pirineu i la plana de Lleida.


La gastronomia ha esdevingut un dels principals al·licients per visitar el territori lleidatà, especialment a l’hivern, quan el fred convida a provar un plat de cullera potent en una celebración popular o a degustar un bon àpat ben arrecerat en companyia d’amics i familiars. Aquest fet s’ha traduït també en la proliferació de jornades, festes i fires centrades precisament en la gastronomia.

Així, el gener tindrà lloc a la Seu d’Urgell (l’Alt Urgell) la calderada de Sant Antoni, on es repartiran 5.000 racions d’escudella; el 18 se celebra la festivitat del mateix sant a Prullans (la Cerdanya), amb un dinar de germanor on l’escudella de carn d’olla és també protagonista. Les Festes de la Confraria de Sant Sebastià del Pont de Suert (l’Alta Ribagorça), del 19 al 21, inclouen àpats amb productes de la terra com el corder; l’Aplec de Sant Sebastià d’Isona (el Pallars Jussà), el dia 25, i la Festa des Tres Tombs de Tàrrega (l’Urgell), el dia 26, també clouen amb un dinar popular.

Ja al febrer, del 20 al 25 tindrà lloc a diversos municipis del Pallars Sobirà (Àreu, Espot, Esterri d’Àneu, Gerri de la Sal, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Ribera de Cardós i Sort) la festa del Carnaval i Ball de la Passa, que proposa una calderada popular i on es recomana la degustació del farcit de carnaval, plat típic d'aquest dia; al Carnestoltes de la Pobla de Segur (el Pallars Jussà), el dia 22, s’ofereix una escudellada de germanor i el mateix dia té lloc una calderada popular a Salàs de Pallars (el Pallars Jussà);

Sense sortir de febrer, Balaguer (la Noguera) organitza els dies 22 i 23 el Carnestoltes del Congre, amb degustació d’olla amb aquest peix; Puiggròs (les Garrigues) Artesa de Segre (la Noguera) fan la matança del porc els dies 23 i 25 respectivament; les festes del Ranxo, una mena d’escudella grassa, se celebren a Talarn (el Pallars Jussà) el dia 23, a Organyà (l’Alt Urgell) el 25, a Oliana i Peramola (l’Alt Urgell), el 25 i Ponts (la Noguera), també el 25, essent aquest últim el més reputat de tots; Tremp (el Pallars Jussà) tanca el mes amb una escudellada popular, el dia 25.

Entrant al mes de marc, a l’Aplec de Claret (Pallars Jussà), el dia 1, es fa una escudellada; el Carnestoltes de Vila-sana (el Pla d’Urgell), també l’1, ofereix un dinar popular; la Fira del trumfo i la tòfona de Solsona (el Solsonès), els dies 7 i 8, inclou degustacions dels dos productes; el dinar de la Porcada de Butsènit (la Noguera), el dia 15, és a base de mongetes, llonganissa i botifarra negra; l’Espluga Calba (les Garrigues) i Montgai (la Noguera) organitzen sengles festes de la matança del porc, amb dinar popular, els dies 21 i 22 respectivament, i finalment el Miracle, a Riner (el Solsonès) acull els dies 28 i 29 la Fira de la Mel, amb degustacions d’aquest producte.

També tindran un paper important les activitats relacionades amb l’oli, entre les que destaca, del 17 al 19 de gener, la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques, que amb 125 expositors i 60.000 visitants és el gran referent de les fires de Ponent dedicades a aquest producte. Altres cites destacades són la Fira de l’Oli de Granyena de les Garrigues, el 12 de gener; la Jornada gastronòmica de l’oli i la tòfona de Bellaguarda (les Garrigues), el 23 de febrer; la Festa de l’Oli de l’Albi (les Garrigues), l’1 de març, o la Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, el 29 de març, totes elles amb esmorzars i dinars populars.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat