L’OFERTA TURÍSTICA DE LA DEMARCACIÓ DE LLEIDA, A FITUR


Les comarques de la plana i del Pirineu de Lleida exhibiran el seu amplíssim ventall de propostes a la 40a edició de la Fira Internacional de Turisme-Fitur 2020, que se celebrarà del 20 al 26 de gener a Madrid.


Les noves propostes turístiques de les comarques de Lleida tenen un lloc destacat en l'oferta turística de Catalunya a la 40a edició de la Fira Internacional de Turisme-Fitur 2019, que se celebrarà entre el 20 i el 26 del pròxim mes de gener. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida participa a Fitur dins l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme (Pavelló 7) amb les marques “Pirineus” i “Terres de Lleida” per tal de donar a conèixer tota l'oferta de turisme que proposa la demarcació de Lleida.

El sector turístic lleidatà afronta l’any 2020 amb optimisme després del bon balanç turístic dels darrers anys, amb una tendència consolidada a l’increment del nombre de visites i de pernoctacions en el conjunt de la demarcació (cal recordar que les comarques del Pirineu i de la plana de Lleida han tancat la temporada d'estiu per setè any consecutiu amb un rècord històric respecte al nombre de turistes (aproximadament 645.000) i s'ha mantingut el mateix nombre de pernoctacions (unes 1.750.000) que l'estiu de l'any passat, considerat com el millor fins ara.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, per mitjà de la marca “Ara Lleida”, promocionarà a Fitur tota l'oferta de turisme que proposa la demarcació de Lleida (amb la neu, el turisme actiu i els esports d'aventura, la natura, els productes culturals i la gastronomia com a grans eixos), tant en el mercat estatal com en els mercats internacionals. El Patronat participarà en el saló amb el taulell de “Pirineus”, on hi són presents els consells comarcals de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Solsonès, i amb el taulell de “Terres de Lleida”, amb la participació dels consells comarcals de les Garrigues, la Noguera, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Segrià i l'Urgell.

El Pirineu de Lleida, amb 11 estacions d'esquí i 125 empreses especialitzades en els esports d'hivern, continua representant una de les millors ofertes de neu d'Espanya. En aquest sentit, el Patronat reforçarà del pla promocional d’àmbit estatal  la temporada de neu 2019/2020, el qual, amb el lema “Lleida: Autèntica, Diferent, Natural. ADN Lleida”— té el doble objectiu de “vendre“ les estacions d’esquí alpí i nòrdic del Pirineu lleidatà i l’oferta complementària a la neu, i alhora de reforçar l’oferta turística i les activitats que el visitant pot fer en aquesta època de l’any al conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida.

També es promocionaran les activitats que ofereix el sector del turisme actiu i els esports d'aventura en el conjunt de la demarcació de Lleida, que l’any 2019 va disposar de 228 empreses distribuïdes pel conjunt de les 13 comarques lleidatanes, les quals ofereixen unes 50 activitats de terra, d'aire i d'aigua de dificultat variable i pensades per a públics de tota mena i edat. També es promociona la nova proposta turística de la plana de Lleida que és el Fruiturisme i les Rutes de l'arbre florit d'Aitona, un recorregut que permet als visitants admirar l'entorn paisatgístic del Baix Segre durant l'època de floració de l'arbre de la fruita dolça.

Les principals novetats del sector
El Consell Comarcal de l’Alt Urgell presentarà a Fitur, com a novetat, el servei de Museus a la Carta, una iniciativa que des de fa uns mesos ofereix visites guiades personalitzades a 6 espais etnogràfics de la Ruta dels Oficis d’Ahir. Es tracta de l’Antiga Farinera de Montferrer, el Museu dels Raiers de Coll de Nargó, el Museu de la Vinya i el Vi de Muntanya de Pont de Bar, el Pou de Gel d’Arfa, el Pou de Gel d’Oliana i el Museu de les Trementinaires de Tuixent. L’objectiu d’aquest projecte és adaptar els horaris d’accés a aquest patrimoni a les necessitats dels visitants i, alhora, sumar-hi el valor afegit del guiatge personalitzat.

L’Alta Ribagorça serà la seu dels Campionats del Món de Skyrunning, els dies 9, 10, 11 i 12 de juliol, dins del BUFF® Mountain Fetival de la Vall de Boí, el feetival d'esport i muntanya més important del sud d'Europa amb prop de 17.000 visitants durant els dies de festival i més de 4.000 participants en les diferents proves que es desenvolupen amb un ampli programa d'activitats esportives, culturals, gastronòmiques i de naturalesa per a tota la família. Els Campionats del Món de Skyrunning inclouran diverses especialitats de curses per muntanya (la Ultra de 65 km, la Marató de 42 km i el Quilòmetre Vertical) i proves més populars obertes als aficionats (les curses de 12 i 26 km).

D’altra banda, el Consell Comarcal ha finalitzat els treballs de condicionament del Centre de BTT de l’Alta Ribagorça, que inclou l’equipament, senyalització i abalisament de les 15 rutes que conformen el projecte. L’actuació ha consistit en la instal·lació de 3 estacions de serveis equipades amb un punt de rentat de bicicletes, aparcament i una estructura que inclou un kit d’eines de reparació; la instal·lació de tres taules panoràmiques i panells informatius amb l’objectiu de millorar la informació i interpretació del terreny; la col·locació de 50 balises i l’adaptació de les rutes a la normativa establerta per l’Oficina Tècnica de Centres de BTT de Catalunya.

El Consell Comarcal està treballant també en la senyalització de la nova via Aran Pirineus del Camí de Sant Jaume al seu pas per la comarca amb 99 indicadors i un plafó amb informació útil que es trobarà situat al municipi de Vilaller.

Turisme de la Cerdanya promocionarà les jornades de visites guiades a les esglésies de la Cerdanya que, amb el nom de “Les claus de les esglésies de la Cerdanya”, inclouen 2 sortides diferents, la Ruta de la Solana i la Ruta de la Baga.

El Consell Comarcal de les Garrigues presentarà el primer Catàleg d’experiències oleoturístiques de les Garrigues i el Segrià Sec, promogut en col·laboració de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec. El catàleg convida al visitant a viure 24 experiències singulars i innovadores per descobrir el territori a través de l’oli. Es tracta de conèixer l’oli d’oliva verge extra, reconegut arreu del món, a través de visites a molins i obradors, tastos guiats, degustacions entre oliveres, maridatges, tallers pràctics, formacions i recorreguts pels millors paisatges de l’oli del territori, entre d’altres, a més d’alguns dels millors productes artesanals com el vi i la mel.

També promou la gastronomia de l’oli de les Garrigues i el Segrià sec per mitjà de set restaurants que tenen una vinculació directa i especial amb l’oli d’oliva verge extra i amb els millors productes locals i de proximitat.

El grup La Manreana ha obert el primer parc temàtic familiar de Lleida, La Manreana Parc, situat a Juneda. L’empresa ha adaptat les seves instal·lacions, el centre de natura i fauna, per acollir visites en què les famílies podran passejar pels diferents espais i conèixer les més de 50 espècies d’animals que s’hi poden trobar.

Quan a la Noguera, Penelles vol ampliar la difusió del Gargar Festival de Murals i d’Art Rural -una iniciativa creada per difondre la cultura artística al món rural, dinamitzant el poble i potenciant el turisme- a agències de viatges, grups i centres escolars, alhora que el vol fer inclusiu. Es tracta d’un festival d'art urbà per donar vida a parets buides sense cap ús pràctic amb obres la temàtica de les quals ha de ser el món rural. La darrera edició ha assolit el centenar de murals i ha aplegat una vintena d'artistes locals i internacionals.

El Pallars Jussà vol posar en valor la creació aquesta any d’una rampa de formigó a la zona de la presa de l’Hostalet (el Pallars Sobirà), que facilita el pas sense obstacles als aficionats al ràfting i al caiac i permet al riu Noguera Pallaresa oferir un tram navegable de 50 km fins a la l’àrea de la Figuereta de la Pobla de Segur (el Pallars Jussà).

La comarca celebra el centenari d'un fet històric que va marcar el futur de el patrimoni romànic català, l'arrencada de les pintures murals de la col·legiata de Mur, amb un programa d'activitats que inclou espectacles, conferències i festes populars, i que clourà amb l’Aplec de Mur, en la qual l'1 i 2 de maig es podrà veure la representació de l'obra de teatre "Mur, espurna d'MNAC" de la companyia Comediants.

El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec ha iniciat el juliol una nova campanya de senyalització de diferents llocs emblemàtics d’alt valor geològic del Pallars. Entre aquests destaquen les portes d’entrada a aquesta zona que s’han col·locat en llocs com Comiols, des d’on es contempla tota la conca de Tremp.

L’antiga estació de tren de la Pobla de Segur ha reobert enguany les portes, després de molts anys de tancament, com un centre de promoció del turisme local i sostenible, amb el nom d’Estació d’esports i natura del Pirineu.

A més, la Conca de Tremp ofereix als visitants des del passat de novembre un al·licient nou: la possibilitat de recórrer el territori amb un globus aerostàtic. Es tracta de vols d’una hora i quart aproximadament que van de Tremp a Isona i que permeten vistes increïbles dels embassaments, rius, estanys, muntanyes, boscos, prats i pobles de la zona des d’una altura de 1.500 o 2.000 metres.  

El Pallars Sobirà es presenta amb moltes novetats. Sort estrena un nou estadi d’estil lliure al camp de regates l’Aigüerola de Sort, el qual garanteix un cabal òptim per a la celebració de la modalitat de piragüisme d’estil lliure

La capital del Pallars Sobirà ha posat en marxa, amb el nom d’“Una altra Sort”, visites guiades estiuenques a la població en la que es pararà esment en els carrers; vestigis de muralla; restes del castell, residència del Comtat de Pallars, i en tots els racons que configuren la història i patrimoni cultural de Sort. La visita inclou l’acompanyament i l’entrada a la Presó Museu-Camí de la Llibertat.

També es promocionarà la intervenció a l’església de Sant Víctor de Saurí, de l’artista Santi Moix, que és visitable des d’aquest estiu. Els principis d’aquesta intervenció es fomenten en la natura, els colors, la gent de la vall i
un espai de recolliment, meditació i pregària.

Rialp acollirà del 5 al 9 d’agost del 2020 la tercera edició de Rialp Summer Agility, una disciplina esportiva de gossos que posa a prova l’agilitat dels seus participants a través d’una sèrie d’obstacles reglamentats en un ordre concret marcat per un jutge, que cal fer en el menor temps possible i amb les mínimes penalitzacions.

Es visibilitzarà el reconeixement de l’estació d’esquí de Port Ainé, com una de les 10 Millors estacions d’esquí petites d’Europa segons el diari anglès The Guardian. Port Ainé, de la seva banda, rebrà una etapa de l’edició centenària de la “Volta”, la Volta Ciclista a Catalunya, que tindrà lloc del 23 al 29 de març de 2020.

A Baro s’ha inaugurat una escola de pesca amb mosca i educació ambiental, promoguda per l’Ajuntament de Soriguera per promoure aquest esport entre els més joves amb l’objectiu d’aprendre a pescar i conèixer els ecosistemes aquàtics.

També es promocionarà el Festival Gastronòmic de Tavascan “Tasta les nostres muntanyes”, una cita de productors del territori per tal de tastar els seus productes maridats amb vins i cerveses del Pallars, amb música en directe.

Es presentarà un catàleg offline i online de productes relacionat amb els ossos i el medi en què es mouen dins el projecte PirosLife. El llibret inclou productes ecoturístics de les Valls d’Àneu, Vall de Cardós i Vall Ferrera que pretén millorar l’estat de conservació d’una espècie emblemàtica generant noves oportunitats de dinamització turística a les
empreses de la zona.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu acull també des d’enguany el Festivalls de Senderisme de l’Alt Pirineu, amb l’objectiu de donar a conèixer el territori a través de la seva xarxa de camins i posant en valor el patrimoni i la naturalesa de les seves valls, sense oblidar el respecte pels mateixos, que, juntament amb la figura del guia interpretador, facilitaran la immersió en uns paisatges pirinencs singulars.

Al Pla d’Urgell, l’ajuntament de Vila-sana, juntament amb el de les Borges Blanques (les Garrigues) impulsa una Ruta de l’Oli i de l’Aigua, que és un nou producte turístic singular i autèntic de cap de setmana que recorre ambdós municipis a través del patrimoni, natura, cultura i gastronomia.

Turisme Segarra ha editat nous fulletons de rutes senyalitzades per tal de donar difusió del traçat de rutes de senderisme i BTT de la comarca. La guia és una eina àgil i atractiva pensada per a tots els públics, amb tots els detalls del recorregut, nivell de dificultat i punts d’interès. També incidirà en la finalització de les tasques de millora i reposició de les senyals direccionals de les quatre rutes incloses en el PEIN del Llobregós: la ruta del Molí del Cava, la de l’Obaga i Solana, la de les Gesses i la dels Aiguamolls de Granollers.

D’altra banda, l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet i el Consell Comarcal de la Segarra han dut a terme l’edició de fulletons i la senyalització de la Ruta de la Marinada per tal que qualsevol persona pugui recórrer els antics camins i senders que uneixen els nuclis històrics de Sant Guim de Freixenet. Cal recordar que la Caminada de la Marinada va néixer l’any 2014 per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de l’altiplà de la Segarra, mitjançant una experiència senderista que es duu a terme cada mes d’abril amb la doble modalitat llarga (33 km) i curta (14 km).

La nova ruta turística dels Castells dels Plans de Sió, estrenada el juliol, inclou 5 castells de la comarca de la Segarra (el de Concabella i el de les Pallargues, que es visiten per l’interior, i els de l’Aranyó, Ratera i Moncortès que es poden veure exteriorment). La visita a les cinc construccions medievals es fa amb guia.
Al Solsonès tindrà lloc l’any vinent la 50a edició del Carnaval a Solsona, que se celebrarà del 20 al 26 de febrer. Declarat Festa d’Interès Turístic Nacional, el carnaval destaca per la seva originalitat. Les rèpliques dels gegants, la penjada del ruc al campanar, el sermó, la baixada, el mercat i tota mena de burles locals en són elements emblemàtics Les populars disfresses han estat substituïdes a Solsona per bates de tots colors que porten les diferents comparses i pels gegants bojos que ballen al so del Bufi, l’himne del Carnaval.
A més, el Solsonès promocionarà la pràctica de l’espectacular disciplina bungee jumping (salt amb elàstic) des d’un dels emplaçaments més esplèndids de què es pot gaudir a la demarcació de Lleida: la presa de la Llosa del Cavall, a la Vall de Lord. Amb 122 metres d’altura, es tracta de la tercera plataforma situada en una presa més alta del món, després d’una instal·lada a Suïssa (220 metres) i d’una altra bastida a Romania (160 metres). D’altra banda, és considerada una de les 10 millors plataformes del món pel que fa a l’espai natural i paisatgístic que l’envolta i a la panoràmica que ofereix als usuaris.

El Solsonès disposa d’un nou espai de visita, l’Espai Natura, destinat a mostrar la riquesa natural de tota la comarca, especialment la fauna i la flora. El centre, situat a la Casa Gran del santuari del Miracle, al municipi de Riner (el Solsonès), pretén ser un punt de referència comarcal d'educació ambiental.

La Val d’Aran presentarà diverses novetats com la celebració els dies 3, 4 i 5 de juliol de 2020 de la primera edició de la Val d'Aran by UTMB (Ultra Trail Mont Blanc), que formarà part dels esdeveniments internacionals etiquetats "By UTMB®" i que tindrà 3 categories ("Tour de la Val d'Aran", amb 160 km travessant cims, boscos, prats alpins, llacs, antigues mines, refugis de somni i pobles típics aranesos al mig de la muntanya; "Camins de Ferro", de 101 km, on la terra i l'aigua marcaran un recorregut molt variat i salvatge; i "Petjades d'Aigua", de 55 km, on l'aigua pren un protagonisme excepcional, amb el pas per més de 20 llacs d'alta muntanya).

A més, la Val d'Aran acollirà per primera vegada, el 17 i 18 de juny, una etapa de la prova de BTT Transpyr Coast to Coast, una competició que (amb uns 750 quilòmetres de recorregut, 18000 metres de desnivell acumulat en 7 etapes) creua els Pirineus de Costa a Costa per gaudir dels seus camins i senders, amb el màxim respecte als seus paisatges i cultures.

L’Aran veurà també l’any vinent la recuperació i posada en valor del tram alternatiu del Camí de Sant Jaume de 150 km que travessa aquest territori.

A més, incrementarà l'oferta de carreres de bicicleta i trail running amb una dotzena de proves com el "Vielha Cycling Tour, el cap de setmana de l'25 de juliol, esdeveniment que convertirà Vielha en el centre mundial de l'ciclisme. A les portes de Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i del Parc Nacional dels Pirineus, els participants podran gaudir d'un gran recorregut (163 km i 3.900 de desnivell positiu) per les carreteres de la Vall d'Aran, l'Haute Garonne i Hautes Pyrénées, recorrent ports mítics del Tour de França com el Bales i el Portilhon.

L’estació de Baqueira Beret acollirà de l’11 al 13 de febrer el campionat d’esquí alpí OPA-Alpen Cup destinada a la categoria U16 en la qual es podran veure els futurs talents de la Copa del Món, així com els Campionats d’Espanya-Movistar de snowboardcross, skicross, slopestyle, que es disputaran del 27 al 29 de març amb els millors riders de la Península.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat