EL SAFRÀ DE LLEIDA ES REIVINDICA


El 2 de novembre tindrà lloc a l’Albagés (les Garrigues) la Festa de la Rosa del Safrà coincidint amb l’inici de la recol·lecció d’aquesta espècia, que està esdevenint un dels productes més preuats dels que es cultiven a les Terres de Lleida.


La celebració vol posar en valor el safrà cultivat a Lleida, un dels de més qualitat del món i que s’està fent un lloc entre els agricultors de les Garrigues i d’altres indrets de Lleida. Organitzada per la Cooperativa Safrà de les Garrigues, la celebració inclourà diversos actes, com un esmorzar popular amb productes de proximitat, excursions per anar a collir safrà i visita als camps, el concurs de desbrinar el safrà (l’acció d’extreure el pistil de la rosa) en el doble vessant amateur i professional, la competició d’elaboració de plats amb safrà, una xerrada sobre el cultiu d’aquesta espècia a la història de Catalunya i un dinar popular que inclourà l'obsequi d'un pot de safrà, productes locals i la degustació d'un xarrup de safrà.

Com a fet curiós, la festa comptarà amb la presència d'“ambaixadors” de l'Aràbia Saudita, que faran una demostració de maridatge de safrà amb cafè, a l’estil àrab.

Enguany la campanya de recol·lecció de la flor del safrà a les Garrigues (que durarà un mes aproximadament) començarà a primers de novembre, amb un cert retard per la calor d'aquest estiu. El president de Safrà de les Garrigues, Manolo Ramírez, preveu que la producció d'aquest any per part dels socis de la cooperativa sigui (depenent de la climatologia d’aquests dies) semblant a la de l’any passat, d’uns 14 quilos, amb una qualitat similar o superior.

La Cooperativa Safrà de les Garrigues disposa actualment de 8 socis i exporta el producte —que pot assolir el preu de 8.000 € el quilo— a l’Aràbia Saudita, Txèquia, Eslovàquia i Veneçuela, entre d’altres destinacions.

Per la seva banda, l’empresari Jordi Garí, amb més de 5 anys d’experiència en el conreu d’aquest producte, llança ara la marca Corgerí Natur, amb un safrà de qualitat excel·lent cultivat en una plantació de 4 hectàrees situades a Rubió de Dalt (la Noguera). Actualment n’elabora uns 2 quilos i mig, però la idea és incrementar progressivament aquesta quantitat.
El safrà és una de les espècies més singulars —i cares— que es coneixen. És utilitzat com a condiment (amb un gust amarg, fragància de fenc i notes metàl·liques ) i colorant, a més de tenir propietats medicinals. La paraula safrà deriva del llatí vulgar safranum i aquest de l’àrab afar, que significa 'groc' (curiosament, la paraula catalana groc deriva de crocus, el nom en llatí clàssic del safrà).
Introduït pels àrabs, ha format part de la cultura gastronòmica catalana en general, i lleidatana en particular, des de fa segles. A l'alta edat mitjana (s. VIII-IX) ja es conreava per a ús propi i formava part important del receptari català. Al començament del segle XIII, els mercaders catalans van monopolitzar l'exportació de safrà a la Mediterrània fins que van perdre aquest comerç amb la reconquesta dels territoris musulmans per part de l'Espanya cristiana.

 

Més informació:

Safrà de les Garrigues
Tel. 973 12 10 16
http://safracat.cat/

Cargarí Natur
Tel. 674 95 33 70