INCREMENT DE L’ECOTURISME A LES COMARQUES DE LLEIDA


El final de la temporada de la brama del cérvol, amb un increment de visitants als diferents espais naturals de la demarcació de Lleida, ha posat en evidència l’interès progressiu dels visitants per les activitats d’ecoturisme.


La Reserva Nacional de Caça de Boumort, a la comarca del Pallars Jussà, ha liderat el nombre de visitants —uns 4.500— que s’han desplaçat a les comarques de Lleida per gaudir de la brama del cérvol. Enguany, mitja dotzena d’organitzadors públics i privats han programat activitats per observar i escoltar aquest fenomen, que es desenvolupa també a diversos indrets muntanyencs del Pirineu, i molt especialment al Parc Natural de l'Alt Pirineu, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

A més de la brama, les possibilitats d’ecoturisme a les comarques de Lleida són amplíssimes, des del turisme ornitològic fins al geològic o paleontològic. Respecte al primer, la demarcació acull el 90% de les 400 espècies d'ocells que es poden trobar a Catalunya, repartides a tot el territori, des dels Pirineus al nord (amb espècies emblemàtiques com el trencalòs, l’aufrany, el voltor comú o el voltor negre) fins a l’estany d’Ivars i Vila-sana o l’Aiguabarreig de l’Ebre, el Cinca i el Segre al sud, passant per les extenses àrees àrides de la plana. Quant al turisme geològic i paleontològic, troba un dels seus pols d’atracció principals a la zona del Montsec i del Pallars Jussà.

Actualment, una cinquantena d’empreses, associacions i entitats públiques desenvolupen activitats d’interpretació mediambiental, geològica, paisatgística, de flora i fauna a Lleida. Destaquen centres com MónNatura Pirineus, a les valls d’Àneu, un equipament de la Fundació Catalunya-La Pedrera que ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb una missió molt clara: sensibilitzar la societat vers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge mitjançant activitats d’educació ambiental, o la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus d’Isil (Alt Àneu), un centre d’interpretació d’aquest animal únic a Catalunya.

Rosa Pujol destaca l’oferta ecoturística del territori 
Precisament, la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, va visitar el proppassat 8 d’octubre diversos espais del Pallars Jussà, com l’Epicentre de Tremp i la Reserva Nacional de Caça de Boumort, on va presenciar la brama del cérvol, un espectacle de la natura que esdevé els darrers anys un important reclam turístic dels Pirineus, i l’activitat dels voltors.

Rosa Pujol va posar de manifest la riquesa i la varietat excepcional de flora, fauna i paisatge que tenen les comarques lleidatanes i va afirmar que “totes aquestes potencialitats fan que l’ecoturisme sigui una alternativa de turisme sostenible a la natura que hem de treballar i posicionar al nivell que es mereix i com una manera de contribuir també a la desestacionalització del sector turístic amb una oferta rica i variada durant tot l’any”.

La responsable del Patronat va assegurar que l’objectiu d’aquest ens és poder posicionar encara millor l’oferta ecoturística del conjunt de la demarcació de Lleida tant en l’àmbit estatal com també a escala internacional mitjançant la participació en workshops especialitzats en natura, i incrementar el nombre d’operadors turístics i periodistes que ens visiten perquè actuïn com a prescriptors de la nostra oferta turística.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.com