LA TEMPORADA DE BOLETS ES RETARDA PER L’ESCASSESA DE PLUJA


Enguany els boletaires hauran d’esperar a ben entrada la tardor per llançar-se a la caça de fongs, sempre que la pluviometria dels pròxims dies sigui generosa. L’escassesa de pluges durant l’estiu ha fet que només s’hagin trobat alguns bolets a zones molt específiques del Pirineu i del Prepirineu lleidatans.


Els experts micòlegs del Centre Tecnològic Forestal del Solsonès indiquen que, a diferència de l’any passat, en què es va produir una florida de bolets excepcional, la temporada d’enguany arriba amb retard i que per tant és complicat fer previsions, tot i que amb tota seguretat serà inferior. Tanmateix, recorden que alguns anys les temporades han començat tard i han acabat sent relativament bones, ja que uns dies de pluges persistents poden canviar el panorama sensiblement.

Així doncs, considerant les precipitacions acumulades durant l’estiu i els pronòstics climàtics estacionals, que preveuen que la tardor començarà amb una pluviometria inferior i serà una mica més càlida, els models de producció de bolets pronostiquen una campanya 2019 més tardana, però amb una producció similar a la mitjana dels darrers 20 anys, estimada en 60 kg/ha de bolets l’any (de totes les espècies). 

A l’inici de campanya, i en indrets on hi ha hagut pluges localitzades (a l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran), s’hi han vist alguns bolets –especialment camagrocs, ceps i rovellons, i algun rossinyol–, mentre que en altres pràcticament no n’ha aparegut cap (al Solsonès i a la Cerdanya, per exemple).

Els experts recorden que la temporada de bolets està supeditada a dos factors clau que són la temperatura i la humitat, els quals depenen directament de la calor, la pluja i el vent.

Les comarques de Lleida, pel seu caràcter eminentment rural i per la seva orografia, afavoreixen l’aparició d’una gran varietat de bolets silvestres. Durant tot l’any —però molt especialment a l'octubre i al novembre— els boscos i els prats del Pirineu ofereixen una gran diversitat de vegetació i de clima que propicia la recol·lecció de fongs. Rovellons, fredolics, ceps, cama-secs, moixernons i camagrocs neixen a les diferents comarques de Lleida, especialment a la Val d’Aran, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Segarra i el Solsonès.

Tardor gastronòmica
A més de la cerca de bolets, la demarcació ofereix als visitants una gastronomia rica que té com a base aquest producte i un ampli ventall d’activitats relacionades amb el món dels fongs com ara la Fira del Rovelló de Coll de Nargó a l’Alt Urgell (13 d’octubre), les XI Jornades Micològiques del Pallars Jussà (del 5 al 27 d’octubre), la Fira del Bolet i el Boletaire de Solsona (19 i 20 d’octubre) i la Fira del Bolet d’Isona (27 d’octubre), entre d’altres.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/