FIRA DEL TORRÓ D’AGRAMUNT: LA CITA MÉS DOLÇA


La població d’Agramunt, a la comarca de l’Urgell, es convertirà el 12 i 13 d’octubre en la capital estatal del torró i la xocolata. La XXXI Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra oferirà als visitants les darreres novetats creades pels torronaires locals, demostracions i degustacions per a tots els gustos.


La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra exhibirà una gran varietat de torrons, xocolates i productes relacionats, a més de gaudir de demostracions, tastos guiats i conferències especialitzades que porten a terme pastissers reconeguts i personatges de renom vinculats al món gastronòmic. L’espai expositiu es divideix en els pavellons Dolç (amb diferents estands de les empreses torronaires d’Agramunt, on es mostren creacions innovadores i tradicionals), l’Agroalimentari i el Multisectorial. En total, parlem de 14.000 m2 de superfície coberta, ocupada per una vuitantena d’expositors, als quals cal afegir 140 parades al carrer, repartides en 9.000 m2. Aquestes parades d’artesania i agroalimentació conviden el visitant a una agradable passejada fins al centre històric de la població.

La fira disposa de dos espais diferenciats, l’Aula del Gust i l’Aula del Tast, on els millors professionals de la cuina i la pastisseria atansen el mestratge darrere els fogons al públic de la fira, el primer, i on els productors de proximitat ofereixen tastos de productes de proximitat i de qualitat comentats als visitants, el segon. La mostra exhibeix també un Espai de la Cuita, on es fan demostracions en directe de la tradicional cuita del torró amb degustacions per a tots els assistents.

Coincidint amb la fira, el dissabte 12 d’octubre es disputarà la 27a edició de la Transiscar, la Volta BTT del Torró d’Agramunt. A més, el diumenge 13 d’octubre tindrà lloc pels carrers d’Agramunt la 30a Cursa del Torró, amb un recorregut de 5 km i un altre de 10 km i també curses infantils. El programa de la fira inclou a més una visita guiada a l’Espai Guinovart.

Per completar la jornada, el visitant pot recórrer el Museu del Torró i la Xocolata, situat al costat de la fàbrica i la botiga de Torrons Vicens, que és un espai cultural en què, per mitjà d’imatges, audiovisuals i utensilis i maquinària antics, es dóna a conèixer la història del torró i la xocolata d’Agramunt, els orígens d’aquesta tradició secular (apareix documentada per primer cop l’any 1741), l’evolució del treball i la trajectòria de la població de l’Urgell, com també de l’empresa Torrons Vicens. L’horari del museu és de dilluns a dissabte, de 10.30 a 19 h, i diumenge, de 10 a 15 h.

Ruta gastronòmica
Paral·lelament a la mostra, 14 restaurants de la Noguera, la Segarra, el Segrià i l’Urgell participen en la 5a edició
de la Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra, que organitzen la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra i l’Ajuntament d’Agramunt. Els 14 participants elaboraran de l’1 al 31 d’octubre propostes noves en format menú per desestacionalitzar el consum del torró i la xocolata a la pedra, dos productes tradicionals del territori, i convertir-los en habituals de la cuina de casa nostra.

La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra s’ha convertit en un esdeveniment de referència en el calendari firal català, que se celebra el segon cap de setmana d’octubre. Nascuda l’any 1988, a redós d’un mercat del torró, ha evolucionat fins a convertir-se en un punt de trobada del món del dolç i del producte agroalimentari de qualitat, on el torró i la xocolata a la pedra, dos productes puntals de l’economia d’Agramunt, en continuen sent l’emblema. L’esdeveniment ha rebut en les darreres edicions prop de 80.000 visitants anuals.

Més informació:

Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra
Tel. 973 39 00 57
Web: www.firadeltorro.com

Oficina de Turisme d’Agramunt
Tel. 973 39 10 89
Web: www.agramunt.cat