NOVA COORDINADORA INTERNACIONAL PER MANTENIR LA TRADICIÓ DE LES FALLES DEL PIRINEU


La proposta va sorgir a la Trobada Internacional de Fallaires, celebrada el 14 de setembre a la Pobla de Segur, i té el suport de la Càtedra d'Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu de la Universitat de Lleida.


La 10a Trobada Internacional de Fallaires, que aquest any es va celebrar a la Pobla de Segur (el Pallars Jussà) organitzada per l'Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur, ha estat l’embrió de la futura Coordinadora de les Festes del Foc, una iniciativa de la comunitat de fallaires del Pirineu destinada a mantenir els orígens i l'essència de la festa, amb membres de Catalunya, Aragó, Andorra i França. La proposta compta amb la col·laboració de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial de la Universitat de Lleida (UdL), la directora de la qual, la professora Sofia Isus, creu que aquest comitè internacional és imprescindible "per evitar que la festa mori d'èxit".

La coordinadora tindrà caràcter internacional ja que serà formada per 7 membres de Catalunya i Aragó —un membre per comarca fallaire més un representant de l'Associació de Municipis Fallaires—, 7 membres d'Andorra i altres 7 de França.

Una de les tasques de la coordinadora serà decidir qui pot formar part del reconeixement atorgat per la UNESCO el 2015. Fa 4 anys hi havia 64 pobles inscrits mentre que en l'actualitat n'hi ha 94. "No es pot dir falles a tot el que es fa, hi ha d'haver criteris", ha destacat Isus.

Una cinquantena de representants de vint pobles fallaires han participat a la trobada celebrada a la Pobla, que ha inclòs activitats tècniques i lúdiques. Així, a banda de la reunió per constituir la Comissió per a la salvaguarda de les Festes del Foc, la trobada ha estat el marc d’una exposició i un taller de confecció de diferents tipus de falles, diverses projeccions sobre la temàtica de les falles, la conferència "Cap a la salvaguarda de les Festes del Foc (falles, haros i brandons)” i una cercavila pels carrers de la Pobla, on els representants dels municipis participants han fet una rua amb les seves falles.

Ritus d’origen pagà per celebrar el solstici d’estiu, les falles tenen lloc durant els mesos de juny i juliol i consisteixen en la baixada nocturna de torxes enceses per part d’un grup de “fallaires” des de la muntanya al poble corresponent. Les de més renom a les comarques de Lleida tenen lloc a l’Alta Ribagorça, però són també molt populars les d’Isil, al Pallars Sobirà; les de la Val d’Aran (Arties i Les), i les de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.

Cal recordar que el desembre del 2015 la UNESCO va atorgar a les falles i les festes del foc de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran —entre d’altres territoris— la distinció de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Més informació:

Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur
Tel. 973 68 00 38
Web: http://www.lapobladesegur.cat/es/entitat/asociacion-de-fallaires-i-pubilles/

Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial de la Universitat de Lleida
Tel. 973 70 65 83