LA GASTRONOMIA ENVAEIX LA TARDOR DE LES COMARQUES DE LLEIDA


La tardor és una època ideal perquè els visitants de les comarques de Lleida puguin gaudir dels menús amb plats elaborats amb productes de primera qualitat de la terra. Restaurants d’arreu ofereixen les millors creacions en el marc de les diferents jornades i mostres gastronòmiques que tenen lloc al territori.


Una de les cites gastronòmiques ineludibles quan comença la tardor és la Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra, que organitzen la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra i l’Ajuntament d’Agramunt i que arriba a la cinquena edició. De l’1 al 31 d’octubre 14 restaurants d’Agramunt, Balaguer, Cervera, el Vilet, Lleida, Montsonís, Ponts i Tàrrega elaboraran diversos plats que tindran com a ingredients principals el torró o la xocolata, amb propostes dolces i salades. La ruta va néixer el 2015 amb l'objectiu de desestacionalitzar el consum d'aquests dos productes, els torrons i la xocolata, i amb la voluntat de fer ressò de la Fira durant tot el mes d’octubre. Una proposta gastronòmica que dóna a conèixer les múltiples possibilitats culinàries que tenen el torró i la xocolata a la pedra, com també una descoberta del territori i de les propostes de proximitat.  

Els restaurants participants en aquesta edició són: Antic Forn (Cervera), Atípic (Agramunt), Blanc i Negre (Agramunt), Buidasacs (el Vilet), Cal Xirricló (Balaguer), El Celler de l’Arnau (Montsonís), El Celler de l’Artista (Tàrrega), El Claustre (Balaguer), La Cava (Tàrrega), L’Espurna (Lleida), Les Roquetes (Balaguer), Lo Ponts (Ponts), Níam (Tàrrega) i Tastimo Tant (Tàrrega).

Com a novetat aquest any el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça engega les Primeres Jornades Gastronòmiques Km 0. Durant els caps de setmana de l’11 d’octubre al 3 de novembre, uns vuit restaurants de la comarca oferiran menús especials elaborats amb productes de proximitat. Es tracta de promoure la gastronomia de la comarca amb plats cuinats amb productes procedents de la terra i de la ramaderia de la zona i, alhora, contribuir a dinamitzar l’economia de la comarca. Les primeres jornades han tingut molt bona rebuda entre els establiments de l’Alta Ribagorça i confien que la resposta del públic també serà ben satisfactòria.

El Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza del 19 d’octubre al 10 de novembre les XV Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès amb l’objectiu de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat. Per aquest motiu, els restaurants de la comarca participants oferiran menús micològics amb una cuina amb arrels tradicionals, però alhora creativa i innovadora, a partir de productes típics de la zona com ara bolets o el trumfo, especialment la varietat del bufet, que es conrea per a consum particular arreu de la comarca i es comercialitza als termes municipals d’Odèn, Canalda, Castellar de la Ribera i Lladurs. Les jornades s’inauguraran el 19 d’octubre dins del marc de la celebració de la Fira del Bolet i del Boletaire a Solsona, en què s’oferiran tastets elaborats amb bolets i productes de proximitat que prepararan diferents restaurants de la comarca.

Del 2 de novembre al 15 de desembre el Consell Comarcal de les Garrigues organitza la 25a Mostra Gastronòmica de les Garrigues. Per celebrar aquestes “noces d’argent” gastronòmiques, la Mostra ha volgut retre un homenatge a tots els restaurants que hi han participat durant aquests anys. Per això, els establiments participants recuperaran i adaptaran alguns dels plats que ja s’havien fet en alguna de les edicions. Al costat dels plats hi haurà el nom del restaurant i l’any que el van elaborar. Com sempre, els restaurants acompanyen els seus àpats amb oli d’oliva verge extra de les Garrigues i vins de la zona. Els menús es poden degustar els dissabtes al migdia i a la nit, i els diumenges al migdia. El Consell Comarcal sortejarà, entre els comensals de cada restaurant, uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruita seca, mel, etc. (8 lots en total).

Els 8 restaurants participants són Ca la Margarida, de l’Albi; La Placeta, d’Arbeca; Hostal Benet i Masia les Garrigues, de les Borges Blanques; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; La Llena, de la Pobla de Cèrvoles, i el Sindicat de Tarrés, de Tarrés.

La segona edició del CORDEVI, Festival Gastronòmic del Pallars Jussà tindrà lloc del 4 d’octubre al 17 de novembre. Aquest aparador de la gastronomia de la comarca i dels seus productes agroalimentaris té com a elements emblema la carn de corder i el vi, tot i que el visitant descobrirà alhora una gamma molt més àmplia de productes que s’elaboren al Pallars, com la cervesa, l’oli, el safrà o la vedella ecològica.

Enguany, el festival reuneix prop de 50 propostes, excursions, visites guiades, tastos i experiències gastronòmiques, entre d’altres, concebudes per gaudir en família o amb els amics. S’hi podrà fer caminades i visites especials a les vinyes, excursions amb ramats i pastors, sopars temàtics centrats en l’oli o les postres. I també hi haurà altres propostes adreçades a públics específics com jornades tècniques impulsades per l’Ajuntament de Tremp, com el programa “Al teu gust, aliments del Pallars”.

Paral·lelament, i dins del marc del festival, un gran nombre de bars i restaurants oferiran menús especials km0 amb producte 100% pallarès i coincidint amb els caps de setmana de fira.

D’altra banda, el Pallars Jussà acollirà els caps de setmana del 5 al 27 d’octubre les XVIII Jornades Micològiques del Pallars Jussà, amb degustacions de plats cuinats amb bolets de la zona, amb la col·laboració dels restaurants i els establiments de la comarca. Les jornades, organitzades pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, també inclouen conferències a l’Epicentre i a diverses poblacions (Tremp, dia 5; Sarroca de Bellera, dia 12; Castell de Mur, dia 19),  sortides a diversos boscos (Sarroca de Bellera, dia 13; Isona, dia 26), exposició de bolets i tallers. A més, també en formen part la Fira Boletus d’Isona (27 d’octubre), que aplega expositors dels sectors agroalimentari i artesanal, i el 4t Boletast (27 d’octubre), un tast de cerveses artesanes i de productes de proximitat acompanyat per un grup de música.

La localitat de Gósol acull el 2 de novembre la quarta edició de la Mostra Gastronòmica del Pèsol Negre, una varietat de llegum local i singular del Berguedà que en aquest municipi lleidatà té nombrosos productors. A la mostra es pot trobar un mercat de venda de pèsols negres secs i cuits ecològics, com també altres productes agroalimentaris, concerts i una pesolada popular, entre d’altres.

A l’Alt Urgell la cita més important de tardor en l’àmbit gastronòmic-firal és la Fira de Sant Ermengol. Del 18 al 20 d’octubre la Seu d’Urgell acull centenars d’expositors en aquesta cita mil·lenària, que inclou la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que enguany arriba a la 25a edició. Es tracta d’un espai de concentració on trobar les millors produccions formatgeres de la serralada i un àmbit d’aprenentatge i d’intercanvi de coneixements. Aquest any la mostra constarà de 48 artesans formatgers del Pirineu –catalans, aragonesos, bascos, navarresos i francesos– que ofereixen més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos. El saló inclou el 25è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, per valorar i premiar els millors formatges presentats; l’Aula de Tast, on els millors professionals ofereixen tastos guiats i ensenyen a cuinar plats amb formatge; la jornada tècnica L’impuls d’una marca comercial en el sector làctic: Parmiggiano Reggiano”, etc. Cal dir que el dia 3, dins de la 2a edició de “Parlem de Fira de Sant Ermengol”, hi haurà una taula rodona sobre els “25 anys de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu”, on hi participaran els tres alcaldes urgellencs que l’han viscut durant aquest quart de segle: Joan Ganyet, Jordi Ausàs i Albert Batalla. 

Per la seva banda, diversos restaurant de la Seu d’Urgell ofereixen, durant els dies de fira, menús elaborats a base de formatges artesans. Per mitjà de l‘Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell es pretén posar en valor la gran diversitat culinària del territori i que sigui plataforma de difusió i promoció de la Seu d’Urgell, la capital del formatge.

A la comarca del Segrià una destacada cita gastronòmica de tardor la trobem a Almenar, amb la Jornada de Tastets Gastronòmics, que enguany arriba a la desena edició. Els dies 9 i 10 de novembre més de 60 cuineres i cuiners de la població elaboraran una vuitantena de plats de tot tipus (tradicionals i innovadors), que exposaran el dia 10 a la Sala Polivalent d’Almenar amb la perspectiva de rebre més de mig miler de visitants. El dia 9 se celebraran xerrades relacionades amb la cuina i la gastronomia.

A la Val d’Aran es desenvolupa durant tot l’any el Pintxo Pote, una ruta gastronòmica de cuina en miniatura pel casc antic de Vielha (els dimarts), Bossòst (els dijous) i Les (els divendres). Hi participen diferents bars oferint un pinxo amb una copa de vi.

Cal recordar que durant els mesos de tardor es desenvolupen moltes més fires arreu del territori (el llistat seria interminable) relacionades amb la gastronomia i els productes de la terra.

 

Més informació:
                                                                                                    
Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra
Tel. 973 39 10 89
Web: www.firadeltorro.com/rutadeltorro

Jornades Gastronòmiques Km 0
Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02 / 902 10 15 16
Web: www.turismealtaribagorca.cat 

Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès
Tel. 606 24 70 69 / 973 48 23 10
Web: www.hostaleriadelsolsones.com

Mostra Gastronòmica de les Garrigues
Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.turismegarrigues.com

CORDEVI. Festival Gastronòmic del Pallars Jussà
Ajuntament de Tremp
Tel. 973 65 00 05
Web: www.alteugust.com/cordevi

Epicentre
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Jornades Micològiques del Pallars Jussà
Epicentre
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Mostra Gastronòmica del Pèsol Negre
Tel. 973 37 00 55
Web: http://gosol.ddl.net

Fira de Sant Ermengol i
Fira de Formatges Artesans del Pirineu
Tel. 973 35 00 10 
Web: firasantermengol.cat

Pintxo Pote
Tel. 973 64 01 10 / 973 64 51 97
Web: www.visitvaldaran.com