NEIX EL PRIMER LINX EUROPEU AL PALLARS SOBIRÀ DES DE FA MÉS D’UN SEGLE


L’exemplar ha nascut a MónNatura, a les Valls d’Àneu, un centre destinat a sensibilitzar la societat vers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge. Presentat aquest agost als mitjans de comunicació, el cadell va néixer al final de maig i es troba en perfecte estat de salut.


La cria pertany a l’espècie linx europeu o boreal, probablement extingida en aquesta zona al final del segle XIX, i és filla d’una parella de linxs procedent d’un zoo de Galícia i que des del 2008 viu en captivitat al mateix centre amb l’objectiu de donar a conèixer el comportament i la biologia d’aquest animal per mitjà de diferents activitats educatives.

Els responsables de la Fundació Catalunya La Pedrera han remarcat la importància d’aquest naixement i han explicat que el nou linx reforçarà la tasca d’educació ambiental que es fa en aquest centre —on hi ha altres espècies d’animals— i que permet explicar la seva funció ecològica als Pirineus. Tot i que no podrà tornar a l’estat salvatge, el nouvingut constituirà “un bon ambaixador” del linx en aquest centre de natura.

El linx més gran del seu gènere
El linx europeu pertany a la família dels fèlids i és l'espècie més gran del gènere Lynx. És una espècie pròpia de Catalunya i tenia un paper important en els seus ecosistemes. El cos mesura de 80 a 129 cm i les espatlles tenen una alçada d'uns 70 cm. Té la cua curta i les potes llargues. Els mascles pesen entre 18 i 30 kg, mentre que les femelles tenen un pes mitjà de 17,6 kg. Durant l'estiu, el linx nòrdic té un pelatge relativament prim de color vermellós o marró. A l'hivern aquest pelatge és substituït per un de més gruixut de pèl sedós que varia entre el gris plata i el marró grisenc.

Disposa d’unes urpes potents per esbocinar les seves víctimes. Només menja mamífers com ara conills, talps, guilles i gats salvatges, i serveix per regular depredadors d'aus com el gall fer. Habita països amb boscos que proporcionen un munt d'amagatalls i oportunitats d'aguaitar.

Món Natura, centre d’activitats d’educació ambiental
MónNatura Pirineus, inaugurat l’any 2002, és un centre d’educació ambiental i d’interpretació de la natura als Pirineus de la Fundació Catalunya La Pedrera que ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb l’objectiu de sensibilitzar la societat vers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge mitjançant activitats d’educació ambiental.

El centre és situat al costat del poble de Son, a les Valls d’Àneu, i disposa d’unes instal·lacions que permeten al visitant fer vida a l’alta muntanya i descobrir els seus atractius, posant en valor la cultura de la sostenibilitat i oferint la identificació i el respecte pels diferents elements que configuren el paisatge.

Disposa d’un centre de recuperació de fauna, en què totes les espècies que hi ha duen a terme una funció educativa, i on s’hi pot trobar animals com el trencalòs, el duc, el cabirol, la marta, la fagina i la guineu, entre d’altres. L’equipament desenvolupa un projecte de recuperació i d’alliberament d’animals com ara el milà negre, aligots, guineus, ducs o cabirols, i un projecte de final de vida amb animals irrecuperables que acaben la seva existència al centre per assegurar una bona qualitat de vida el temps que els queda.  

Des de la seva creació, més de 100.000 persones han visitat el centre de fauna de MónNatura Pirineus.


Més informació:

Premsa Fundació Catalunya La Pedrera
Tel. 93 214 25 45 / 93 214 25 35
Web: https://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com/