NOVA RUTA DELS CASTELLS DELS PLANS DE SIÓ


Al ric patrimoni paisatgístic i cultural de la comarca de la Segarra, terra de paratges sobris i de poblets amb encant, s’afegeix ara un nou atractiu: un paquet turístic que atansa al visitant a algunes de les fortaleses més emblemàtiques de la comarca.


La nova ruta turística dels Castells dels Plans de Sió, estrenada aquest juliol, inclou 5 castells de la comarca de la Segarra: el de Concabella i el de les Pallargues, que es visiten per l’interior, i els de l’Aranyó, Ratera i Moncortès, que es poden veure exteriorment. La visita a les cinc construccions medievals es fa amb guia.

La visita a Concabella inclou l'Espai Pedrolo, dedicat a divulgar la trajectòria vital i literària d'un dels escriptors més prolífics de les lletres catalanes; el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió, una denominació creada per donar a conèixer els castells de frontera que a finals del segle X i a començaments de l'XI s'aixequen a les comarques de la Segarra, l'Urgell i la Noguera, i l’exposició permanent Els secans de Lleida, que permet descobrir la flora i la fauna pròpies dels paisatges pseudoestèpics.  

Per no trencar amb l’encant històric de la proposta, els visitants dinen al restaurant de l'Hostal Palouet de Segarra (una petita mansió medieval que conserva tot el seu encís), on poden degustar un menú a base d’elaboracions de cuina local i catalana amb un protagonisme destacat dels productes del territori.

La ruta està pensada per a grups de més de 25 persones i és ideal per a fer en família o amics, ja que no hi ha límit d’edat. La proposta està organitzada pel Consell Comarcal de la Segarra i l’Ajuntament de Plans de Sió.

Des del seu origen medieval –és documentat ja al segle XI– el pas de diferents llinatges va transformar l’antiga fortalesa de Concabella en palau senyorial. Totalment reformat en l’actualitat, del seu passat medieval se’n conserva l’estructura de planta quadrada, els grans finestrals renaixentistes, una latrina i les tres torres, una d’elles amb set grans espitlleres.
Actualment compta amb diverses instal·lacions culturals. El 1988, va ser declarat bé d’interès cultural.

El castell de les Pallargues es documenta des de 1061, en que se’l denominava "d'Espallargues" en referència als pallers. Pertany al tipus de castell-palau. El cos central conté un impressionant arc gòtic de 13 metres. En el seu interior destaca la planta baixa (amb les dependències destinades als serveis: quadres, utensilis tradicionals i l'antiga sala de guàrdia) i la planta noble (amb la Sala  Capitular, la capella de Sant Miquel, l'antic dormitori i una terrassa amb unes vistes excel·lents de la Segarra).

Visites nocturnes al Castell de les Pallargues
D’altra banda, el castell de les Pallargues oferirà aquest mes d’agost visites nocturnes especials –­–amb reserva prèvia–, que inclouen tastets medievals. Amb el nom ‘El Castell de les Pallargues a la llum de les espelmes”, la iniciativa es portarà a terme els dies 3, 10, 16 i 17 d'agost, a les 23 h. Les visites nocturnes es combinen amb la degustació d’hidromel, d’una poció secreta i de dolços artesans.

Més informació:

Castell de Concabella                                                                                                                                    
Tel. 973 55 41 51
Web: http://castelldeconcabella.cat/

Castell de les Pallargues
Tel. 973 52 00 41
Web: http://www.castelldepallargues.com/