LA VAL D’ARAN REFORÇA AMB UN TERCER TRENET TURÍSTIC LES VISITES A L’ARTIGA DE LIN


El Conselh Generau d’Aran habilitarà un tercer trenet turístic durant el mes d’agost a la ribera de l’Artiga de Lin per facilitar les visites turístiques i escurçar els temps d’espera dels usuaris a les hores centrals del dia en aquest indret únic de la Val d’Aran.


El servei de tren turístic de l’Artiga de Lin va començar a funcionar amb una prova pilot els anys 2016 i 2017. El ple del Conselh Generau d’Aran va aprovar la regulació definitiva d’accés motoritzat a la ribera de l’Artiga de Lin, la pista que uneix la població d’Es Bòrdes i el Pla de l’Artiga. Els darrers 3 km de la pista de l’Artiga de Lin i de la ribera del Joèu estan regulats. Els vehicles que no disposin d’autorització d’accés motoritzat han d’estacionar a la zona d’aparcament situada just abans de l’ermita de la Mare de Déu de l’Artiga de Lin, un espai on hi ha instal·lada una caseta d’informació per als visitants.

El tren turístic funciona aquest estiu des del 19 de juliol fins al 8 de setembre i el preu del servei és de 2 euros per viatge en el cas dels adults i d’un euro per a nens d’edats compreses entre els 3 i els 12 anys. Per als menors de 3 anys el trajecte és gratuït. L’horari de regulació és de les 9 a les 18 h. Els taxis del país tenen lliure accés a l’Artiga de Lin, com també la resta de veïns i veïnes de la Val d’Aran que paguen l’impost de circulació dels seus vehicles als ajuntaments del territori.

L’estiu passat més de 17.000 persones van utilitzar el trenet turístic, evitant que uns 8.500 vehicles passessin per aquest tram de pista. Cal dir que el Conselh Generau d’Aran ha destinat 60.000 euros a l’increment del servei amb aquest tercer trenet turístic d’accés a l’Artiga de Lin.

La visita a la ribera de l’Artiga de Lin ofereix la possibilitat de conèixer el Centre d’Interpretació de l’Artiga de Lin, situat a la zona de l’ermita, que fa un recorregut per diferents àmbits de la zona des de les glaciacions que van modelar la ribera de l’Artiga fa 50.000 anys fins a la fauna i la flora autòctones, passant pel naixement i els Uelhs deth Joèu, la història de l’ermita de l’Artiga de Lin i l’antic Espitau, la ruta d’Es Bòrdes, de pastors, traficants, excursionistes i refugiats –va ser un dels itineraris utilitzats per les persones fugien dels nazis durant la Segona Guerra Mundial–, les curiositats dels insectes i les rutes de senderisme familiar que s’hi poden dur a terme. L’equipament ofereix a l’usuari una visita interactiva que utilitza l’audiovisual i les noves tecnologies per transmetre tots els detalls de la visita.

En els darrers anys, el Govern d’Aran ha portat a terme diferents projectes en el bell paratge aranès de l’Artiga de Lin com són el Sender de l’Aigua, la recuperació del tram entre el Camí de Soberado i el mirador de l’aigua; el nou refugi de l’Artiga de Lin; la instal·lació d’un cable d’acer per la part de Còth deth Hòro per millorar els camins tradicionals del pas cap a Benasque; la ruta aranesa de l’Aneto; la connexió amb l’Hospice de France; l’habilitació de la zona d’aparcament i l’ermita de l’Artiga de Lin, a més del Centre d’Interpretació i el tren turístic.

 

Més informació:

Conselh Generau d’Aran
Tel. 973 64 18 01

Web: www.conselharan.org