EL BUS DEL PARC NACIONAL S’AMPLIA FINS A LA POBLA DE SEGUR I LA VALL FOSCA


El Bus del Parc, un servei de transport públic de viatgers que fa la circumval·lació al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, s’amplia enguany fins a la Pobla de Segur procedent d’Espot i s’incorpora l’enllaç del tren de la Pobla amb el telefèric de la Vall Fosca.


El Bus del Parc cobria, fins ara, la corona nord d’Espot, a Vielha i al Pla de l’Ermita, fent aturades pels diferents pobles. Fins al 30 de setembre dóna servei també fins a la Pobla de Segur. I fins al 29 de setembre, s’incorpora un altre bus que enllaça el tren de la Pobla de Segur amb el telefèric de la Vall Fosca, l’entrada al Parc Nacional pel Pallars Jussà.

En el cas del bus que arriba al telefèric de la Vall Fosca, els horaris s’han pensat per enllaçar amb les arribades i les sortides del tren. Hi ha dos viatges, un que surt al matí per agafar el telefèric de les 11 h, i un segon, a la tarda, per recollir els viatgers del matí o altres que vinguin de fer una travessa des d’un altre punt del Parc Nacional.

El Bus del Parc fa quatre expedicions diàries, dues amb sortida des del Pla de l’Ermita i dues més des d’Espot. D’aquesta manera, ajuda a millorar les comunicacions per carretera de la població del territori afegint-hi una nova possibilitat de transport públic, que es va consolidant any rere any en aquesta zona dels Pirineus. El Bus del Parc surt del Pla de l’Ermita i passa per pobles com Taüll, Boí, la cruïlla amb Erill la Vall, Barruera, Llesp, el Pont de Suert, les Bordes (gasolinera), Vilaller i la cruïlla amb Senet, a l’Alta Ribagorça; aparcament de Conangles, Vielha, Escunhau, Arties, Salardú, Baqueira i el port de la Bonaigua, a la Val d’Aran, i aparcament de Gerber, els Avets, València d’Àneu, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, la cruïlla amb Espot i Espot, al Pallars Sobirà.

L’autobús surt del Pla de l’Ermita a les 9.45 i a les 17.45 h i arriba a Espot a les 12.25 i a les 20.25 h, respectivament. Les altres dues expedicions tenen la sortida des d’Espot a les 9.45 i a les 17.45 h i arriben al Pla de l’Ermita a les 12.25 i a les 20.25 h, respectivament. El servei de l’autobús surt d’Espot a les 20.25 h i, després de passar per Escaló, Llavorsí, Rialp, Sort, Montardit de Baix, Baro i Gerri de la Sal, arriba a la Pobla de Segur a les 21.25 h. Al matí, el bus surt de la Pobla de Segur a les 8.45 h i arriba a Espot a les 9.45 hores.

Els preus dels bitllets són diferents i oscil·len entre 1,75 i 12,25 euros segons el recorregut, encara que els usuaris poden adquirir un abonament amb validesa per a un dia, sense límit de viatges, a un preu de 8,50 euros, i s’aplica un descompte del 50% als bitllets d’anada i tornada. Cal destacar la possibilitat de comprar els bitllets de manera on-line, per mitjà del web d'ALSA (www.alsa.es).

L’ampliació del recorregut del Bus del Parc, una de les grans reivindicacions del territori des de fa anys, ha estat finalment possible gràcies al projecte Last Mile, que ha liderat la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, i finançat amb fons europeus.

Last Mile pertany al programa Interreg Europe, que està finançat per fons FEDER, i on participen també Bulgària, Eslovàquia, Luxemburg, Àustria i Polònia. L’objectiu principal de Last Mile, centrat en la mobilitat sostenible, és aconseguir solucions innovadores i flexibles que permetin als visitants de zones rurals turístiques fer el darrer tram del recorregut de manera sostenible.

En el cas de Catalunya, el projecte s’ha centrat en la zona de l’Alt Pirineu i Aran.  El Departament de Territori i Sostenibilitat, per mitjà de la Direcció General de Transports i Mobilitat, i conjuntament amb el grup de treball del projecte Last Mile a Catalunya, on el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’Ajuntament de la Torre de Capdella han estat presents des del principi, va marcar com a prioritària per al 2019 l’ampliació del recorregut del Bus del Parc dins del pla d’acció per a la millora del transport sostenible a l’Alt Pirineu i Aran.

Telefèric de la Vall Fosca
El servei turístic del telefèric de la Vall Fosca es va iniciar el 29 de juny i s’allargarà fins al 30 de setembre. El telefèric estarà fora de servei fins a les 15 h per tasques de manteniment els dies 30 de juliol, 27 d’agost i 24 de setembre. El servei de telefèric de Sallente-Estany Gento, l’únic a la zona sud dels Pirineus, estarà actiu de les 8 a les 19 h, al juliol i a l’agost, i fins a les 18 h al setembre, i sempre amb la possibilitat de fer viatges suplementaris a partir de 10 persones.

Des de l’Estany Gento, punt d’arribada del telefèric a la cota 2.200, es poden fer diferents tipus d’excursions, pensades per a tots els públics, per veure els 32 estanys que formen aquest espectacular paratge, i rutes com la via verda del Carrilet, un camí amb encant de 5 km sense desnivells, que recorre l’antiga via del carrilet, que servia per transportar material i treballadors i que passa per petits túnels; el GR11, que comunica la Vall Fosca amb Espot i amb la Vall de Boí per la vall de Riqüerna; pics de prop de 3.000 metres, com el Peguera o el Montsent de Pallars, o la famosa ruta pels refugis del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la Carros de Foc. A més, s’ofereix servei de restauració als dos bars i restaurants existents, que es troben al peu del telefèric (Vall Fosca, 1.750) i a l’arribada a dalt (Telefèric, 2.200), on s’inclou un menú de muntanya.

Al centre d’informació del parc nacional, situat a la cota 2.200, es pot visitar l’exposició permanent, rebre informació turística de la zona i participar en els tastets de natura que s’hi ofereixen de dilluns a divendres per conèixer millor aquesta zona del parc.

L’horari de sortida del telefèric al juliol i al setembre des de la part inferior, l’estany de Sallente, és el següent: a les 8, a les 9, a les 11, a les 12.30, a les 14.30, i a les 18.30 h. Si hi ha més de 10 persones, també hi haurà sortides a les 15.45 i a les 17 h. Les baixades són a les 8.15, a les 9.15, a les 11.30, a les 13 i a les 18 h, i a les 19 h (només al juliol i a l’agost). Els viatges a partir de 10 persones seran a les 15.15 i a les 16.30 h. A l’agost, el servei serà continuat de les 8 a les 19 h. El temps d’espera entre cada viatge serà d’una hora aproximadament.

El viatge d’anada i tornada d’adults val 18 euros (els menors de 10 anys paguen 12 euros), mentre que si només es fa l’anada, el preu passa a ser de 12 euros (9 euros els infants). Hi ha un forfet (amb viatges il·limitats) d’adult de 70 euros i un d’infantil de 35 euros. També s’han establert diferents tarifes familiars: 2 adults i 2 infants menors de 10 anys (50 euros anada i tornada), 2 adults i 1 infant (45 euros) i 1 adult i 2 infants (40 euros). Les famílies nombroses i monoparentals amb fills menors de 18 anys tenen un descompte del 50% sobre el preu final. L’últim viatge de pujada del dia val només 5 euros l’anada, en comptes dels 12 euros de la tarifa normal. A més, s’hi pot pujar la bicicleta, encara que si es tracta d’un grup de 6 a 20 vehicles cal fer reserva. En el cas dels grups de més de 20 persones, poden reservar el viatge al juliol i al setembre.

A més, es pot adquirir un tiquet conjunt per viatjar amb el telefèric i visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella. Hi ha la possibilitat d’adquirir el bitllet d’anada i tornada o només d’un trajecte i combinar-ho amb una visita guiada o per lliure. Per exemple, l’anada i la tornada i la visita guiada valen 21 euros per als adults. El Museu Hidroelèctric de Capdella explica el paisatge de la zona dels estanys, les actuacions que s’hi van fer per construir la central i els canvis que va representar per a la gent del territori (educació, lleure, comunicacions, etc.). Per a més informació: www.vallfosca.net/museu i www.facebook.com/museuhidroelectric.

El telefèric de la Vall Fosca va ser construït l’any 1981 per l’empresa Fuerzas Eléctricas de Cataluña, S.A. (FECSA) per facilitar el transport del personal i de materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica reversible de Sallente-Estany Gento. Actualment, fa una ascensió des de Sallente (1.750 m) fins a l’Estany Gento (2.200 m), amb un recorregut lineal de 700 metres i un desnivell de 450 metres, que es cobreix en uns 14 minuts. Té capacitat per a 58 persones.

Més informació:

Bus del Parc
Tel. 902 42 22 42
Web: www.alsa.es  

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Casa del Parc a Boí
Tel. 973 69 61 89

Casa del Parc a Espot
Tel. 973 62 40 36                                                                                                

Web: www.gencat.cat/parcs/aiguestortes

Turisme Vall Fosca-Ajuntament de la Torre de Capdella

Tel. 973 66 30 01
Web: www.vallfosca.net