FESTIVALS DE MÚSICA A L’ESTIU A LES COMARQUES DE LLEIDA


La demarcació de Lleida acull cada estiu diferents festivals de música que, a més d’oferir una programació d’alt nivell artístic, serveixen per promocionar les esglésies del romànic i la resta del patrimoni arquitectònic de les poblacions de la zona, com també els excepcionals paisatges i la gastronomia del territori.


La 9a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) oferirà del 5 de juliol al 25 d’agost 53 concerts de prestigiosos solistes i grups del gènere. Després de dos anys, el certamen tornarà a tenir un país convidat, Flandes, i una tercera part de les actuacions programades estaran relacionades amb aquest territori, inclòs l’espectacle inaugural. El festival arriba aquest any a 37 municipis (dels quals 21 són de la demarcació lleidatana) de nou comarques pirinenques, i també del Rosselló (1) i d’Andorra (3).

Les localitats del Pirineu lleidatà que acolliran els concerts són Alàs i Cerc, Alt Àneu, Bellver de Cerdanya, Bossòst, Castell de Mur, Castellar de la Ribera, Estamariu, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, la Pobla de Segur, la Seu d’Urgell, la Torre de Capdella, la Vall de Boí, Llavorsí, Organyà, Riner, Salàs de Pallars, Sort, Tavascan, Tremp i Vilaller. La Seu d’Urgell acollirà el 5 de juliol la inauguració del FeMAP amb un concert d’Ensemble Flandriae-Pyrenaei, que unirà músics flamencs i catalans.

El FeMAP continua consolidant-se com el festival més extens en l’àmbit de música antiga de tot Europa, apostant per concerts i músics d’alta qualitat combinats juntament amb patrimoni i turisme oferint al públic visites guiades, degustacions o activitats culturals incloses al preu de les entrades. També hi ha paquets turístics que inclouen l’allotjament. A més el festival continua apostant per apropar la cultura als col·lectius en risc d’exclusió social o amb problemes de mobilitat a través del FeMAP social.

El XIX Festival de Música de la Vila de Rialp se celebrarà del 17 de juliol al 26 de setembre a Rialp (el Pallars Sobirà), amb un programa compost per 12 concerts de gran qualitat interpretativa i de diferents gèneres. El festival és un dels màxims exponents del panorama cultural de les comarques de Lleida i una de les propostes musicals més importants de Catalunya. Cal destacar que el certamen comptarà amb l’actuació el 16 d’agost d’una de les millors violoncel·listes del món en l’actualitat, la russa Tatiana Vassilieva, formant part del sextet Philharmonisches Camerata Berlin.

El cicle començarà a Lleida amb un concert gratuït a l’IEI a càrrec del pianista Eudald Buch, programat per al dia 17 de juliol, i es clourà el 26 de setembre a l’Edifici Germans Farrero de Rialp amb l’actuació de Josep Colom i La Banda del Peirot. La resta de concerts tindran lloc a l’església parroquial de Rialp, a les 22 h, i un al Prat dels Notaris. El programa és el següent: Orquestra Victoria de los Ángeles (3 d’agost), Mireia Farrés i Mercè Hervada (8 d’agost), Arnau Tomàs (10 d’agost), Valencia String Quartet (13 d’agost), Toti Soler Quartet (15 d’agost), Philharmonisches Camerata Berlin (16 d’agost), Barcelona Guitar Trio & Dance (17 d’agost), Clara Montes i José Luis Monton (24 d’agost), Jordi Montáñez (31 d’agost) i Patrícia García Gil (7 de setembre).

El XV Festival del Romànic i dels Castells de Frontera tindrà lloc al Pallars Jussà al castell de Mur (el 7 de juliol, amb el Cor Jove Amics de la Unió), l’església romànica de Covet (el 21 de juliol, amb la Coral Verge de Ribera) i el castell de Llordà (el 28 de juliol, amb el grup B3). El cicle porta a terres del Pallars Jussà formacions musicals que configuren una proposta artística atractiva de diferents èpoques i estils i que s’ha demostrat com una fórmula encertada per a la valorització i la difusió del patrimoni romànic de frontera. El festival és organitzat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i els ajuntaments corresponents.

La 44a edició de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu és el festival de música tradicional més antic de Catalunya i és considerat el certamen d’acordió diatònic més important d’Europa. És el punt de partida de la recuperació de l’acordió diatònic a Catalunya, Aragó i el País Valencià i centre d’intercanvi cultural amb diversos països d’Europa i Amèrica.

Els concerts i els actes relacionats amb aquest instrument tindran lloc del 26 al 31 de juliol a Arsèguel, la Seu d’Urgell i Castellbò. Enguany hi participen artistes procedents de Rússia, França, Ucraïna, Escòcia, la República Dominicana, l’Uruguai, Portugal, Moldàvia, Colòmbia, Suïssa, el Quebec, Occitània, Euskadi, Aragó i Catalunya. Entre les activitats complementàries destaquen la visita al Museu de l’Acordió i la Fira de Luthiers, a Arsèguel. A més, cada nit s’organitza una actuació conjunta amb la participació d’una dotzena de músics.

El Romanic Musicau ena Val d’Aran tindrà lloc els divendres 2, 9, 16, 23 i 30 d’agost. Es tracta de la combinació d’explicacions sobre les esglésies romàniques de la Val d’Aran amb concerts gratuïts de música clàssica. Amb aquest cicle, es vol apropar els turistes a la història del patrimoni aranès i mostrar l’evolució dels monuments del territori lligada als seus costums i tradicions. L’activitat comença amb un audiovisual comentat per un historiador aranès sobre l’església on se celebra i finalitza amb un concert de música clàssica. Patrocinat pel Conselh Generau d’Aran i Foment Torisme Val d’Aran, amb la col·laboració del Talher de Musica Maite Fernández, l’Escòla Musica Val d’Aran, l’Escòla Tschaikovski Balh e Musica i l’Arxiprestat dera Val d’Aran, aquest cicle gratuït reforça el programa de visites guiades al patrimoni que porta a terme el Conselh Generau d’Aran.

El Càmping Riberies de Llavorsí (el Pallars Sobirà) acull del 20 de juny al 25 de juliol la segona edició del festival de música Maitant Fest, que es desenvolupa tots els dijous a partir de les 20 h. L’entrada és gratuïta, amb taquilla inversa. La programació és la següent: Carlitos Miñarro (20 de juny), Evil Rosebud (27 de juny), Los Mil Hombres (4 de juliol), Max Acústic (11 de juliol), Pasqual & Els Desnatats (18 de juliol) i Rùpits+Ginestà (25 de juliol).

La vuitena edició del Garrigues Guitar Festival inclou quinze concerts en dotze localitats de la comarca del 29 de juny al 24 d’agost. El cartell té quinze cites musicals a les Borges Blanques, el Cogul, Bellaguarda, Vinaixa, Torrebesses, la Granadella, Granyena de les Garrigues, la Pobla de Cérvoles, la Floresta, l’Espluga Calba, Juneda i Arbeca. A més, el certamen creix en activitats paral·leles amb l’estrena del concurs internacional Emili Pujol per a guitarristes menors de 35 anys a la Granadella i un campus clínic per a professionals d’aquest instrument del 24 al 28 de juliol en diversos espais de la Granadella i Torrebesses, que estarà dividit en tres mòduls independents: fisioteràpia, psicologia i guitarra.

La 8a edició del cicle “Juliol de música i poesia” de Balaguer és una proposta estiuenca i cultural per a les tardes de diumenge de juliol amb quatre concerts  programats i dues localitzacions emblemàtiques com són el convent de Sant Domènec i el monestir cirtercenc de Santa Maria de les Franqueses. El concert inaugural serà el 30 de juny amb el Cor Madrigal al convent de Sant Domènec. Els altres concerts es duran a terme a l’espai de Santa Maria de les Franqueses, amb l’actuació dels pianistes Emili Brugalla i Vesko Stambolov, acompanyats dels rapsodes Sílvia Ricart i Enric Major (dia 7 de juliol); l’Atenea Quartet (dia 14), i The Gourmets Vocal Quartet (dia 21).

La 8a edició del cicle de Concerts a Cal Prim, a Verdú, inclou tretze actuacions, que tenen lloc entre el 25 de juny i el 10 d’agost. Passaran per l’escenari de Cal Prim, entre d’altres, el Quintet Prim, Jaume Sanchís (saxo) i Xavier Monge (piano), el Quintet Sporadik Brass, el pianista Albert del Viso, el Trio Meraki, SonTres, la pianista Yoko Suzuki, The Vintage Clock, Ensemble 430 i els alumnes del vuitè curs de viola que imparteix Eduard Boleda. 

La 3a edició del Seu Vella Music Festival, que organitza el Consorci del Turó de la Seu Vella, barreja música pop, rock i reggae i patrimoni. El grup lleidatà Koers (dia 5 de juliol), Anna Roig i Àlex Cassanyes Big Band Project (dia 6), Los Mambo Jambo Arkestra (dia 12), la cantant i compositora Judit Neddermann (dia 21) i la Companyia Elèctrica Dharma (dia 26) formen el cartell del festival d’aquest estiu. L’escenari de les actuacions se situa a l’espai exterior de la Canonja de la Seu Vella de Lleida per tal d’ampliar la capacitat de públic i fer possible que els assistents puguin gaudir al màxim de les actuacions. 

La 4a edició del Talarn Music Experience es desenvoluparà del 26 al 28 de juliol en aquesta població del Pallars Jussà. L’espai Lo Quiosc acollirà aquest festival de músiques d’autor del Pallars Jussà, amb sessions a l’aire lliure en un entorn natural d’excepció com ho és el pantà de Sant Antoni, que uniran els recitals de qualitat i en directe amb una oferta gastronòmica singular del Pallars Jussà creada especialment per a cada concert.

El festival proposa tres nits de bona música amb les actuacions de Koers, Lildami, Marcel Lázara i Júlia Arrey, Elefantes i Morgan. Són formacions i artistes consolidats, d'estils molt personals, que configuren un cartell amb un ventall ampli de registres musicals en un escenari de natura d'excepció a les comarques pallareses. La Diputació de Lleida col·labora amb el festival. Lo Quiosc és un espai de referència en l’agenda cultural de la zona i un punt de trobada per a la creativitat, la música, el paisatge, l’art i la gastronomia del Pallars Jussà.

El 26è cicle de concerts “Solistes a l’Alta Ribagorça” consta enguany de tres concerts. El 27 de juliol actuarà el Guillem Anguera Quartet (folk fusió) a l’exterior del Centre del Romànic a Erill la Vall; el 3 d’agost ho farà el Garbuix Duet (música tradicional) a l’església Vella del Pont de Suert, i el 10 d’agost actuarà Lluís Gómez Dotze Contes (música acústica en estat pur) a l’església de Sant Climent de Vilaller.

De l’1 al 19 d’agost tindrà lloc a Solsona el Festival de Música de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona, amb concerts de música de cambra oberts al públic en indrets emblemàtics de diferents municipis de la Catalunya central, com ara esglésies del Solsonès i places, sales o auditoris  del nucli històric de Solsona. Durant tres setmanes, prop d’un centenar d’alumnes arribats de més d’una vintena de països de tot el món participaran, juntament amb els seus professors, reconeguts docents i instrumentistes internacionals, en el festival. 

La 7a edició del Festival Trama, la Mostra de Músiques de les Muntanyes d’Europa, es durà a terme del 10 al 12 d’agost al municipi de Bellver de Cerdanya, amb l’organització del mateix Ajuntament i la participació de l’OSIC, l’IDAPA, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. El programa del Festival Trama inclou actuacions d’artistes tant estatals com internacionals repartides per diferents poblacions del municipi, ja sigui en esglésies romàniques, en places o fins i tot en paratges naturals com coves o rius. Les propostes del Pirineu català tenen un pes especial en la programació amb la voluntat de dinamitzar els projectes musicals de casa nostra. No obstant això, el ventall va molt més enllà del Pirineu i s'obre cap a altres zones muntanyoses d'Europa, com ara Euskadi, Occitània, Noruega, el País Valencià i Astúries.

La música d'arrel és un altre dels punts importants de cadascun dels grups que hi participen, ja sigui des d'un punt de vista més tradicional o més innovador. El públic que passi pel Trama trobarà diversitat en les propostes, des de les més festives i populars a les més arriscades i experimentals, amb el denominador comú de tenir unes arrels lligades als seus territoris. A més de servir d’aparador per als músics pirinencs, la mostra és un lloc on conèixer, intercanviar idees i inquietuds i teixir una trama amb la resta de participants.

 

Més informació:

Associació FeMAP
Web: www.femap.cat

Turisme Alt Urgell
Tel. 973 35 31 12
Web: www.alturgell.cat

Festival de Música de la Vila de Rialp
Tel. 973 62 03 65
Web: www.festivalrialp.cat  

Festival del Romànic i dels Castells de Frontera
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net 

Trobada amb els Acordionistes del Pirineu
Tel. 973 35 31 12
Web: www.alturgell.cat

Romanic Musicau ena Val d’Aran
Tel. 973 64 01 10
Web: www.visitvaldaran.com

Maitant Fest
Tel. 657 82 87 04
Web: http://www.campingriberies.cat 

Garrigues Guitar Festival
Tel. 973 14 26 58
Web: www.ccgarrigues.com

Juliol de música i poesia
Tel. 973 44 91 45
Web: www.julioldemusicaipoesia.cat

Concerts a Cal Prim
Tel. 973 34 72 16
Web: www.verdu.cat

Seu Vella Music Festival
Tel. 973 70 03 19
Web: www.turismedelleida.cat

Talarn Music Experience
Tel. 689 81 10 75
Web: www.loquiosc.com 

Solistes a l’Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02
Web: www.turismealtaribagorca.cat

Festival de Música de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona
Tel. 973 48 00 50
Webs: www.aims.cat / www.solsonaturisme.com

Festival Trama
Tel. 973 51 00 16
Web: https://www.facebook.com/festivaltramaoficial