L’ESBAIOLA’T. ARTS ESCÈNIQUES D’ALTA QUALITAT A LES VALLS D’ÀNEU


La 12a edició de l’Esbaiola’t, el Festival de Teatre de les Valls d’Àneu, se celebrarà del 25 al 28 de juliol a Esterri d’Àneu, amb un total de 41 propostes d’alta qualitat artística per a tots els públics. Circ, teatre, dansa, música, tallers, jocs i instal·lacions a càrrec de 33 companyies, 23 professionals i 10 amateurs.


Durant quatre jornades, la programació inclourà fins a 153 funcions i activitats paral·leles. El festival va créixer fa dos anys començant en dijous i ara es consolidarà aquest primer dia inaugural amb l’actuació d’una figura de relleu, el clown Tortell Poltrona, que després de deu anys torna a l’Esbaiola’t per desplegar el “Post Clàssic”, un espectacle on revisa els números més importants de la seva carrera artística. La Baldufa presentarà el seu acabat d’estrenar “Bye Bye Confetti”, en un cartell en què destaquen també els bascos Marie de Jongh amb “Amour” (premi Max al millor espectacle infantil o familiar 2017 i premi Feten 2016 al millor espectacle), els israelians Kulu Orr amb “Control Freak” o els clowns francesos Super Super.

En aquesta edició, el 21% de la programació és estrangera. L’Esbaiola’t també acollirà l’estrena a l’Estat d’“El viatge del Rodamúsic”, de Joan Baró, i de “Ficelle”, de la companyia Le Mouton Carré, mentre que “Plouf et Replouf” de la companyia Super Super es podrà veure per primer cop a Catalunya.

Les companyies i associacions del territori, que col·laboren amb el festival, també hi tindran el seu espai: la desvergonyida Esperanceta, els Diables de les Valls d’Àneu, els tallers de llana que es fan a la Caravana Xisqueta, els Àneubatukts amb la festiva batucada, els grallers de Kina Creu i Peta Canyes, que acompanyaran la cercavila de capgrossos, els Bastoners de les Valls d’Àneu i els capgrossos de l’Estarna, i finalment, la xocolatada que faran el Grup de Dones d’Esterri.

Pel que fa a instal·lacions i tallers, l’Esbaiola’t tindrà els jocs de fusta de Tombs Creatius i el Pájaro Carpintero, ja uns clàssics dins del festival; vuit tallers diferents de Koala Art For Kids i Solaç Centre d’Art, amb material reciclat i molt originals, pensats per gaudir descobrint i construint; dues propostes de llums i ombres de la companyia olotina Com un Llum; un taller de dansa en família i també per a nadons, de la Marta Casals Dansa, o una proposta d’investigació audiovisual i llum del barceloní Maquinitas. També hi haurà les propostes que són pròpies del festival com ara la platgeta del festival (un gran sorral), l’espai d’automaquillatge, la xocolatada i el Nautilus de la Baldufa.

El festival, organitzat per l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu i la companyia lleidatana La Baldufa, va rebre més de 6.000 persones l’any passat. Enguany, el consistori de les Valls d’Àneu ha augmentat en un 27% el pressupost del certamen, fins a elevar-lo als 130.000 euros, per millorar la programació, les infraestructures i els sistemes d’emergència.

Les Valls d’Àneu estan acreditades amb la marca “Natura i Muntanya en Família”, de l’Agència Catalana de Turisme (ACT). Aquest segell d’especialització s’atorga a un municipi o conjunt de municipis, tot garantint que ofereixen uns determinats serveis i equipaments adaptats a les necessitats de les famílies amb infants. Es tracta a més d’un projecte de col·laboració públic-privat, ja que els serveis poden ser oferts tant per instal·lacions i equipaments públics com per les empreses turístiques privades de la destinació.

 

Més informació:

Esbaiola’t
Tel. 973 62 65 68
Web: www.festivalesbaiolat.cat/