EL PARC ASTRONÒMIC MONTSEC, AMBAIXADOR PLATÍ DE CELS FOSCOS DE LA UNIÓ ASTRONÒMICA INTERNACIONAL


La Unió Astronòmica Internacional (IAU) ha distingit el Parc Astronòmic Montsec (PAM) d’Àger com a “ambaixador platí” de cels foscos. D’aquesta manera, es reconeix el treball científic –com el projecte Pirineus La Nuit de protecció del cel fosc al Pirineu– i divulgatiu a través de les activitats desenvolupades en els deu anys d'història del Centre d'Observació de l'Univers (COU) per sensibilitzar i informar la societat, principalment la joventut, sobre la importància de preservar el cel nocturn.


En el marc dels actes del centenari de la Internacional Astronomical Union (IAU), associació de les principals agrupacions i societats astronòmiques del món, amb més de 12.500 socis individuals i 74 països afiliats, s'ha desenvolupat el projecte "Cels Foscos per a Tothom" (DarkSkies for All), que inclou la figura dels ambaixadors de cel fosc. En aquest context, l'IAU- Darkskies for All ha anomenat al Parc Astronòmic Montsec (PAM) com a ambaixador platí. A l'Estat espanyol, dels sis ambaixadors, el PAM és l'únic amb la categoria de platí.

El projecte global “Cels Foscos per a Tothom” té com a objectiu crear consciència de la necessitat de conservar el cel nocturn. Segons l'IAU, "l'astronomia representa un aspecte ric i important del llegat cultural i natural i aquest projecte subratlla la importància de protegir-la i passar-la a les generacions futures". El programa abasta dues àrees fonamentals recolzant-se en programes educatius ja existents sobre la contaminació lumínica per arribar als estudiants i formar una nova Xarxa d'Ambaixadors de Cels Foscos de l'IAU. L'objectiu és involucrar el públic en accions de protecció contra la contaminació lumínica, incloent-hi accions de pressió sobre els governs, fent que el terme "contaminació lumínica" sigui conegut per tothom.

Entre els recursos que s'ofereixen als educadors es troba el kit educatiu "Encén la Llum". Durant el programa global de l'IAU, uns 200 educadors de tot el món disposaran d'aquest kit a preu de producció. El PAM rebrà aviat un d'aquests kits per poder divulgar la importància de preservar el cel fosc en les instal·lacions del Centre d'Observació de l'Univers (COU).

D'altra banda, el Consell Comarcal de la Noguera, com a ens gestor del COU i impulsor de la certificació Starlight Montsec, forma part en qualitat de soci del projecte europeu de cooperació del programa Interreg-POCTEFA Pirineus La Nuit. Aquest projecte té com a objectiu fonamental la definició d'una estratègia  transpirinenca per a la protecció i la millora de la qualitat del medi nocturn envers la contaminació lumínica. Aquesta protecció s'analitza tant des del punt de vista de l'observació astronòmica científica i divulgativa/turística com des del punt de vista ecològic (fauna nocturna).

El projecte el formen sis socis de Catalunya, Navarra i França: Navarra de Infraestructuras de Cultura, Deporte y Ocio SL (cap de files i gestor del Planetario de Pamplona), Gestión Ambiental de Navarra SA, Syndicat Mixte pour la Valorisation Touristique du Pic du Midi, Association A Ciel Ouvert, Centre d'Initiatives pour l'Environnement Bigorre-Pyrénées i Consell Comarcal de la Noguera (Parc Astronòmic Montsec).

Pirineus La Nuit desenvolupa accions generals pròpies de tots els projectes de cooperació europeus com són la gestió, la coordinació i la comunicació, i posteriorment accions específiques del projecte que se sustenten sobre tres pilars: recerca (mesures i modelització), divulgació (exposicions i documentació) i estratègia (documents de recomanació, senyalització, miradors astronòmics i certificacions de qualitat).

 

Més informació:

Parc Astronòmic Montsec-Centre d’Observació de l’Univers
Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46

Web: www.parcastronomic.cat