SORT ACULL EL MUNDIAL DE CAIAC D’ESTIL LLIURE


Sort, al Pallars Sobirà, acull del 29 de juny al 6 de juliol el Campionat del Món ICF de Caiac d’Estil Lliure, amb la participació de 250 palistes de 25 països de quatre continents. Durant l’esdeveniment es du a terme la campanya “Una vida sense plàstics” per tal de reduir al màxim la utilització d’aquest material d’un sol ús.


Aquesta competició és una de les més espectaculars del piragüisme d’aigües braves i tindrà una gran repercussió econòmica a la seva zona d’influència. El campionat mundial inclou totes les especialitats de l'estil lliure, com són C1 –canoa tancada– i OC1 –canoa oberta–, caiac K1 i l'especialitat d’squirt, que és un model de piragua en el qual s'ha minimitzat l'espai i només hi ha lloc per a les cames i que consisteix a submergir-se i desplaçar-se el màxim de metres sota l’aigua.

Els palistes han de fer el màxim nombre de figures o trucs aprofitant la força de l’aigua generada per una onada estacionària o rull, durant un temps màxim de 45 segons, i són puntuats per un jurat format per tres jutges.

Les proves del mundial se celebren al riu Noguera Pallaresa i al camp de les regates de l’Aigüerola, integrat a l’entorn urbà de Sort. De cara al Campionat del Món ICF de Caiac Freestyle o Estil Lliure, s’ha inaugurat l’estadi de freestyle al camp de l’Aigüerola, que es va crear el 1993 i està condicionat per a la navegació esportiva en qualsevol època de l’any. 

La nova instal·lació, creada amb criteris de sostenibilitat, és situada al tram baix del camp de regates, just després del pont urbà de Sort que travessa el riu en direcció a la Seu d'Urgell. El nou estadi disposa de dues onades o rulls que funcionaran durant tot l’any gràcies a la infraestructura dissenyada per poder controlar els cabals de l’aigua en cas de nivells elevats en època de desglaç. L’adequació d’aquesta zona del riu ha vingut acompanyada de la renovació de l’entorn, tant des del punt de vista esportiu com a ciutadà.

Els accessos a l’aigua per als palistes i per al públic han millorat, la qual cosa facilitarà el muntatge d’infraestructures efímeres per a les competicions futures. Després d’aquesta remodelació Sort guanya el desitjat estadi de freestyle i una nova àrea verda.

D’altra banda, durant la celebració de l’esdeveniment esportiu es du a terme la campanya “Una vida sense plàstics”, impulsada per Endesa i l’Ajuntament de Sort per tal de reduir al màxim la utilització d’aquest material d’un sol ús. L’acció consisteix en regalar a tots els participants i personal acreditat una ampolla d’un litre de plàstic reutilitzable i a repartir 5.000 bosses de cotó entre els palistes i locals comercials. Els promotors calculen que les 1.000 ampolles distribuïdes substituiran les 60.000 de plàstic d’un sol ús que s’haurien consumit.   

La competició internacional arribarà a un total de 150 canals de televisió d’arreu del món, que emetran un resum diari de 25 minuts i es podrà seguir en directe via streaming a través de la pàgina web de la Federació Internacional de Canoa i també per la cadena Esport3.

Del 15 al 21 de juliol se celebrarà també a Sort el Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa, que inclou l’Open Kayak Cross, la Copa Catalana de Joves Promeses d’Eslàlom, l’Open de Ràfting Nocturn, l’Open Esquimotatge i la Copa d’Espanya de Joves Promeses d’Eslàlom. A més, la capital del Pallars Sobirà serà la seu el dia 13 de juliol del Campionat de Catalunya d’Estil Lliure.

 

Més informació:

Campionat del Món d’Estil Lliure
Tel. 973 62 00 10

Webs: www.sortturisme.com / www.kayaksort.cat