“BENVINGUTS A PAGÈS” PER EXPERIMENTAR LA VIDA A PAGÈS I GAUDIR DELS PRODUCTES AGROALIMENTARIS DE PROXIMITAT


La quarta edició del “Benvinguts a pagès” es desenvoluparà els dies 1 i 2 de juny a les comarques de Lleida per posar en valor la pagesia, el producte agroalimentari de proximitat i de temporada i el turisme d’interior. El cap de setmana de visites gratuïtes servirà perquè la gent conegui les granges i les explotacions agrícoles i ramaderes (una cinquantena a la demarcació de Lleida), els productors ecològics i la producció agroalimentària local.


La demarcació de Lleida participa en l’experiència “Benvinguts a pagès” amb una cinquantena de granges i pagesos, una quarantena de restaurants, 80 allotjaments –la majoria de tipus rural, que ofereixen ofertes concretes per passar la nit del dissabte– i prop de 50 activitats complementàries. El projecte s’adreça al públic familiar i més foodie, permet experimentar la vida a pagès, descobrir l’origen dels aliments, tenir contacte amb els animals, tastar i accedir a una oferta de productes agroalimentaris de temporada i de proximitat excepcional sobre el terreny i sense intermediaris i omplir el rebost.

El públic que decideixi visitar les comarques de Lleida el primer cap de setmana de juny podrà endinsar-se en un parc de les olors situat al Pallars Jussà, tindrà l’oportunitat de descobrir els secrets d’una petita explotació d’apicultura a les Garrigues, podrà conèixer l’elaboració dels formatges de Ponent, al Segrià, i participarà, entre d’altres, en una visita guiada per entendre la importància de la construcció dels canals de l’Urgell, que van transformar l’agricultura i el paisatge del territori. L’experiència es completa amb la participació d’una quarantena de restaurants, que oferiran el menú “Benvinguts a pagès” amb plats cuinats amb productes de temporada, ecològics i de proximitat.

Entre les activitats complementàries de la demarcació de Lleida es programaran visites a museus, monuments o poblacions; fires gastronòmiques; accions per aprendre a fer de granger, o un esmorzar saludable amb sessió de ioga entre oliveres, entre d’altres reclams.

Per mitjà de la pàgina web www.benvingutsapages.cat es poden planificar les visites per territori o bé per producte i escollir qualsevol de les propostes de les granges i pagesos inscrites sense necessitat de fer reserva prèvia. Aquest any s’incorpora com a novetat l’opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. L’oferta de productes de proximitat i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, carn, oli, mel, i cereals, entre d’altres, és molt completa. L’experiència ha obtingut fins ara una magnífica acollida per part del públic, que puntua les visites amb una nota mitjana que supera el 9.

També es poden consultar les rutes de cap de setmana que es troben arreu del territori lleidatà. Com a novetat, en aquesta edició es mantindran durant tot l’any i permetran viure l’experiència “Benvinguts a pagès” més enllà del cap de setmana de l’1 i 2 de juny. Els itineraris cobreixen diferents comarques i són de temàtica diferent depenent de cada territori en què s’inclouen productors, restaurants, allotjaments, activitats i altres visites d’interès turístic.  A la demarcació de Lleida es poden fer les rutes “Terres de Lleida” i “Pirineus-Val d’Aran”, que faciliten la desestacionalització del turisme i la potenciació del redescobriment del patrimoni, la natura i la gastronomia de la zona.

El cap de setmana de “Benvinguts a pagès” compta amb la participació de 200 granges i explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de Catalunya. L’experiència es complementa amb la participació de més de 130 restaurants i les estades a més de 200 allotjaments rurals. Finalment, durant el primer cap de setmana de juny també es programen més d’un centenar d’activitats complementàries (fires gastronòmiques, visites guiades, col·loquis, concerts, passejades i exposicions, entre d’altres). És una iniciativa que s’ha consolidat i suma més de 55.000 visitants en les tres edicions anteriors a tot Catalunya.

“Benvinguts a pagès” és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per mitjà de Prodeca; del Departament d’Empresa i Coneixement, per mitjà de l’Agència Catalana de Turisme, i de la Fundació Alícia. Hi col·laboren els consells comarcals, els consorcis i les oficines de turisme, com també nombroses entitats i associacions del sector d’arreu de Catalunya.

 

Més informació:

Benvinguts a pagès
Web: www.benvingutsapages.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat