ESTIU PLE D’ACTIVITATS A LES COMARQUES DE LLEIDA


Les comarques de Lleida presenten a l’estiu l’oferta més gran d’activitats relacionades amb els esports d’aventura i el turisme actiu, a més d’un calendari farcit de festes, fires, festivals de música i sortides a la natura. D’altra banda, la majoria d’estacions d’esquí del Pirineu lleidatà obren les portes per proposar als visitants diferents activitats relacionades amb la natura i la cultura.


La demarcació de Lleida continua encapçalant el rànquing estatal pel que fa al turisme actiu i els esports d’aventura, amb 228 empreses (182 pertanyen a la zona del Pirineu i del Prepirineu i 46, a la plana de Lleida) distribuïdes pel conjunt de les 13 comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, que ofereixen els seus serveis amb una cinquantena d’activitats diferents de terra, aire i aigua, de dificultat variable i pensades per a públics de tot tipus i edat.

El ràfting continua sent el producte estrella de les diferents modalitats de turisme actiu i esports d’aventura, seguit de les activitats de trekking i el senderisme. En tercer lloc, pel volum de serveis contractats, se situa la BTT, seguida del descens de barrancs. Ateses les excel·lents condicions de l’aire, Lleida és un referent mundial per als amants de les disciplines aèries, que inclouen esports com el parapent, l’ala delta, el globus aerostàtic, el vol sense motor o els ultralleugers. Els espais ideals per practicar-los són la serra del Montsec –concretament a Àger–, l’aeròdrom d’Alfés i les valls d’Organyà, a l’Alt Urgell.

La nova campanya presenta novetats importants, com ara la prolongació de la navegabilitat sense interrupcions per a les embarcacions de ràfting i caiac del riu Noguera Pallaresa, que passa dels 15 fins als 50 km, i a partir de l’1 de maig des de la presa de la Llosa del Cavall, a la Vall de Lord (el Solsonès), es pot practicar la disciplina bungee jumping (salt amb corda elàstica), que s’ha convertit en el tercer salt més alt del món des d’una plataforma situada en una presa. D’altra banda, Sort (del 29 de juny al 6 de juliol) i la Seu d’Urgell (del 25 al 29 de setembre) seran aquest any 2019 escenaris del Mundial de Piragüisme d’Aigües Braves.

D’altra banda, als embassaments de Sant Antoni, a Talarn; de Rialb; i de Sant Ponç s’hi poden practicar tot tipus d’esports nàutics (canoa, caiac, ràfting, wakeboard, esquí nàutic, el bus-bob, el passeig amb barca motora, el paddle surf, etc.). Alhora, un equip de guies titulats facilita que pels seus voltants es puguin dur a terme altres activitats d’aventura, com ara el senderisme, el nordic walking, la BTT, el barranquisme, l’escalada o l’hípica.

A la conca del riu Segre, el Rafting Parc la Seu d’Urgell ofereix un seguit de paquets turístics que combinen ràfting i piragüisme amb rutes ciclistes per l’Alt Urgell i el Parc Natural del Cadí-Moixeró. A més, proposa forfets d’aventura amb ràfting, open kayak, hidrospeed, piragüisme, BTT i rocòdrom. També es pot practicar ràfting en dos trams del riu, a Ponts i Camarasa. Al Parc del Segre de Ponts es pot gaudir del caiac i de jocs en família, i al Forat de Bulí, del barranquisme. L’empresa 2 Llacs ofereix en dos embassaments de reg situats al municipi de Gimenells-el Pla de la Font (el Segrià) activitats nàutiques a motor i altres sense motor, com també diferents propostes de turisme actiu i un parc d’aventura. I Alpipark ofereix l’oportunitat de practicar a l’embassament del Pla d’Alpicat les activitats de cable wakeboard, caiac i paddle surf, a més de poder dur a terme la pesca recreativa o simplement banyar-se en aquesta antiga bassa de reg o saltar en un llit elàstic.

Temporada de pesca
Molts amants de la pesca es traslladen a les comarques lleidatanes per practicar el seu esport preferit. La temporada de pesca de la truita (salmònids) en aigües de baixa muntanya, en concret aigües avall de tots els cursos fluvials que no són d’alta muntanya, finalitzarà l’1 de setembre amb mort i el 15 d’octubre en la modalitat sense mort. És el cas, per exemple, del tram de la Noguera Pallaresa des del barranc de Romadriu, entre Rialp i Llavorsí. Pel que fa a les zones de pesca en aigües d’alta muntanya, la temporada es perllongarà fins a l’1 de setembre en la modalitat amb mort i fins al 15 d’octubre en la sense mort.

La demarcació de Lleida té 85 zones de pesca controlada, més de la meitat de les que hi ha al conjunt de Catalunya. Les comarques del Pirineu de Lleida disposen d’una àmplia oferta de rius i embassaments (uns 600 km d’aigües cristal·lines en què la pesca és autoritzada) per practicar-hi la pesca que es troben dins de la conca dels rius Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Garona, Segre i Ribera Salada, a les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Solsonès. També hi ha trams de règim especial a Oliana, Alòs de Balaguer, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna, Canelles, Sant Antoni, Terradets i Rialb.

Fora de l’aigua, cal parlar dels esports de terra amb més demanda: BTT i senderisme. Fins a l’octubre es desenvolupa la temporada de les grans rutes circulars de muntanya amb BTT pel Pirineu de Lleida. Així, trobem la Pedals de Foc (la més veterana de les travesses organitzades amb bicicleta de muntanya a l’Estat), la Pedals d’Occitània, l’Era Roda-100% Aran, la Trinxat BTT, la Urgellet Pic de l’Orri, la Volta Cadí-Moixeró, la Pedals del Pedraforca i la Salòria Bike Trial.

Quant a les rutes de senderisme, destaquen Carros de Foc, Encantats, Setau Sagèth, Gran Bucle, Via Calda, 4Cumbres, 4Lenguas, Camin Reiau, Pass’Aran, La Porta del Cel, Muntanyes de Llibertat, Camí del Sol, Tres Valls, Ruta del Pastor i la Transhumància, Cavalls del Vent, Ruta dels Estanys Amagats, Integral Cadí-Cadiner, Camí del Retrobament, Ruta del Caracremada, Camí de l’Últim Càtar, El Cinquè Llac o les cinc rutes del projecte “Perseguits i salvats”.

A la plana de Lleida, a la comarca del Pla d’Urgell, hi ha l’estany d’Ivars i Vila-sana, un dels millors indrets de les contrades lleidatanes per a la pràctica del turisme actiu. L’espai natural es pot recórrer a peu, amb bicicleta o a cavall per tot el seu perímetre. Cal remarcar que el Camí de Sant Jaume català passa per l’itinerari principal de l’estany, i que a la plana de Lleida es pot practicar el senderisme fent les travesses del Camí de Sant Jaume i el Camí Ignasià.

Estiu a les estacions d’esquí
Una bona part de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen activitats en l’època estival amb l’objectiu de desestacionalitzar l’oferta turística i convertir-les en un motor de promoció turística i econòmica durant tot l’any.

L’activitat a l’estació d’esquí de Baqueira Beret torna a iniciar-se amb l’arribada de l’època estival. Diferents empreses ofereixen els seus guies de muntanya, de natura i animadors esportius perquè els visitants que s’allotgin al complex  de la Val d’Aran puguin practicar diferents modalitats esportives, com ara el ràfting, l’hidrospeed, l’open caiac, la canoa, el barranquisme, el senderisme, el piragüisme, l’escalada, l’alpinisme, l’hípica, excursions al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la BTT, els quads, safaris fotogràfics de fauna i flora, paint ball, tir amb arc, rutes 4x4, etc. Destaca especialment el passeig amb el telecadira Blanhiblar de Baqueira, situat a la zona de Beret. Puja fins als 2.200 metres d'altitud i és el punt de partida d'infinitat de rutes per recórrer, entre les quals es troben tres itineraris a peu: ruta del Mirador Val d'Aran, de 30 minuts d'anada i tornada; itinerari fins al Mirador Panoràmica Pirineus, d'1 hora d'anada i tornada; sortida de 3 hores a Ulls deth Garona-Pla de Beret, i un amb bicicleta: ruta Mirador Roques d'en Macià, que es pot fer a peu i amb bici en dues hores.

Boí Taüll Resort brinda una àmplia oferta estiuenca per a tots els perfils de visitants i edats, sobretot públic familiar. Enguany, es proposen rutes noves pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, com l’Aigüestortes-Estany Llebreta o un itinerari per observar una colònia de marmotes al seu hàbitat natural. També s’ofereix una excursió d’iniciació al muntanyisme per pujar un petit cim, un divertit itinerari per caminar per dins d’un petit riu d’alta muntanya, la visita guiada a l’església de Sant Climent de Taüll per veure la famosa projecció del vídeo-mapping, petites excursions pels pobles de la Vall de Boí per escoltar antigues llegendes d’éssers fantàstics i mitològics del Pirineu i un circuit d’orientació a Boí Taüll.

Les estacions d’esquí d’Espot i Port Ainé brinden una àmplia oferta d’activitats esportives i lúdiques d’alta muntanya. Espot Esquí ofereix la possibilitat de contractar una excursió en 4x4 pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, practicar descens de ràfting, hidrospeed i canoa a la Noguera Pallaresa, fer descens de barrancs, dur a terme una excursió d’hípica, practicar el caiac, gaudir de diferents activitats al llac de la Torrassa (canoa, caiac, patí, paddle surf, BTT, inflables i tir amb arc), pilotar un quad o jugar una partida de paintball. Paral·lelament, l’estació d’Espot acollirà l’activitat de Quilòmetre Vertical (KV) de la vall de Peguera, que surt des del poble d’Espot i arriba fins al refugi Josep Maria Blanc. La distància és de 6,7 km.

A Port Ainé es pot descobrir l’entorn tot gaudint al màxim de la natura amb la Ruta de descoberta del Parc Natural, on hi ha dos itineraris disponibles que es poden fer lliurement seguint els cartells indicatius o per mitjà del servei de guies interpretadors del Parc Natural de l’Alt Pirineu (amb reserva prèvia). Durant la temporada, a més, els visitants podran recórrer les rutes a peu i amb BTT, amb plànols físics i mitjançant l’app de Port Ainé. El complex també obrirà el Parc lúdic i d’aventura, on els visitants podran gaudir de les pistes de tubbing o practicar senderisme i conduir cars, minicars i monopatins tot terreny. Hi ha activitats per als més petits, com el miniparc d’aventura als arbres (a partir dels 4 anys i fins a 1,30 m d’alçada), que consta de 10 jocs, com ara el pont nepalès, xarxes, un pont penjant i una tirolina, entre d’altres.

Aquesta temporada, l’estació de Port Ainé disposa de la Cronoescalada amb bicicleta de carretera, amb 18,7 quilòmetres de pujada i un desnivell positiu de 1.237 m, que comença a l’encreuament de la carretera general C-13 a Rialp i arriba fins a l’Hotel Port Ainé 2.000***. Durant aquest estiu es farà mitjançant l’app de Port Ainé. A l’inici i al final es troben uns cartells informatius on hi ha un codi QR per descarregar-se l’app de l’estació. Cada participant enregistrarà el seu temps i hi ha un rànquing dels millors resultats.

Port del Comte manté obert el parc d’aventura –és obert tot l’any– i la zona de tubbies. Els circuits d’aventura estan situats entre els arbres i a diferents alçades, on cal superar múltiples obstacles i passar tirolines. La zona de tubbies està pensada per a activitats de turisme familiar, en què els turistes s’ho passaran d’allò més bé baixant més de 150 metres amb un tubby. També gaudiran dels llits elàstics, del tir amb arc i del rocòdrom. Aquestes activitats estan obertes els caps de setmana i els festius de juliol (la resta de dies, amb reserva prèvia) i tot l’agost. A Port del Comte també es pot jugar al camp de golf de muntanya, amb 9 forats, pujar al cim del Pedró dels Quatre Batlles, anar al mirador del Port del Comte per veure planejar les aus rapinyaires o fer múltiples excursions a peu, amb BTT i a cavall.

D’altra banda, els turistes poden conèixer i gaudir aquest estiu de l’entorn privilegiat de les estacions d’esquí nòrdic del Pirineu lleidatà, totes situades dins de parcs naturals o espais d’especial interès natural. Al voltant de les estacions es pot practicar tota mena d’activitats relacionades amb la natura, com la marxa nòrdica, el senderisme, la BTT, la recollida de bolets o el simple plaer de compartir moments envoltats de natura.

A més, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els parcs naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró són un reclam turístic de primer nivell durant l’estiu, atès que acullen activitats i rutes guiades per viure experiències úniques amb la família, amb la parella o amb els amics. Itineraris guiats, sortides amb guies interpretadors, exposicions, jornades, cursos, fires i festes, etc. formen part dels programes d’activitats dels tres espais naturals protegits, que tenen com a principal objectiu descobrir el seu medi natural i cultural.

Fires, festes tradicionals i festivals de música
Els pobles de les comarques de Lleida ofereixen als visitants a l’estiu una agenda cultural molt atapeïda amb més de 400 propostes, que inclouen trajectes amb ferrocarril colpidors, celebracions d’origen ancestral, festes i aplecs tradicionals, recreacions històriques de tot tipus, animades trobades musicals, curses de muntanya èpiques, mercats i fires tradicionals i modernes, i altres iniciatives apassionants.

Així, tindrà lloc la Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa a la Pobla de Segur (del 5 al 7 de juliol); el Festival de Música Antiga dels Pirineus a diverses poblacions de l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i la Cerdanya (del 5 de juliol al 25 d’agost); el Guitar Festival a diferents poblacions de les Garrigues; el Festival del Romànic i dels Castells de Frontera al Castell de Mur, a l’església de Llimiana i al Castell de Llordà (7, 21 i 28 de juliol); la Transsegre a Balaguer (del 12 al 14 de juliol); el Ral·li Internacional de la Noguera Pallaresa a Sort (del 15 al 21 de juliol); el Mercat Romà de Iesso a Guissona (20 de juliol); el Festival Internacional de Música de Cervera (del 21 al 27 de juliol); l’Esbaiola’t a Esterri d’Àneu (del 25 al 28 de juliol); la Festa dels Firals i de l’Anella de Cal Bufalà a Bellvís (del 26 al 28 de juliol); la Trobada d’Acordionistes del Pirineu a la Seu d’Urgell, Arsèguel i Castellbò (del 26 al 31 de juliol); el cicle “Solistes a l’Alta Ribagorça”, i el Festival de Música de Rialp (de juliol a setembre). 

Dels esdeveniments de l’agost destaquen els concerts del “Dijous a la fresca” a l’Alta Ribagorça; el Festival de música de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (de l’1 al 19); el Romànic Musicau ena Val d’Aran (els dies 2, 9, 16, 23 i 30); el Retaule de Sant Ermengol (del 3 al 10); la Fira de Sant Llorenç a Bellver de Cerdanya (dia 10); la Baixada dels Raiers a Coll de Nargó (dia 10); el Mercat Medieval de Guimerà (dies 10 i 11); el Festival Trama a Bellver de Cerdanya (del 10 al 12); les Jornades dels refugis càtars a Castellbò i Josa de Cadí (a la primera quinzena); la Fira de l’Ovella i Concurs de gossos d’atura del Pallars a Llavorsí (dies 17 i 18); l’Open Internacional d’Ala Delta Vila Àger (del 19 al 25); el Salardú Country Rock Festival (del 22 al 25); el Mostremp, cinema rural al Pallars a Tremp (del 22 al 25); el Festival de Música Tradicional i Popular Catalana a la Granadella (del 23 al 25); la Dinogresca a Isona (dia 24); la Fira de Sant Bartomeu (24 i 25), i l’Aquelarre a Cervera (del 30 d’agost a l’1 de setembre).

Finalment, al setembre se celebren el Nòrdic Paragliding Open a Àger (de l’1 al 7), la Fira de Teatre al Carrer a Tàrrega (del 5 al 8), l’Harpia, Balaguer Medieval (del 13 al 15), la Rialp Matxicots (14 i 15), l’Heroica Festa d’Agustina d’Aragó (dia 15), la Fira de l’Ametlla a Vilagrassa (21 i 22) i la Fira Agrària de Sant Miquel-Saló Eurofruit a Lleida (del 26 al 29).

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat

Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà
Tel. 973 62 10 02

Estany d’Ivars i Vila-sana
Tel. 973 71 13 13
Web: www.estanyivarsvilasana.cat

Baqueira Beret
Tel. 93 205 82 92
Web: www.baqueira.es

Boí Taüll Resort
Tel. 902 30 44 30 / 973 69 62 64
Web: www.boitaullresort.com

Ski Pallars
Tel. 973 62 11 99
Web: www.skipallars.cat                                                    

Aventura Port del Comte
Tel. 650 05 16 30
Web: www.portdelcomte.net

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Casa del Parc de Boí
Tel. 973 69 61 89
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/aiguestortes

Casa del Parc d’Espot
Tel. 973 62 40 36
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/aiguestortes

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/alt-pirineu 

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cadi