EL NOU ESTANY D’IVARS I VILA-SANA FA 10 ANYS


L’estany d’Ivars i Vila-sana, a la comarca del Pla d’Urgell, commemora el 10è aniversari de la seva recuperació amb un atractiu programa d’activitats lúdiques i culturals adreçades a tota la ciutadania


Amb motiu de la celebració dels 10 anys del reompliment definitiu de l’estany d’Ivars i Vila-sana, el consorci responsable de l’indret ha ampliat el programa d'activitats de primavera i estiu amb 16 propostes lligades a la natura, la cultura, la salut i l'esport. L’estany és un dels punts naturalístics més importants de la plana de Lleida i un atractiu turístic de primer ordre.

Els actes centrals de la commemoració tindran lloc el cap de setmana del 6 i 7 d’abril. El dissabte se celebrarà una jornada de portes obertes a Cal Sinén, espai que s’ha museïtzat per tal d’explicar de manera didàctica com era l’estany abans de la recuperació i com es va portar a terme aquest procés, i un vermut musical. El diumenge es farà un esmorzar de tros, una activitat de geolocalització per trobar els “tresors” del paratge mitjançant les xarxes socials de l’estany i una plantada d’arbres. Aquests dies tindrà lloc també la Festa Major i la Fira de l'Estany.

El programa d’activitats inclou un taller d'art i natura que es farà el 20 d'abril; una sessió lúdica i artística que tindrà lloc el 18 de maig amb una exposició, música i vermut a cura dels germans Schmitz Coll, i una obra de teatre a càrrec de la companyia Campi Qui Pugui, que es representarà el 16 de juny.

Cal dir també que el consorci de l'estany va aprovar un pla d'actuació consistent a buidar parcialment l'estany per tal de renovar i oxigenar la làmina d'aigua i mirar de frenar així la proliferació d'espècies exòtiques com ara la carpa o el lluç perca, les quals fan malbé el fons i són els principals causants del fet que l'aigua pateixi eutròfia.

L'estany es pot visitar per lliure o en visites guiades. Hi ha dues zones d'arribada, una a cada extrem, amb aparcament, caseta d'informació i plafons d'interpretació, d'on parteix un itinerari naturalístic principal que les enllaça. Al llarg d'aquest itinerari, d'uns 2,6 km, ideal per fer a peu o amb bicicleta, s'hi troben diversos aguaits, miradors, àrees de descans amb taules i bancs, plafons informatius, passarel·les i altres itineraris secundaris que faciliten la descoberta de l'espai.

L’estany d’Ivars i Vila-sana es configura com una àrea natural de gran importància, sobretot pel que fa a l’ornitologia, amb més de 240 espècies d’aus registrades, i un lloc d’escala de moltes aus migratòries. Aquest espai natural, que és l’estany interior més gran de Catalunya, disposa de 2,3 hectòmetres cúbics d’aigua repartits en 126 hectàrees de superfície inundada. El llac té una longitud de 2.150 m per 730 d’amplada màxima.

Aquest espai natural fou recuperat ara fa deu anys, mig segle després de la seva desaparició. La recuperació de l’estany, dessecat l’any 1950 per destinar la terra al cultiu, permet disposar d’un espai d’interès biològic, mantenint al mateix temps els usos agrícoles i tradicionals de l’entorn. El llac es troba dins dels termes municipals d’Ivars d’Urgell i Vila-sana i s’hi accedeix per camins senyalitzats des d’aquestes poblacions i des de Vallverd.

Més informació:
Estany d’Ivars i Vila-sana
Tel. 973 71 13 13
https://estanyivarsvilasana.cat/