LLEIDA REIVINDICA EL SEU LLEGAT DE PEDRA SECA


L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) acull el 5 d’abril una jornada destinada a posar en valor les construccions de pedra seca i el potencial turístic d’aquest patrimoni, recentment reconegut per la UNESCO.


La jornada organitzada per l’IEI se centrarà en explicar la situació actual de la pedra seca a les Terres de Lleida, els avantatges derivats del reconeixement de “L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO i les oportunitats turístiques i econòmiques que sorgiran a partir d’aquesta declaració.

La Diputació de Lleida i la resta d’institucions lleidatanes consideren que aquest reconeixement internacional constitueix un factor bàsic per potenciar el ric patrimoni de pedra seca de la demarcació de Lleida, especialment present a la plana. Les comarques de les Garrigues, l’Urgell, el Segrià i la Segarra, en efecte, exhibeixen milers d’edificacions d’aquest tipus, com ara cabanes, masos, marges, paravents, carrerades (camins ramaders), cisternes, aljubs, basses, pous, escales, ponts, estructures de caça o forns.

Projecte de Parc de la Pedra Seca
En aquest sentit, el Consell Comarcal de les Garrigues està desenvolupant el projecte “La pedra seca com un recurs territorial generador d’activitat econòmica i ocupació”, que compta amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i amb subvencions de la Unió Europea. El projecte, destinat a posar en valor el patrimoni de pedra seca i aportar un recurs turístic al territori, té una singularitat remarcable, ja que va més enllà de la pedra seca i engloba tot allò que té relació amb la pedra en un sentit ampli: les esglésies romàniques, els castells medievals, les pintures rupestres pintades sobre pedra, l’escalada en bloc, etc.

El pla, que a més de les Garrigues abraça les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell i l’Urgell, té l’objectiu final de posar les bases d’un futur Parc de la Pedra Seca que tingui reconeixement estatal i internacional.

A més del projecte, el Consell Comarcal de les Garrigues està treballant els darrers anys en el tema de la difusió de la pedra seca, tot organitzant —amb el nom de “Marxa nòrdica i cultura”— caminades populars de coneixement del territori o senyalitzant itineraris (com el de les Cabanes de volta).

Més informació:

Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI)
Tel. 973 27 15 00
http://www.fpiei.cat/

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
http://www.ccgarrigues.com/