REOBRE EL PONT DEL CONGOST DE MONT-REBEI


El pont penjant sobre la Noguera Ribagorçana que dóna accés al congost de Mont-rebei s’ha reobert el 29 de març després de quatre mesos tancat al públic pels treballs de renovació de l’estructura metàl·lica que s’hi han dut a terme.


L’actuació dels tècnics especialitzats s’ha centrat a resoldre els desperfectes dels cargols i les clavilles de la base de la passarel·la i de les sirgues verticals que estan perdent la verticalitat. Tot i que les deficiències no són greus, no s’ha volgut reobrir l’estructura fins que no s’ha aconseguit la total seguretat del pont per al trànsit de vianants. Aquest és un punt molt visitat per senderistes i excursionistes que accedeixen al congost de Mont-rebei.

El congost de Mont-rebei és l’únic de Catalunya que es manté verge. És un indret envoltat de parets de pedra que arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l’amplada mínima del congost és de només 20 metres. Únicament és travessat per un camí de ferradura, de 3.616 metres de longitud, parcialment excavat a la roca que permet gaudir d'una manera molt espectacular d'aquest indret. A més, es pot travessar a peu la passarel·la metàl·lica per a vianants del congost de Mont-rebei, de 36 metres de longitud, que uneix les demarcacions de Lleida i Osca, en concret entre les poblacions d’Àger i Viacamp. El pont penjant uneix el congost de Mont-rebei a la banda lleidatana amb les passeres al costat aragonès, dos conjunts d’escales de vertigen (una de 33 esglaons i 33 m d’alçada, i l’altra de 50 m) que obren pas cap al camí natural de Montfalcó.

Després de la travessa, els turistes poden dur a terme un munt d’activitats a la serra del Montsec, a cavall entre les comarques lleidatanes de la Noguera i el Pallars Jussà. Cal destacar la visita “obligada” al Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Montsec, situat a Àger, un modern multiespai dirigit al turisme cultural i científic que ja s’ha convertit en el centre de referència de la docència i la divulgació de l’astronomia i la geologia a Catalunya. 

Al Montsec i a la vall d’Àger es troben també llocs de gran interès natural com el congost i l’embassament de Terradets i les serres del Montsec i de Monclús. El municipi d’Àger és el principal centre turístic de la serra del Montsec. Aquest poble de carrers empedrats i costeruts conté algunes sorpreses molt agradables, com el conjunt monumental de Sant Pere, del segle XI, format per la col·legiata i el castell. A més d’Àger, el territori ofereix al visitant un ric patrimoni històric i arquitectònic, amb monuments remarcables com els castells de Llordà i Montsonís; el castell i la col·legiata de Santa Maria de Mur; el monestir de Santa Maria de Gualter i el de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, i la Cova dels Vilars (amb valuoses pintures prehistòriques) a Os de Balaguer. El Museu de la Conca Dellà és una de les visites obligades, amb una valuosa col·lecció de restes de fòssils de dinosaures trobades als nombrosos jaciments de la zona.

A més, la zona és el marc ideal per a la pràctica de nombroses activitats esportives i de lleure com ara l’escalada, l’espeleologia a les coves del Montsec, el barranquisme, el caiac, el piragüisme, l’esquí nàutic, el senderisme i la BTT, entre d’altres. Entre tots els esports d’aventura cal fer esment de la pràctica del vol lliure (parapent i ala delta) a la vall d’Àger, considerada una de les millors zones de vol d’Europa gràcies als corrents tèrmics i als majestuosos espadats.

 

Més informació:

Consell Comarcal de la Noguera
Tel. 973 44 89 33
Web: www.montsec.cat

Fundació Catalunya La Pedrera
Tel. 93 214 25 21
Web: https://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com