LES COMARQUES DE LLEIDA, UNA DESTINACIÓ ECOTURÍSTICA


El projecte Espais Naturals de Ponent, que impulsa l’Associació Leader de Ponent, aposta per posicionar el territori de les comarques de Ponent com a destinació ecoturística, amb la generació de productes que facilitin el desenvolupament d’un turisme sostenible per mitjà dels 20 espais naturals ja existents.


Des de l’Associació Leader de Ponent, de manera consensuada amb tots els agents que en formen part, aquest 2019 es preveu generar productes que facilitin el desenvolupament d’un turisme sostenible al territori per mitjà del recurs natural que existeix, amb el foment de la participació activa d’ens locals, entitats, associacions, empreses privades i agents econòmics per enxarxar el projecte i garantir la dinamització i la preservació dels espais naturals de Ponent. La voluntat és continuar treballant de manera activa per difondre el projecte al públic local però també a les persones d’altres contrades amb la creació de nous projectes que reivindiquin el gran valor del patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic que hi ha a la zona.

Al llarg dels últims mesos s’ha anat treballant aquest aspecte amb l’organització de jornades sobre ecoturisme a Ponent o amb la participació a la Taula d’Ecoturisme de Catalunya. A més, l’Associació Leader de Ponent també està treballant per crear un inventari de rutes o itineraris que estiguin senyalitzats o habilitats als diferents espais naturals amb l’objectiu de generar un altre producte per oferir al turista que vulgui practicar un turisme actiu sostenible.

Tercera edició del programa d’activitats
Per tercer any consecutiu, i després de l’èxit de les passades edicions, Espais Naturals de Ponent presenta una proposta molt àmplia d’activitats per apropar el públic als espais naturals. De març a desembre del 2019, el projecte programa 56 activitats de diferents tipus, repetint així una agenda completa com la que ja es va presentar al 2018, que va acollir al voltant de 2.000 persones.

Pel que fa a les activitats de descoberta dels valors naturals, es planteja una proposta de 35 accions fetes per professionals en l’àmbit de l’ornitologia i dels valors naturals. També s’organitzen 5 activitats de descoberta del patrimoni històric per endinsar-se en la història dels espais naturals. A més, s’han programat 10 activitats que permeten gaudir de l’espai a l’aire lliure per mitjà dels sentits, que inclouen una sèrie de sessions culturals en què es pot gaudir de la música o del teatre d’autors locals en un entorn natural. Aquest any hi participaran Avstral, Sommeliers, Meritxell Gené, Wednesday Lips, Cor Euridice o Heura Gaya i les companyies de teatre Campi Qui Pugui, Festuc Teatre i Zum-Zum Teatre, companyies membres de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics.

Quant a les 6 activitats esportives de baix impacte en un entorn natural, s’incorporen propostes com les marxes nocturnes, un itinerari amb bicicletes elèctriques o sessions de ioga. Les funcions de teatre familiar i les activitats esportives de baix impacte destaquen com a novetats d’aquest 2019. S’aposta per aquests nous tipus d’activitats per tal de diversificar el públic i utilitzar els espais naturals com a escenari d’aquestes propostes.

D’altra banda, també s’aposta per programar activitats que durin tot el cap de setmana com els tallers de reconstrucció de marges de pedra seca o els tallers d’instal·lació de càmeres de trampeig fotogràfic. Cal remarcar que totes les activitats que s’organitzen des del projecte Espais Naturals de Ponent es fan amb agents que operen al territori – empreses i serveis especialitzats d’educació ambiental, culturals, relacionats amb l’activitat física i l’esport, com també productors locals– per tal de realçar el potencial empresarial que hi ha a les Terres de Ponent.

L’Associació Leader de Ponent es va crear per gestionar la metodologia Leader del Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 a les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell, el Segrià sud i l’Urgell.

 

Més informació:

Associació Leader de Ponent
Tel. 973 71 13 13
Web: http://leaderponent.cat