INAUGURACIÓ DE LA PRIMERA ESCOLA DE PESCA MUNICIPAL DEL PALLARS SOBIRÀ


Baro, al municipi de Soriguera, va inaugurar el 16 de març, coincidint amb el tret de sortida a la campanya de la pesca de la truita en aigües de baixa muntanya, l’Escola de Pesca Noguera Pallaresa, el primer equipament de pesca municipal del Pallars Sobirà i de Catalunya, que neix amb la voluntat de recuperar la tradició d’aquest esport i inculcar-lo entre els més petits i revitalitzar l’entorn del riu en tots els àmbits (turístic, esportiu i de preservació del medi ambient).


Aquest centre, que és situat a les antigues escoles del poble, és gestionat per l’Ajuntament de Soriguera i compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. L’equipament és un punt d'informació i assessorament personalitzat per a tots els pescadors i té com un dels principals objectius captar turistes relacionats amb aquesta pràctica esportiva. Cal dir que tots els divendres de la temporada de pesca l’escola romandrà oberta de les 17 a les 20 h per dur-hi a terme aquesta funció.

L’equipament ha programat diferents activitats relacionades amb la pesca per a tots els públics i edats –totes són gratuïtes–, que tenen l’aval de la Conselleria d’Agricultura. El programa és el següent: taller per conèixer les espècies piscícoles d’aigua dolça (6 d’abril), curs de tècniques de mosca (13 d’abril), curs de pesca modalitat spinning (20 d’abril), sortida de camp: l’estany de Montcortès i la pesca de la carpa (28 d’abril), curs d’entomologia (4 de maig), curs d’iniciació a la pesca amb mosca (11 de maig), curs de tècniques de llançament (18 de maig), pràctiques de pesca al riu Noguera Pallaresa a Baro (19 de maig), visita a la Mollera d’Escalarre (26 de maig), curs de muntatge de mosques artificials (1 de juny), curs de pesca a mosca seca (8 de juny), visita del tram del riu Noguera Pallaresa camí cap a Arboló (15 de juny), teòrica i pràctica de pesca a tàndem (22 i 23 de juny), pesca a la zona de Bonabé (30 de juny), teòrica i pràctica de pesca amb nimfa (6 i 7 de juliol), teòrica i pràctica de pesca amb streamers (13 i 14 de juliol) i visita a l’estany de la Mainera (21 de juliol).

Tots els dissabtes d’agost es faran tallers de muntatge de mosques i tècniques de llançament aplicades a la pesca. Els diumenges d’agost es duran a terme sortides guiades de pesca a la Noguera Pallaresa, per tal de conèixer tots els diferents trams del riu. I durant els mesos de setembre i octubre el centre farà campanyes d’educació ambiental sobre els ecosistemes aquàtics i la fauna autòctona dels rius del Pallars a les escoles del Pallars Sobirà.

Inici de la temporada de pesca
La temporada de pesca de la truita (salmònids) en aigües de baixa muntanya, en concret aigües avall de tots els cursos fluvials que no són d’alta muntanya, va començar el 16 de març i finalitzarà l’1 de setembre amb mort i el 15 d’octubre en la modalitat sense mort. És el cas, per exemple, del tram de la Noguera Pallaresa des del barranc de Romadriu, entre Rialp i Llavorsí.

Pel que fa a les zones de pesca en aigües d’alta muntanya, la temporada s’iniciarà l’11 de maig i es perllongarà fins a l’1 de setembre en la modalitat amb mort i fins al 15 d’octubre en la sense mort. Atès que es tracta d’un tipus de pesca sostenible, s’amplia el període, de manera que es vegin afavorides tant l’activitat piscícola com la turística i l’econòmica en aquestes comarques.

A les zones de pesca controlada de salmònids amb mort, la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya estableix un límit de captures per a la truita comuna de quatre exemplars d’una mida superior o igual als 22 cm per pescador i dia.

Els dos intensius situats en aigües d’alta muntanya (Barruera i la Guingueta d’Àneu) iniciaran la temporada de pesca el 13 d’abril i aquesta campanya s’allargarà fins al 30 de setembre amb mort i fins al 10 de novembre en la modalitat sense mort. S’hi pot pescar un màxim de quatre truites d’una mida igual o superior als 19 cm per pescador i dia.

Respecte a l’any passat, cal destacar que es fusionen diverses zones de pesca controlada, que passen a ser una única zona de pesca controlada anomenada “Alta Ribagorça”. També es divideix l’intensiu de Barruera en dos trams. La part inferior serà de pesca exclusivament amb captura, i la del tram superior serà de pesca exclusivament sense mort. Finalment, els rius de la Llosa, Arànser, estanys de la Pera, la Muga, Setut i l’Orri se separen de l’actual zona de pesca controlada “Consorci Segre” i passen a ser una nova zona de pesca sota el nom de “Lles”.

Aquesta temporada serà l’última en què estarà permès utilitzar el plom, amb l’objectiu d’evitar la contaminació de les aigües i l’afectació al medi natural. Durant aquesta temporada de pesca el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació recomana als pescadors i als comerços anar substituint el plom per altres materials, ja que a partir del 15 de març de 2020 passarà a estar prohibit l’ús del plom per a la pràctica de la pesca en totes les aigües continentals de Catalunya.

La demarcació de Lleida té 85 zones de pesca controlada, més de la meitat de les que hi ha al conjunt de Catalunya. Les comarques del Pirineu de Lleida disposen d’una àmplia oferta de rius i embassaments (uns 600 km d’aigües cristal·lines en què la pesca és autoritzada) per practicar-hi la pesca que es troben dins de la conca dels rius Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Garona, Segre i Ribera Salada, a les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Solsonès. També hi ha trams de règim especial a Oliana, Alòs de Balaguer, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna, Canelles, Sant Antoni, Terradets i Rialb.

Més informació:

Escola de Pesca Noguera Pallaresa
Tel. 653 47 54 94
E-mail: guiaromadriu@gmail.com

Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting a Lleida
Tel. 973 35 37 62
Web: www.fcpeic.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat