EL PALLARS SOBIRÀ NO ACOLLIRÀ ENGUANY EL DOCTOR MUSIC FESTIVAL


La promotora del Doctor Music Festival ha confirmat el dimarts 2 d’abril que la pròxima edició de l’esdeveniment se celebrarà del 12 al 14 de juliol al Circuit de Barcelona-Catalunya, a Montmeló, i no als prats d’Escalarre, al Pallars Sobirà, com estava previst inicialment, davant el veto de l’Agència Catalana de l’Aigua en trobar-se en zona inundable de flux permanent.


Davant la marxa del Doctor Music Festival dels prats d’Escalarre al Circuit de Barcelona-Catalunya a Montmeló, els hotelers i el sector turístic del Pallars qualifiquen la decisió de “pèrdua terrible”, atès que els establiments de la zona (hotels, cases rurals, càmpings i allotjaments turístics) tenien el 80% de les reserves venudes no només al Pallars Sobirà sinó també a la Val d’Aran i el Pallars Jussà. A més de les reserves per als dies del festival, en molts casos n’hi havia per a pràcticament tot un mes (des del 15 de juny), per allotjar tot el personal vinculat al muntatge, la logística i l'organització de l'esdeveniment, que ja havia d'arribar un mes abans per preparar-lo.

Però el trasllat del festival repercutirà negativament en tota l’economia local, com ara en els comerços, els restaurants o els petits negocis. Cal recordar que es preveia que el festival aplegués unes 55.000 persones.

Reacció de la Diputació de Lleida
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, es va reunir l’1 d’abril a la Sala Viladrich amb els portaveus dels grups polítics de la corporació per posar-los al dia dels passos que la institució està fent davant la marxa del Festival Doctor Music de les Valls d’Àneu. La presidenta de la Diputació va fer explícita la disposició total de la institució a facilitar, en totes aquelles qüestions en les quals tingui competència, les solucions possibles per tal que el territori no en surti perjudicat, i a mantenir les assignacions pressupostàries –una partida de 200.000 euros per a obres municipals dedicades a l’esdeveniment– que ja estaven convingudes. Perelló també va manifestar que “és una llàstima que amb la no celebració d’aquest festival es perdi una oportunitat de promoció i econòmica”.

La Diputació de Lleida invertirà per millorar les mesures i els protocols de seguretat per a la gestió dels riscos d’inundabilitat per tal que aquestes millores tecnològiques puguin permetre dur a terme activitats de diversa índole en aquestes zones. Aquest ha estat un dels acords al qual es va arribar durant la reunió que va tenir el 2 d’abril la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, amb els dirigents municipals del Pallars Sobirà, celebrada al Palau de la Diputació, un cop confirmada de manera oficial la marxa del Doctor Music Festival. En aquest sentit, Perelló va manifestar que s’ha arribat “a un acord per treballar plegats” per tal que “si aquest Doctor Music no se celebra l’any 2019, es pugui fer un altre any” i va afirmar que, si bé s’ha perdut enguany un festival, s’han de potenciar la resta de múltiples i diversos esdeveniments que s’organitzen en aquest territori; és a dir, en paraules de la presidenta, “posar en valor el que tenim i no el que hem perdut”. La presidenta de la Diputació també va anunciar, d’acord amb els alcaldes, implementar noves campanyes de promoció turística del Pallars amb l’objectiu d’intentar pal·liar la repercussió negativa que ha suposat la marxa del festival.

D’altra banda, la plataforma Salvem Doctor Music va exigir a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que reconsideri l’informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i autoritzi la celebració del festival als prats de Santa Maria d’Escalarre. La petició es va fer el 30 de març en el transcurs d’una marxa lenta amb uns 50 vehicles de Tremp fins a Escalarre, en què van participar més de 300 persones. L’acció de protesta, en la qual també van participar alguns alcaldes del Pallars Sobirà, va acabar amb un concert de tres formacions musicals.

Amb el títol de “Pirineu, Pallars, per a unes terres d’oportunitats i possibilitats”, els diaris Segre i La Mañana van publicar el diumenge 31 de març un article d’opinió de la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, sobre el Festival Doctor Music a Escalarre, en què destaca que “la Diputació de Lleida sempre s’ha posicionat al costat de tots els municipis i de les seves necessitats”. Perelló afegeix que “estem d’acord que les coses s’han de fer bé i evidentment cal complir amb les normatives, però també cal actuar amb accions polítiques que ajudin al desenvolupament, i en això, tots hi hem de treballar i trobar-hi solucions. És obligació de tots poder garantir aquest progrés tan reclamat per les comarques de muntanya”.

La presidenta també comenta que “tots els sectors de la societat hem de tenir una mirada més aperturista del territori, cal més diàleg i consens. Escoltar la nostra gent i els alcaldes de les comarques pirinenques, les seves necessitats són també les nostres. No podem concebre un país que volem equilibrat si no som capaços de generar iniciatives que aportin el valor necessari per fer més competitives les nostres comarques, especialment aquelles que estan més despoblades”.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat

Doctor Music Festival
Web: www.doctormusicfestival.com