BAGERGUE, UN DELS POBLES MÉS BONICS DE L’ESTAT


Bagergue, a la Val d’Aran, és la primera població catalana que forma part de l’associació Els Pobles més Bonics d’Espanya, que ja agrupa 79 nuclis. El poble aranès ha rebut el segell de qualitat per la seva bellesa, la història i la cultura i per disposar d’un element catalogat, que és l’església romànica de Sant Fèlix.


El president de l’entitat municipal descentralitzada (EMD), Marc Tarrau, va rebre en el marc de la Fira Internacional de Turisme (Fitur) l’acreditació per mitjà del president de la xarxa Els Pobles més Bonics d’Espanya, Francisco Maestre, en un acte presidit per la secretària d’Estat de la marca España Global, Irene Lozano, i el subsecretari d’Estat d’Indústria, Comerç i Turisme, Fernando Valdés. També hi van assistir el consèlher generau d’Aran i diputat provincial de Lleida, Paco Boya, i la tinenta d’alcalde de Bagergue, Ariadna Farrés. Durant aquest acte es van lliurar els certificats als alcaldes de les 11 noves localitats que s’han incorporat a l’entitat.

Bagergue és el poble situat a major altitud a la Val d’Aran, a 1.419 metres, i està a tocar de les pistes de Baqueira Beret. A més de ser un punt de partida de moltes rutes de senderisme i BTT de muntanya o ser molt conegut pels amants dels esports d’escalada i les vies ferrades, al poble hi destaquen les cases de pedra amb teulades de pissarra i balcons de fusta i els elements patrimonials de la Casa Menginat, la Casa es de Pensart, la formatgeria més alta del Pirineu (Hormatges Tarrau), el Museu eth Corrau –amb més de 2.500 peces i eines antigues, en què es pot observar la història d’usos i costums de la Val d’Aran– i l’església romànica de Sant Fèlix del segle XIII. A més, disposa de la màxima distinció com a membre del moviment “Viles Florides de Catalunya”, amb quatre flors d’honor.

El segell de qualitat com un dels pobles més bonics d’Espanya situa la petita població de l’Aran en el mapa turístic estatal i internacional i ofereix més oportunitats a tots els veïns i les veïnes de Bagergue, atès que servirà per atreure més turisme i dinamitzar l’activitat hotelera i empresarial.

L’associació Els Pobles més Bonics d’Espanya, creada l’any 2011 a Barcelona, agrupa 79 nuclis de població. El seu objectiu és la recuperació dels patrimonis històrics, fomentant el coneixement, la conservació, el manteniment i el turisme i, a més, la implementació de les mesures reals necessàries per ajudar l’Espanya rural a recuperar població. Només poden formar part d’aquesta entitat municipis de menys de 15.000 habitants que, entre d’altres requisits, ho sol·licitin en un acord de ple, tinguin algun element patrimonial o natural catalogat i superin un examen d’entrada.

En l'acte celebrat a Fitur també hi van ser presents els alcaldes de les altres localitats que s'han incorporat a la xarxa dels Pobles més Bonics d'Espanya el 2019, que són Bonilla de la Sierra (Àvila), Níjar (Almeria), Roda d’Isàvena (Osca), Potes (Cantàbria), Tazones (Astúries), Carmona (Cantàbria), San Martín de Trevejo (Càceres), Viniegra de Arriba (la Rioja), Viniegra de Abajo (la Rioja) i Setenil de las Bodegas (Cadis).

Durant aquest any, les noves poblacions formaran part de les nombroses activitats que organitza l’associació per tal de promoure el patrimoni rural (com la reeixida Nit Romàntica o les Trobades Etnogràfiques) i s’inclouran en els acords comercials que adopti la xarxa amb aquesta finalitat (com la de reproduir cada poble en un cupó de l’ONCE). D’altra banda, els pobles hauran de comprometre’s a preservar la seva essència, el patrimoni i les tradicions.

Més informació:

Foment Torisme Val d’Aran
Tel. 973 64 01 10

Web: www.visitvaldaran.com