CERVERA, CAPITAL DE LA CULTURA CATALANA DEL 2019


Cervera és aquest any 2019 la Capital de la Cultura Catalana, amb l’objectiu de posar en valor la riquesa cultural de la capital de la Segarra i del seu territori. L’esdeveniment inclou un programa d’unes 200 activitats interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris interiors i exteriors i amb la participació de més de 260 artistes i creadors.


La capital de la Segarra ha programat les activitats per mitjà d’un procés participatiu en què s’ha consultat unes cinquanta associacions culturals de la comarca. D’aquest procediment han sorgit 70 projectes culturals i artístics de nova creació –una vegada desplegats, hi haurà més d’un centenar d’accions culturals– que se sumaran a actes que formen part de l’agenda estable de Cervera, com l’Aquelarre, la Passió, el Festival de Pasqua de música catalana i el Curs Internacional de Música-Càtedra Emili Pujol, entre d’altres.

La programació de la capitalitat de Cervera és diversa, interdisciplinària i heterogènia –encara que estarà relacionada amb la música i el patrimoni– i es basa en cinc eixos argumentals: mirada contemporània, nous públics, cultura transformadora, territori i transmissió cultural. La capitalitat crea accions inclusives, amb activitats per a tots els públics i la introducció de noves disciplines.

El programa de la capitalitat del 2019 inclou noms propis destacats de l’escena nacional i amb forta presència en l’àmbit internacional, entre els quals cal esmentar la companyia de dansa que lidera la ballarina Sol Picó, el músic Jordi Savall, la companyia de teatre cerverina Fadunito, el músic Jaume Pla (Mazoni), el periodista de Cervera Josep Ramoneda, el poeta Josep Pedrals, el cinematògraf Xavier Marrades (establert a Cervera), el compositor Salvador Brotons o l’artista gallega Ana de Matos, entre molts altres.

A més, es vol posar en valor els artistes i els creadors del territori i produir accions culturals i artístiques tenint en compte la comarca. En aquest àmbit, destaquen projectes com “Córrer la veu”, amb diferents iniciatives al voltant de la lectura; “Bach en dansa”, que fusiona dansa contemporània i música en directe, o un projecte conjunt de la Jove Companyia de l’Escola de Dansa Montse Esteve de Guissona i l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior, amb seu a Cervera.

També s’hi inclouen altres iniciatives, com “Lo paper”, un espectacle teatral i musical creat conjuntament per totes les companyies teatrals de Cervera; una exposició sobre els germans cerverins Gómez Grau, que van ser uns reconeguts fotògrafs de grans produccions de Hollywood, o la cantata “L’espill encantat”, basada en poemes de Jaume Ferran, que s’estrenarà en el Festival de Pasqua. Altres propostes destacades són el festival de contes Segamots, que tindrà lloc a l’estiu; l’exposició “Artesans del barroc”, que mostra el patrimoni barroc de la capital de la Segarra; un concert del reconegut artista Jordi Savall, o la Trobada Nacional de Balls de Diables i Carranquers, entre d’altres. El grup La Terrasseta de Preixens, amb músics de Cervera i Tàrrega, ha compost la cançó de pop-rock “Surt el sol”, que s’ha convertit en l’himne de Cervera, Capital de la Cultura Catalana 2019 i que també presidirà la festa de l’Aquelarre.

Cal dir que molts projectes inclosos en el programa de la capitalitat neixen amb voluntat de continuïtat i que la celebració d’aquest esdeveniment generarà un impacte no només cultural sinó també turístic, econòmic, educatiu i, en definitiva, en tota la societat de Cervera i la resta de la comarca de la Segarra.

La posada en escena de l’espectacle “MEM” –de teatre, música, dansa i arts plàstiques– al Gran Teatre de la Passió el 19 de gener va servir per inaugurar Cervera, Capital de la Cultura Catalana 2019, en un acte que va presidir el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i al qual també hi van assistir la consellera de Cultura, Laura Borràs, i la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, entre d’altres personalitats. Cal recordar que la Diputació de Lleida dóna suport a aquest esdeveniment cultural i hi destinarà 200.000 euros.

Festa Patrimonial d’Interès Nacional
Coincidint amb Cervera, Capital de la Cultura Catalana 2019, la Generalitat de Catalunya ha admès a tràmit la proposta del patronat de Les Completes d’incloure la celebració del Santíssim Misteri com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Aquesta denominació es destina a les celebracions remotes estructurades a partir de rituals basats en costums identitaris. En aquest cas, data de l’any 1540 i el seu punt central és la interpretació musical la nit del 5 de febrer a la parròquia de Santa Maria de l’oratori de Les Completes. A les comarques de Lleida només tenen la distinció de Festa Patrimonial d’Interès Nacional la Festa Major de Solsona i les Falles d’Isil.

 

Més informació:

Turisme Cervera
Tel. 973 53 44 42
Web: www.turismecervera.cat