EL TURÓ DE LA SEU VELLA PRESENTA LA DOCUMENTACIÓ PER SER DECLARAT PATRIMONI MUNDIAL


Lleida avança en el seu desig d’aconseguir la proclamació del Turó de la Seu Vella, l’element patrimonial cabdal, diferencial i més turístic de la ciutat, com a Patrimoni Mundial de la UNESCO en la categoria de conjunt monumental.


El dossier definitiu que s’ha confeccionat per presentar la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la UNESCO, en la categoria de conjunt monumental, es va lliurar el 14 de gener a la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs. No obstant això, el ministre de Cultura, José Guirao, va confirmar el 29 de gener en una visita a Lleida que l’Estat ja disposa de candidats confirmats fins a l’any 2022. D’aquesta manera, la candidatura lleidatana no podrà presentar-se davant la UNESCO a París almenys fins al 2023, sempre que ho decideixi l’organisme competent, el Consell de Patrimoni Històric.  

Cal recordar que, amb el Turó de la Seu Vella, les comarques de Lleida augmentarien la llista del Patrimoni Mundial reconegut per la UNESCO, que actualment consta de l’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica, el conjunt romànic de la Vall de Boí, la Festa de les Falles del Pirineu i l’art de la construcció en pedra seca.

El document, de gairebé mil pàgines, se centra en la singularitat del Turó de la Seu Vella i de la Suda, un conjunt monumental que, com es detalla al dossier, “il·lustra de manera excepcional com al llarg de més de dos mil·lennis, des del segle V fins avui, coronant un reduït i complicat turó, s’han combinat civilitzacions, arquitectures, estils, funcions i usos, configurant un increïble conjunt monumental divers, eclèctic, cohesionat, insegregable i únic, en un lloc estratègic allunyat dels grans centres de poder peninsulars i europeus”.

El dossier definitiu de la candidatura lleidatana aplega de manera extensa i detallada tota l’argumentació històrica en què es fonamenta la petició que el Turó de la Seu Vella sigui inscrit com a bé cultural i conjunt monumental en el Patrimoni Mundial de la UNESCO. Una de les principals novetats que aporta el nou dossier és el canvi d’estratègia per posar en valor tot el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, que ara se centra en el reconeixement dels monuments o els espais que ofereixin un exemple eminent d’un tipus de construcció o de conjunt arquitectònic o tecnològic o de paisatge que il·lustri un període o diversos períodes significatius de la història humana i que valora que el bé a reconèixer estigui directament o materialment associat a fets o tradicions vives, creences o obres artístiques o literàries que tinguin una significació universal excepcional.

El document remarca els diferents elements que constitueixen l’excepcionalitat, tant per l’extraordinari segment històric que il·lustren, sense discontinuïtats, com per la seva gran heterogeneïtat tipològica, estilística, constructiva, arquitectònica i escultòrica del conjunt monumental: castell, catedral, església, fortificacions, pous de gel i restes arqueològiques. També subratlla la singular inserció del claustre en el conjunt catedralici, que és diferent de qualsevol altre espai similar a la península o a Europa. També posa en valor com el turó ha condicionat “radicalment, al llarg de tota la història i en totes les seves èpoques, la morfologia urbana de tota una ciutat”.

Des del punt de vista dels esdeveniments històrics que hi han tingut lloc, s’hi destaca que el turó ha acollit situacions determinants per a la configuració actual d’Europa, “des de la més important comunitat ibera del nord-est peninsular, amb els herois Indíbil i Mandoni al capdavant, el seu paper decisiu en el desenllaç de la campanya d’Hispània de Cèsar, passant pel seu protagonisme a l’Edat Mitjana o el paper estratègic que va tenir a l’Edat Moderna durant les guerres entre exèrcits europeus fins als darrers episodis bèl·lics de la primera meitat del segle XX, on el Turó de la Seu Vella fou clau”. El dossier remarca així mateix que el turó fou testimoni d’un llarg període de creació intel·lectual i científica vinculada a l’Studium Generale, una de les primeres universitats europees, per on van passar destacats personatges històrics com el papa Calixt III, Vicent Ferrer i Jaume Callís, conseller i advocat dels reis Martí l’Humà, Ferran I i Alfons el Magnànim, entre d’altres.

Més de 100.000 visitants
El Turó de la Seu Vella va atreure 100.006 visitants durant el 2018, un 17,13% més respecte al 2017 (en què la xifra va ser de 85.377 persones). El maig, mes ple d’actes festius a Lleida, va ser quan es van obtenir els millors resultats, amb 12.322 visitants (als quals es podria afegir 2.398 usuaris). Activitats com “Posa’t la Gorra”, les visites nocturnes al claustre coincidint amb la lluna plena o el concert de Jordi Savall van ser les més multitudinàries.

La Diputació aportarà 250.000 euros per a la restauració de la muralla de la Seu Vella
La Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) destinaran durant el 2019 una partida de 250.000 euros per a la restauració de la muralla nord de la Seu Vella. L’aportació econòmica es fa després que aquesta part concreta del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella patís el passat mes de març un primer despreniment de pedres, i que a mitjan desembre hi hagués un segon incident, en aquest cas amb un altre despreniment d’uns 10 metres cúbics de pedres, terra i arrels, que han malmès la zona i van obligar a tancar-la de manera provisional en espera de futures actuacions de restauració.

La vicepresidenta primera de la institució i vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, va destacar la satisfacció i el convenciment que el procés per declarar el Turó de la Seu Vella conjunt monumental per la UNESCO avanci a passos agegantats, com ho està fent, i que el turó és una de les grans icones de Lleida, igual que ho són les esglésies romàniques de la Vall de Boí, les falles o l’art de la pedra seca, totes incloses ja a la llista de patrimoni de la UNESCO.

Per tot plegat, Rosa Pujol va afegir que la implicació amb la Seu Vella és absoluta, i una mostra d’això són els 250.000 euros que es destinaran a la restauració de la muralla nord, perquè des de la Diputació s’entén que cal preservar, per sobre de tot, aquest patrimoni arquitectònic. A més, la Diputació de Lleida vol formar part del Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida per impulsar la candidatura a Patrimoni Mundial.

 

Més informació:

Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida
Tel. 973 23 06 53  
Web: www.turoseuvella.cat

Turisme de Lleida
Tel. 973 70 03 19
Web: www.turismedelleida.cat