FINALITZA LA RESTAURACIÓ DE L’ERMITA DE LA PERTUSA, PROP DE L’ENTRADA AL CONGOST DE MONT-REBEI


Les obres de restauració de l’ermita de la Pertusa, a Corçà, al municipi d’Àger, ja estan acabades. Es tracta de la primera reforma d’importància que s’ha dut a terme en aquest emblemàtic temple de la comarca de la Noguera, situat a prop de l’entrada al congost de Mont-rebei.


La intervenció, que va començar a mitjan juliol del 2017, ha consistit a refer i impermeabilitzar completament la coberta reposant les teules de llosa preexistents per mantenir-hi l’arquitectura original, amb supervisió arqueològica; reparar els trams malmesos de les façanes i els finestrals, i rejuntar tot l’exterior amb morter de calç per frenar la degradació interior, especialment les filtracions i la humitat. A l’interior, s'ha refet solament l'estucat de l'absis i el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya ha fet cales en la nau.

La peculiaritat de l’obra és que per executar-la ha estat necessària la intervenció d'escaladors per poder instal·lar la bastida sobre el penya-segat i transportar manualment, dins de motxilles, tot el material d'obra.

L'Ajuntament d'Àger ha dut a terme les obres en dues fases, amb un import total d’uns 74.000 euros, amb una subvenció de 60.000 euros de la Diputació de Lleida. El projecte i la direcció d’obres han estat a càrrec d’arquitectes dels Serveis Tècnics del Consell Comarcal de la Noguera.

L’ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa, dels segles XI-XII, es troba a l’extrem d’un penya-segat sobre el riu Noguera Ribagorçana. És un mirador espectacular de l’embassament de Canelles, del pas del riu i de la serra del Montsec. A més, és la porta d’entrada al camí que porta al congost de Mont-rebei i un bon lloc per fer turisme ornitològic o birding i veure el vol d’ocells com l’àliga daurada, el voltor, el falcó pelegrí, el trencalòs o l’aufrany. El paratge al voltant de l’ermita pertany a l’Espai d’Interès Natural del Montsec i a l’Espai de Xarxa Natura 2000 “Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana”.

El temple està declarat bé cultural d’interès local (BCIL) i no hi ha constància que s’hagi dut a terme cap intervenció d’importància per reparar patologies o consolidar-lo des de fa anys. Les úniques actuacions, de petita magnitud, que hi ha hagut han estat a càrrec dels mateixos veïns de la zona.  

 

Més informació:

Consell Comarcal de la Noguera
Tel. 973 44 89 33
Web: www.ccnoguera.cat