LES ESTACIONS D’ESQUÍ DEL PIRINEU DE LLEIDA PREVEUEN CONSOLIDAR ELS RESULTATS DE LA CAMPANYA ANTERIOR I SUPERAR EL LLINDAR DELS 1.350.000 FORFETS


La temporada d’esquí 2018/2019 al Pirineu de Lleida es presenta amb força optimisme entre els diferents sectors implicats i es preveu d’una banda poder consolidar els resultats de la campanya anterior, que va ser la millor dels darrers 12 anys, i en segon lloc incrementar lleugerament la venda de forfets en un 1 o 2 % per superar el llindar dels 1.350.000. Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida han invertit per a aquesta nova temporada 11,25 milions d’euros en la millora d’instal·lacions i de serveis.


La Diputació de Lleida va acollir el 21 de novembre la presentació de la temporada de neu 2018/2019 a les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida en un acte presidit per la presidenta de la corporació, Rosa Maria Perelló, i que va comptar amb la participació dels responsables i els representants dels diferents centres d’hivern. També hi van assistir el vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, i el director del Patronat, Juli Alegre, que va presentar la nova campanya per promocionar la temporada sota el lema “Viu la neu al Pirineu de Lleida”.

La presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, va agrair l’esforç que anualment fan els diferents complexos d’esquí del Pirineu de Lleida en noves inversions per millorar la qualitat de les instal·lacions i els serveis que ofereixen als aficionats a l’esport blanc, que per a aquesta temporada 2018/2019 són d’11,25 milions d’euros, cosa que representa el 70% del conjunt de les inversions dutes a terme pels complexos hivernals de Catalunya, i un acumulat dels darrers 10 anys de 98,4 milions. També va subratllar la importància que té per al nostre territori el turisme vinculat al producte de la neu i a l’esquí, que s’ha convertit en un dels principals recursos i atractius turístics de les comarques del Pirineu de Lleida i un dels principals motors econòmics i laborals dels pobles de la demarcació.

Durant la presentació de la campanya, que va tenir lloc a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló va dir que les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació per a la campanya de neu 2018/2019 són força optimistes i es preveu d’una banda poder consolidar els resultats de la campanya anterior, que va ser la millor dels darrers 12 anys, i en segon lloc incrementar lleugerament la venda de forfets en un 1 o 2 % per superar el llindar dels 1.350.000.

Perelló va subratllar que la nova temporada d’esquí 2018/2019 es pot catalogar com la més llarga de la història amb 173 dies d’esquí, si bé aquest rècord només es pot atribuir a la modalitat de nòrdic. Pel que fa a les estacions d’alpí, la campanya serà de 144 dies, si tenim en compte que l’obertura és prevista per al divendres 30 de novembre i que s’allargarà fins al 22 d’abril, Dilluns de Pasqua.

La presidenta de la corporació lleidatana va destacar el gran impacte econòmic que representa per al territori l’activitat que generen les estacions d’esquí lleidatanes. A la temporada 2017/2018 va ser d’uns 412 milions d’euros, dels quals 33,34 milions van venir de la venda neta de forfets, 201 milions serien per l’impacte directe de vendes i altres 178 correspondrien a l’impacte induït. A més, el nombre de llocs de treball creats de forma directa va ser de 2.200, als quals s’han de sumar uns 7.500 d’indirectes.

La Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Solsonès, l’Alt Urgell i la Cerdanya lleidatana són cada any la destinació triada per una gran part dels aficionats a l’esport de l’esquí. La temporada 2017/2018, les 11 estacions del Pirineu de Lleida van atreure el 60% dels esquiadors de Catalunya, com també el 23,5% del nombre dels que van esquiar als complexos hivernals del conjunt de l’Estat espanyol. D’altra banda, cal dir que els practicants estrangers van representar el 12,9% del total d’esquiadors, dels quals el 59% van ser francesos.

Les 11 estacions d’esquí del Pirineu de Lleida ofereixen per a aquesta nova temporada 500 km esquiables, amb 245 pistes d’alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, 110.584 passatgers/hora, 78 remuntadors, més de 110 km de superfície innivada a les estacions d’alpí amb 1.415 canons de neu, 85,5 km de circuits de raquetes, 900 monitors i unes 26.000 places d’allotjament, al marge de les segones residències. A més, es brinda una oferta complementària a la neu integrada per 122 empreses especialitzades en els esports d’hivern.

Vols procedents del Regne Unit, Suècia i Palma de Mallorca
A més de les novetats a les estacions d’esquí del Pirineu lleidatà, cal assenyalar que la companyia de turoperació sueca Quality Travel ha incorporat enguany Baqueira Beret i la Val d’Aran com a destinació per a esquiadors en els paquets turístics que comercialitza amb vols a l’Aeroport de Lleida-Alguaire aquest hivern. La previsió és que Quality Travel operi durant vuit setmanes (del 3 de febrer al 24 de març), amb dos vols els diumenges. Les ciutats de sortida de la companyia des de Suècia són Estocolm, Malmö, Kalmar, Göteborg, Linköping, Jönköping i Växjö.

Una altra novetat d’aquesta temporada d’hivern són els vols de baix cost que oferirà l’aerolínia britànica Jet2.com entre Lleida-Alguaire i Londres Stansted els diumenges entre el 16 de desembre i primers d’abril. D’altra banda, per vuitè any consecutiu esquiadors britànics arribaran a l’Aeroport de Lleida-Alguaire per esquiar als Pirineus. El turoperador britànic Neilson transportarà esportistes al Pirineu des de Manchester, Londres Gatwick i Londres Stansted, a partir de mitjan desembre. Neilson aprofitarà algunes places dels avions de Jet2.com per traslladar esquiadors del Regne Unit. A més, la companyia Air Nostrum té dos vols setmanals des de Lleida fins a Palma de Mallorca i dos més des de Palma de Mallorca fins a Lleida els divendres i els diumenges.

Principals novetats dels centres hivernals
Baqueira Beret eleva aquesta temporada la seva cota màxima, que se situa en els 2.610 m al Cap de Baciver, i el desnivell també augmenta en aconseguir els 1.100 m amb la instal·lació del teleesquí de Baciver. Amb la creació de la nova àrea a Baciver, que se suma a les tres històriques de Baqueira, Beret i Bonaigua, l’estació passa a disposar de 2.273 hectàrees de terreny esquiable, s’incrementen també els quilòmetres esquiables a 165 (comptant 5 km d'itineraris fora pista) i s'eleva el nombre de pistes abalisades a 111.

La mítica muntanya que presideix de manera imponent Beret i Orri, el Tuc de Baciver, mereix donar nom a l’àrea nova, que serà esquiable en part de la seva cara est, destinada a experts a partir d’aquesta temporada. Amb el teleesquí Baciver l’estació guanya també 100 m de desnivell en arribar al seu punt més alt als 2.610 m del Cap de Baciver i per tant oferint uns descensos de més de 1.100 m fins a la base a Baqueira 1.500. La longitud del remuntador és d’1,7 km, en els quals supera 400 m de desnivell durant el trajecte, que ofereix unes vistes úniques de la cara nord. De les cinc pistes noves, totes vermelles, destaca la que porta el nom clau de “Baciver” ja que té 405 m de desnivell, una longitud que supera els 2 km i un pendent mitjà del 19%. També mereixen especial menció la de més pendent amb un 21%, que és “Ta Tq Baciver”, i la més fàcil del conjunt “Estanholes”, que té 150 m de desnivell. Els altres dos traçats que completen l’oferta en aquesta zona són “Orqueta” i “Roca Blanca”.

Pel que fa a Beret, s’ha inclòs com a pista nova el FunPark estrenat a mitjan temporada passada a l’àrea de Beret, que discorre paral·lel a la pista de Clot der Os. Els més petits (i no tan petits) podran descobrir un traçat de 1.750 m de longitud de pista blava amb molts elements per a la diversió.

Per a la preparació de pistes s’han adquirit dues màquines d’última generació, una de les quals amb “winch” per trepitjar pistes amb fort pendent. Respecte a la producció de neu, s’han instal·lat dos innivadors de baixa pressió a l’snowpark de Beret Era Marmota per assegurar la neu en els principals mòduls d’aquesta zona de freestyle. D’altra banda, s’ha creat la BaqueiraPASS, una targeta de fidelització, per conèixer millor els hàbits dels clients i per tenir-los al dia de les novetats de l’estació. Pel que fa a la competició, destaca la Copa del Món d’Snowboardcross FIS que es disputarà l’1 i el 2 de març de 2019.

Boí Taüll ha estat guardonada aquest mes de novembre com la millor estació d’esquí d’Espanya durant la celebració de l’edició dels World Ski Awards 2018 que ha tingut lloc al complex hivernal de Kizbühel, a Àustria. D’altra banda, la Generalitat de Catalunya ha assumit el control de les pistes d’esquí de Boí Taüll i treballarà per mitjà de les empreses públiques Actius de Muntanya i Avançsa. Aquest canvi és degut a la renúncia del grup Nozar a l’explotació del complex hivernal de l’Alta Ribagorça catorze anys després d’aconseguir la major part de les accions i després de traspassar-ne la titularitat a la Generalitat l’any 2014. La filial del grup Nozar que explotava fins ara Boí Taüll (Promocions Turístiques de la Vall) va signar un contracte d’arrendament amb la Generalitat que establia que podia optar el 2019 a recuperar la propietat del complex. Cal dir que Promocions Turístiques de la Vall continuarà amb la gestió de cinc establiments hotelers i el grup Yoy ha llogat l’hotel Boí Taüll Resort. 

Boí Taüll té 45 quilòmetres esquiables (repartits en 43 pistes i 2 itineraris), una pista exclusiva de trineus i un snowpark amb cinc zones de diferents nivells. Un any més s’ha invertit en la millora i l’adequació dels equipaments de l’estació (remuntadors, maquinària de pistes, vehicles de neu i neu artificial).

Per a aquesta temporada 2018/2019, Boí Taüll ha fet l’agençament general de les pistes, ha modificat la categoria de la pista Tobogan, que passa de qualificació blava a verda, i ha millorat la seguretat dels esquiadors amb la instal·lació de dispositius DVA (Detectors de Víctimes d'Allaus), instal·lats a la base del telecadira Express i a la base del telecadira Roies. Així mateix, s’han creat tres nous itineraris freeride, amb un nombre total de 16 km fora pistes, i s’ofereixen a més cursos de freeride organitzats per l’escola d’esquí. També s’ha millorat el transport amb l’ampliació dels horaris de recollida en els punts establerts.

Quant als forfets, es manté el preu de la temporada anterior pel que fa al forfet de dia i s’ofereixen promocions amb importants descomptes en la compra de forfets a partir de 2 dies, com també per la compra del forfet al seu web. Altres novetats són la renovació del material de lloguer i les noves propostes gastronòmiques a les pistes amb productes de Km0 i Slow Food. Per a la nova temporada es manté l’acord comercial amb Helly Hansen per formar part del programa 2018-2019 Boí Taüll Ski Free by HH. Finalment, pel que fa a la zona familiar, s’ha millorat l’espai i el mobiliari de la llar d’infants, s’han incorporat nou jocs infantils al Jardí de Neu i s’han creat noves zones infantils a les cafeteries.

Les estacions de muntanya d’Espot Esquí i Port Ainé, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), han fet diferents treballs de manteniment. A les cotes 2.000 d’Espot Esquí i Port Ainé (annexes al parc lúdic), centres neuràlgics de les estacions, s’inauguraran aquesta temporada dos nous circuits infantils d’iniciació a l’esquí. Enguany s’implementa la recollida selectiva de residus i deixalles a les estacions i les dependències de les explotacions. D’altra banda, FGC ha renovat l’acord amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per impulsar les competicions de tots els nivells a les estacions d’Espot Esquí i Port Ainé.

A Port Ainé s’ha condicionat el ferm de la carretera des de la cota 1.650 fins a l’Hotel Port Ainé 2.000***, s’han arranjat els talussos i les cunetes i s’ha ampliat l’aparcament de la cota 2.000 amb 70 places noves. Pel que fa a la seguretat i el manteniment, s’han instal·lat senyalitzacions noves i s’han perfilat i sembrat les pistes, s’han renovat els equips informàtics, s’ha comprat un nou vehicle 4x4 i una moto de neu, s’han adquirit equipaments per a màquines i motos de neu i s’ha fet la revisió general de teleesquís, telecadires i cintes. A més, s’ha adquirit nou material de lloguer d’esquí i surf de neu, s’ha reposat el material del parc lúdic i s’ha col·locat el mirador Sud del Pic de l’Orri.

Espot Esquí continua el procés de renovació amb l’adquisició d’una màquina trepitjaneu nova, equipaments per a màquines i motos de neu, la col·locació de paravents nous, el perfilat i el sembrat de pistes, la renovació dels equips informàtics, la reposició d’equipaments de neu i pistes i el condicionament de les casetes dels remuntadors. S’ha dut a terme la revisió general dels teleesquís, els telecadires i les cintes; s’han fet noves senyalitzacions de les pistes; s’ha reposat el material del parc lúdic, i s’ha millorat la senyalització dels itineraris de raquetes de neu. Finalment, s’ha fet el condicionament del ferm de la carretera del poble d’Espot fins a l’estació. Com a novetat, Espot Esquí proposa l’activitat “Experimenta Espot”, que inclou un dia d’allotjament, un dia de forfet i una excursió amb raquetes de neu pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Les principals novetats que presenta Port del Comte són l’adquisició de màquines noves per a la neteja de la neu i per millorar els accessos per als vianants a tota l’estació, el recobriment de diversos talussos amb terra vegetal, l’arranjament dels murs de contenció i l’asfaltatge i la pintada del pàrquing a la zona de l’hotel, ampliant les places d'estacionament per fer més fàcil i còmode l'accés a les pistes.

Pel que fa a la millora de les pistes, s’han adquirit canons de neu artificial d’última generació de baix consum i millor eficiència, s’ha incorporat una màquina trepitjaneu nova, s’ha instal·lat un quilòmetre lineal de tanca de paraneus, s’ha renovat part del parc de motos de neu, s’han netejat i consolidat els talussos, s’han aprofitat els residus vegetals de la neteja del bosc perquè serveixin com a biomassa per protegir les zones amb alt risc d'erosió, s’han millorat les captacions d'aigua superficial del desgel i de la pluja per a la generació de neu artificial, es continua apostant per la plantació i la sembra en pistes per mantenir el mantell de neu i s’han fet les tasques de manteniment general de totes les instal·lacions de l'estació.

L’estació d’esquí d’alta muntanya de Tavascan ha fet enguany una de les inversions més grans de les darreres temporades (més de 140.000 euros) en la renovació d’equipaments i infraestructures (accessos, instal·lacions d’arrossegament i edifici polivalent infermeria), a més de les despeses en concepte de reformes per al manteniment i la posada a punt del complex. Tavascan impulsarà la modalitat del freeride amb la contractació de guies, sessions dirigides al fora pista, més material de lloguer de freeride, recomanació d’itineraris, etc. Després de l’èxit de l’any passat, aquesta campanya es consolida l’Espai Ferran Latorre, on es durà a terme un seguit de clínics enfocats a l’esquí de muntanya, a la seguretat i a compartir una experiència plegats. Esportec, l’empresa concessionària del lloguer de material i del refugi, ha implementat un nou espai web que millora la gestió de les reserves on-line. Paral·lelament, també augmenta considerablement l’oferta de material de lloguer –de muntanya, telemark i PAS–, tant de manera quantitativa com qualitativa. Tavascan aprofita la versatilitat de les seves instal·lacions, on s’hi pot practicar tot tipus d’activitats relacionades amb la neu, per convertir-se en un centre integral pioner en aquest àmbit. D’aquesta manera, es definiran itineraris d’alta muntanya fora pista per practicar esquí de muntanya, splitboard o raquetes.

Esquí nòrdic
D’altra banda, els practicants de l’esquí nòrdic poden tornar a gaudir un any més dels paisatges, la tranquil·litat i l’ambient familiar d’unes instal·lacions envoltades d’espais naturals i protegits de gran bellesa. Enguany les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera ofereixen més de 130 quilòmetres per a l’esquí de fons i un centenar d’itineraris marcats per a raquetes. Les estacions exclusivament de nòrdic, agrupades sota la marca Tot Nòrdic, han fet les inversions en millores, accessos, pistes i l’adquisició de material nou per llogar. Els complexos pensen estar a disposició del públic a partir del dia de la Constitució.

Les estacions de nòrdic han iniciat una aposta decidida per aconseguir una obertura continuada durant tota la campanya d’hivern gràcies als canons de neu artificial i no haver de dependre exclusivament de les nevades. Aquesta campanya Tuixent-la Vansa ha incorporat un canó mòbil per assegurar-se l’obertura de les instal·lacions a la zona de debutants. D’aquesta manera se suma a Sant Joan de l’Erm, Aransa i Lles de Cerdanya, que també disposen d’innovació artificial.

La majoria de complexos hivernals han invertit en adquirir material nou per llogar, en serveis i en els accessos a les pistes. A Sant Joan de l’Erm, Tavascan i Tuixent-la Vansa s’ha pavimentat l’accés des de la carretera fins a l’estació. A Lles de Cerdanya s’ha fet el manteniment de pistes i millores en l’edifici de serveis. Aransa ha millorat la pàgina web i l’edifici de serveis de l’estació, ha fet el manteniment de pistes i ha adquirit material de lloguer nou. Sant Joan de l’Erm ha fet el manteniment de les pistes. Tuixent-la Vansa ha millorat les pistes i la senyalització i ha reformat els edificis. Tavascan ha millorat i ampliat l’edifici polivalent.

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu lleidatà, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

 

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)              973 63 90 00                                 www.baqueira.es
Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                   973 69 62 64                                www.boitaullresort.com 
Espot Esquí (el Pallars Sobirà)            973 62 40 58                                  www.espotesqui.cat  
Port Ainé (el Pallars Sobirà)                973 62 11 99                                 www.portaine.cat  
Port del Comte (el Solsonès)               973 49 23 01                                  www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)                973 62 30 89 / 665 67 01 93       www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)                            973 29 30 51                                www.aransaesqui.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya)           973 29 31 00                                 www.lles.net
Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)             973 29 80 15                                  www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                 973 37 00 30                               www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)       973 62 44 05                                 http://alins.ddl.net
Tot Nòrdic                                             973 35 15 11 / 647 93 21 44        www.totnordic.com
Aeroport de Lleida-Alguaire                  973 03 27 00                                             www.aeroportlleida.cat
Patronat de Turisme                             973 24 54 08                                 www.aralleida.cat