OLI, GASTRONOMIA I PATRIMONI, UNA GRAN BARREJA PER FER OLEOTURISME A LES GARRIGUES


Els pobles de les Garrigues reben durant la tardor i l’hivern nombroses persones que s’animen a practicar l’oleoturisme, una manera diferent de fer turisme i submergir-se en la cultura de l’oli de la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues.


Les cooperatives de la comarca de les Garrigues ofereixen a partir de la tardor l'oli d’oliva verge extra nou que es comercialitza sota la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues –que s’obté de la varietat d’oliva arbequina i és considerat dels millors del món–. Els visitants que s’atansen a aquesta zona per adquirir el preuat “or verd” participen també en les diferents fires que se celebren al voltant de l’oli i practiquen l’oleoturisme tot aprofitant el desplaçament per fer turisme per un territori singular, ric en patrimoni històric i amb un paisatge característic.

El Consell Comarcal de les Garrigues posa a disposició dels visitants informació de diferents rutes turístiques com ara la de les cabanes de volta (un total de 12 construccions de pedra seca), del Canal d’Urgell, dels forns de calç (uns 28), del vi (una visita a 6 cellers), de l’oli o la Transllena.

Pel que fa a la ruta “Les Garrigues, terra d’oli”, els turistes tenen una gran oportunitat per visitar algunes de les cooperatives i els molins (se’n proposen 32) que hi ha a cada poble de la comarca. També s’hi recull informació dels allotjaments i els restaurants i diferents visites culturals, que inclouen les pintures rupestres de la vall de la Coma, el Parc de les Olors de les Basselles i el castell de l’Albi; la fortalesa ibèrica dels Vilars, el castell i el nucli antic d’Arbeca; el Centre de Descoberta de les Garrigues-El Mirador, l’Espai Macià i el Museu d’Arqueologia de les Borges Blanques; el Museu de l’Oli i del Món Rural de Castelldans; les pintures rupestres del Cogul; el castell de l’Espluga Calba; el castell, el pou de gel, la sala d’exposicions de treballs de la pedra i la galeria d’art d’Edith Schaar a la Floresta; l’antic molí d’oli de Fulleda; el Museu i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya de la Granadella; la Sala arqueològica de Granyena de les Garrigues; la Sala del Molí i l’exposició d’arqueofauna del jaciment de Minferri de Juneda; l'Ecomuseu de l’Oli de la Pobla de Cérvoles, i els nuclis antics del Vilosell i Vinaixa.

Mostra Gastronòmica de les Garrigues
El Consell Comarcal de les Garrigues organitza la 24a Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la terra i el gust tan especial que l'oli d'oliva verge extra dóna als plats. Enguany, l’oli del primer raig i les guatlles són els protagonistes de tots els menús. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra –que s’acompanyen amb vins de les Garrigues– del 3 de novembre al 16 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges. Entre els comensals de cada restaurant se sortejaran uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruita seca, mel, etc. (9 unitats en total).

Els 9 restaurants participants són Ca la Margarida, de l’Albi; La Placeta, d’Arbeca; Hostal Benet i Masia les Garrigues, de les Borges Blanques; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; Restaurant el Castell, de la Floresta; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; Sindicat de Tarrés, de Tarrés, i El Drac, dels Omellons.

Fires de l’oli
L’activitat firal relacionada amb la campanya de venda d’oli de les Garrigues inclou la Primera Premsada. Oli, art i gastronomia a la Granadella (4 de novembre); la Mostra de l’Oli Verd de la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques (18 de novembre); la Fira de Santa Caterina, l’Oliva Arbequina i el Gos Caçador d’Arbeca i la Fira de l’Oli i de Productes Artesans de Juncosa (25 de novembre); la Festa de l’Oli Nou de Castelldans i la Festa de l’Oli Nou del Soleràs (2 de desembre); la Fira Oleotèxtil de l’Espluga Calba (8 de desembre); la Festa de l’Oli Nou dels Torms (9 de desembre); la Festa de l’Oli i de les Orelletes de la Pobla de Cérvoles (16 de desembre); la Festa de l’Oli de Granyena de les Garrigues (13 de gener); la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues de les Borges Blanques (del 18 al 20 de gener); la Festa de l’Oli i Centenari de la Cooperativa de l’Albi (3 de març), i la Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa (31 de març). Fora de les Garrigues, és interessant visitar la Fira de l’Oli Verd de Maials (17 i 18 de novembre) i la Festa de l’Oli de Belianes i Fira de l’Oli de la Vall del Corb (2 de desembre).

Camins d’or líquid al Segrià sec
La 10a edició dels Camins d’or líquid al Segrià sec vol apropar un any més els visitants als pobles productors d’oli de la comarca del Segrià perquè coneguin el seu procés d’elaboració, les qualitats beneficioses per a la salut i aprenguin a identificar-ne el sabor, la textura i l’aroma. Entre les activitats programades –totes són gratuïtes– destaquen les visites a les cooperatives i una gran diversitat de propostes turístiques i culturals que permeten conèixer llegendes, racons i paratges i conviden a experimentar, tastar i assaborir l’or líquid del Segrià. L’edició d’enguany s’inicia el cap de setmana del 17 i 18 de novembre coincidint amb la celebració de la 21a Fira de l’Oli Verd de Maials.

 

Més informació:

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues 
Tel. 973 28 04 70
Web: www.olidoplesgarrigues.com

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.ccgarrigues.com

Consell Comarcal del Segrià                                                              
Tel. 973 05 48 00
Web: www.segria.cat