LES DARRERES NEVADES PERMETEN A LES ESTACIONS D’ESQUÍ DEL PIRINEU LLEIDATÀ COMENÇAR A OBRIR LES INSTAL·LACIONS


Les estacions d’esquí del Pirineu lleidatà estan enllestint les pistes i les instal·lacions per afrontar amb plenes garanties aquesta temporada 2018/2019, que estaran en ple funcionament pel pont de la Puríssima. Les nevades del darrer cap de setmana d’octubre, que han deixat fins a 40 centímetres a les cotes altes del Pirineu, han avançat l’inici de la temporada en algunes estacions de nòrdic. Les de Tuixent-la Vansa i Lles de Cerdanya ja han obert les instal·lacions l’1 de novembre (en el primer cas, parcialment), un fet excepcional que succeeix per primera vegada en el sector de l’esquí del Pirineu de Lleida. La resta de complexos aprofiten l’arribada de les temperatures baixes per activar el sistema de producció de neu i preveuen obrir entre l’última setmana de novembre i la primera de desembre.


Els complexos d’esquí del Pirineu de Lleida afronten la nova temporada amb una millora de les instal·lacions i dels serveis, després d’haver invertit en obres relacionades amb el manteniment de les infraestructures i la renovació d’equipaments.

Principals novetats dels centres hivernals
Baqueira Beret eleva aquesta temporada la seva cota màxima, que se situa en els 2.610 m al Cap de Baciver, i el desnivell també augmenta en aconseguir els 1.100 m amb la instal·lació del teleesquí de Baciver. Amb la creació de la nova àrea a Baciver, que se suma a les tres històriques de Baqueira, Beret i Bonaigua, l’estació passa a disposar de 2.273 hectàrees de terreny esquiable, s’incrementen també els quilòmetres esquiables a 165 (comptant 5 km d'itineraris fora-pista) i s'eleva el nombre de pistes abalisades a 111.

La mítica muntanya que presideix de manera imponent Beret i Orri, el Tuc de Baciver, mereix donar nom a l’àrea nova, que serà esquiable en part de la seva cara est, destinada a experts a partir d’aquesta temporada. Amb el teleesquí Baciver l’estació guanya també 100 m de desnivell en arribar al seu punt més alt als 2.610 m del Cap de Baciver i per tant oferint uns descensos de més de 1.100 m fins a la base a Baqueira 1.500. La longitud del remuntador és d’1,7 km, en els quals supera 400 m de desnivell durant el trajecte, que ofereix unes vistes úniques de la cara nord. De les cinc pistes noves, totes vermelles, destaca la que porta el nom clau de “Baciver” ja que té 405 m de desnivell, una longitud que supera els 2 km i un pendent mitjà del 19%. També mereixen especial menció la de més pendent amb un 21%, que és “Ta Tq Baciver”, i la més fàcil del conjunt “Estanholes”, que té 150 m de desnivell. Els altres dos traçats que completen l’oferta en aquesta zona són “Orqueta” i “Roca Blanca”.

Pel que fa a Beret, s’ha inclòs com a nova pista el FunPark estrenat a mitjans de la temporada passada a l’àrea de Beret, que discorre paral·lel a la pista de Clot der Os. Els més petits (i no tan petits) podran descobrir un traçat de 1.750 m de longitud de pista blava amb molts elements per a la diversió.

Per a la preparació de pistes s’han adquirit dues màquines d’última generació, una de les quals amb “winch” per trepitjar pistes amb fort pendent. Respecte a la producció de neu, s’han instal·lat dos innivadors de baixa pressió a l’snowpark de Beret Era Marmota per assegurar la neu en els principals mòduls d’aquesta zona de freestyle. Pel que fa a la competició, destaca la Copa del Món d’Snowboardcross FIS que es disputarà l’1 i el 2 de març de 2019.

Boí Taüll té 45 quilòmetres esquiables (repartits en 43 pistes i 2 itineraris), una pista exclusiva de trineus i un snowpark amb cinc zones de diferents nivells. Un any més s’ha invertit en la millora i l’adequació dels equipaments de l’estació (remuntadors, maquinària de pistes, vehicles de neu i neu artificial).

Les estacions de muntanya d’Espot Esquí i Port Ainé, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), han fet diferents treballs de manteniment. A les cotes 2.000 d’Espot Esquí i Port Ainé (annexes al parc lúdic), centres neuràlgics de les estacions, s’inauguraran aquesta temporada dos nous circuits infantils d’iniciació a l’esquí. Enguany s’implementa la recollida selectiva de residus i deixalles a les estacions i les dependències de les explotacions. Espot Esquí continua el procés de renovació amb l’adquisició d’una màquina trepitjaneu nova. Port Ainé ha fet obres a l’aparcament de la cota 2.000, que permeten disposar de 70 places noves. D’altra banda, FGC ha renovat l’acord amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per impulsar les competicions de tots els nivells a les estacions d’Espot Esquí i Port Ainé.

Les principals novetats que presenta Port del Comte són l’adquisició de màquines noves per a la neteja de la neu i per millorar els accessos per als vianants a tota l’estació, el recobriment de diversos talussos amb terra vegetal, l’arranjament dels murs de contenció i l’asfaltatge i la pintada del pàrquing a la zona de l’hotel, ampliant les places d'estacionament per fer més fàcil i còmode l'accés a les pistes.

Pel que fa a la millora de les pistes, s’han adquirit canons de neu artificial d’última generació de baix consum i millor eficiència, s’ha incorporat una màquina trepitjaneu nova, s’han instal·lat més de 750 metres lineals de tanca de paraneus, s’ha renovat part del parc de motos de neu, s’han netejat i consolidat els talussos, s’han aprofitat els residus vegetals de la neteja del bosc perquè serveixin com a biomassa per protegir les zones amb alt risc d'erosió, s’han millorat les captacions d'aigua superficial del desgel i de la pluja per a la generació de neu artificial, es continua apostant per la plantació i la sembra en pistes per mantenir el mantell de neu i s’han fet les tasques de manteniment general de totes les instal·lacions de l'estació.

L’estació d’esquí d’alta muntanya de Tavascan ha fet enguany una de les inversions més grans de les darreres temporades (més de 140.000 euros) en la renovació d’equipaments i infraestructures (accessos, instal·lacions d’arrossegament i edifici polivalent infermeria), a més de les despeses en concepte de reformes per al manteniment i la posada a punt del complex. Tavascan impulsarà la modalitat del freeride amb la contractació de guies, sessions dirigides al fora pista, més material de lloguer de freeride, recomanació d’itineraris, etc. Després de l’èxit de l’any passat, aquesta campanya es consolida l’Espai Ferran Latorre, on es durà a terme un seguit de clínics enfocats a l’esquí de muntanya, a la seguretat i a compartir una experiència plegats. Esportec, l’empresa concessionària del lloguer de material i del refugi, ha implementat un nou espai web que millora la gestió de les reserves on-line. Paral·lelament, també augmenta considerablement l’oferta de material de lloguer –de muntanya, telemark i PAS–, tant de manera quantitativa com qualitativa. Tavascan aprofita la versatilitat de les seves instal·lacions, on s’hi pot practicar tot tipus d’activitats relacionades amb la neu, per convertir-se en un centre integral pioner en aquest àmbit. D’aquesta manera, es definiran itineraris d’alta muntanya fora pista per practicar esquí de muntanya, splitboard o raquetes.

Esquí nòrdic
D’altra banda, els practicants de l’esquí nòrdic poden tornar a gaudir un any més dels paisatges, la tranquil·litat i l’ambient familiar d’unes instal·lacions envoltades d’espais naturals i protegits de gran bellesa. Enguany les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Tavascan, Baqueira Beret, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera ofereixen més d’un centenar de quilòmetres per a l’esquí de fons i d’itineraris marcats per a raquetes. Les estacions exclusivament de nòrdic, agrupades sota la marca Tot Nòrdic, han fet les inversions en millores, accessos, pistes i l’adquisició de material nou per llogar. Els complexos pensen obrir les pistes quan les condicions meteorològiques ho permetin i estar a disposició del públic a partir del dia de la Constitució.

Les estacions de nòrdic han iniciat una aposta decidida per aconseguir una obertura continuada durant tota la campanya d’hivern gràcies als canons de neu artificial i no haver de dependre exclusivament de les nevades. Aquesta campanya Tuixent-la Vansa ha incorporat un canó mòbil per assegurar-se l’obertura de les instal·lacions a la zona de debutants. D’aquesta manera se suma a Sant Joan de l’Erm, Aransa i Lles de Cerdanya, que també disposen d’innovació artificial.

La majoria de complexos hivernals han invertit en adquirir material nou per llogar, en serveis i en els accessos a les pistes. A Sant Joan de l’Erm, Tavascan i Tuixent-la Vansa s’ha pavimentat l’accés des de la carretera fins a l’estació. A Lles de Cerdanya s’ha fet el manteniment de pistes i millores en l’edifici de serveis. Aransa ha millorat la pàgina web i l’edifici de serveis de l’estació, ha fet el manteniment de pistes i ha adquirit material de lloguer nou. Sant Joan de l’Erm ha fet el manteniment de les pistes. Tuixent-la Vansa ha millorat les pistes i la senyalització i ha reformat els edificis. Tavascan ha millorat i ampliat l’edifici polivalent.

De les 11 estacions d’esquí del Pirineu lleidatà, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i set, de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Tavascan i Baqueira Beret ofereixen les dues disciplines.

Més informació:

Baqueira Beret (la Val d’Aran)              973 63 90 00                                 www.baqueira.es
Boí Taüll (l’Alta Ribagorça)                   973 69 62 64                                www.boitaullresort.com 
Espot Esquí (el Pallars Sobirà)            973 62 40 58                                  www.espotesqui.cat  
Port Ainé (el Pallars Sobirà)                973 62 11 99                                 www.portaine.cat  
Port del Comte (el Solsonès)               973 49 23 01                                  www.portdelcomte.net
Tavascan (el Pallars Sobirà)                973 62 30 89 / 665 67 01 93       www.tavascan.net
Aransa (la Cerdanya)                            973 29 30 51                                www.aransaesqui.cat
Lles de Cerdanya (la Cerdanya)           973 29 31 00                                 www.lles.net
Sant Joan de l’Erm (l’Alt Urgell)             973 29 80 15                                  www.santjoandelerm.com
Tuixent-la Vansa (l’Alt Urgell)                 973 37 00 30                               www.tuixent-lavansa.com
Virós-Vallferrera (el Pallars Sobirà)       672 43 25 43                                 www.refugigallfer.com
Tot Nòrdic                                             973 35 15 11 / 647 93 21 44        www.totnordic.com
Aeroport de Lleida-Alguaire                  973 03 27 00                                             www.aeroportlleida.cat
Patronat de Turisme                             973 24 54 08                                 www.aralleida.cat