MOLT BONES PREVISIONS PER A LA TEMPORADA DE BOLETS


Destaquen les comarques del Pirineu lleidatà, amb xifres que ja han assolit 500 quilos de bolets per hectàrea al final de setembre, en una temporada molt millor que l’anterior i que pot allargar-se fins al mes de desembre.


Segons les previsions del centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), situat a Solsona, s’espera que la campanya de bolets d’enguany sigui molt bona, sense superar la de fa quatre anys, en la qual a Catalunya es van collir una mitja de 200 quilos de bolets per hectàrea. El micòleg i investigador del CTFC Juan Martínez de Aragón explica que fins al final de setembre ja s’ha constatat una mitjana de bolets superior a la registrada a les mateixes dates del 2014, any que es va considerar excel·lent.

Els boscos del Pirineu lleidatà, especialment els de l’Alt Pirineu i la Cerdanya, i també els del Cadí, al Prepirineu, han registrat a data d’avui mitjanes de 500 quilos bolets per hectàrea, cosa que es considera una xifra molt elevada. Destaca de moment la producció de rovellons, ceps, rossinyols i camagrocs.

Segons el CTFC la climatologia d’aquest estiu ha estat ideal, amb precipitacions al juliol, agost i primers de setembre que han afavorit una excel·lent temporada de bolets, que a més ha començat abans que altres anys. S’ha registrat una bona producció de fongs entre juliol i mitjan agost i durant tot el mes de setembre (la temporada es pot allargar fins a mitjan desembre, tot i que l’evolució en aquests darrers mesos dependrà de factors com la calor, la pluja i el vent).

Cal dir que la demarcació de Lleida, pel seu caràcter eminentment rural i per la seva orografia, afavoreix l’aparició d’una gran varietat de bolets silvestres. Durant tot l’any —però molt especialment a l'octubre i al novembre— els boscos i els prats del Pirineu ofereixen una gran diversitat de vegetació i de clima que propicien la recol·lecció de fongs. Rovellons, fredolics, ceps, cama-secs, moixernons i camagrocs neixen a les diferents comarques de Lleida, especialment a la Val d’Aran, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Segarra i el Solsonès.

Propostes micològiques
A més de la cerca de bolets, els visitants trobaran a la demarcació un ampli ventall d’activitats relacionades amb el món dels fongs com ara les XXIII Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça (del 5 al 28 d’octubre), la Fira del Rovelló de Coll de Nargó a l’Alt Urgell (13 d’octubre), l’Exposició de bolets de l’Ata Ribagorça al Pont de Suert (13 i 14 d’octubre), les XI Jornades Micològiques del Pallars Jussà (del 6 al 28 d’octubre), la Caminada Micològica al Pont de Suert (13 d’octubre), la Fira del Bolet i el Boletaire de Solsona (20 i 21 d’octubre) i la Fira del Bolet d’Isona (27 i 28 d’octubre), entre d’altres.

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat/