LLEIDA ACULL EL TERCER CONGRÉS CATALÀ DE LA CUINA


El Tercer Congrés Català de la Cuina celebrarà el 16 d’octubre la primera jornada, que, amb el lema de “Gastronomia i cuina: producte i turisme”, tindrà lloc a La Llotja de Lleida. L’objectiu de l’esdeveniment és reforçar i consolidar la cuina catalana en l’àmbit mundial, definir el mapa d’actors a la cuina i la gastronomia i impulsar una estratègia de país.


Per mitjà de ponències, comunicats, taules rodones i tallers, al matí la jornada se centrarà en les relacions entre producte, gastronomia i cuina i, a la tarda, la sessió anirà sobre turisme i cuina/gastronomia.

Organitzada per la Comissió Territorial de Lleida del congrés i coordinada per la Universitat de Lleida, la jornada compta amb la col·laboració de persones expertes i representants de les diferents entitats relacionades amb el sector de la cuina i la gastronomia a Lleida, com ara els cuiners, els restaurants, les Escoles d’Hoteleria i Turisme, la Federació d’Hostaleria de Lleida, els gremis i les associacions gastronòmiques, les entitats promotores de turisme, les administracions públiques, la premsa i els divulgadors gastronòmics, els acadèmics, els investigadors, els estudiants, els elaboradors i els distribuïdors alimentaris, les indústries d’aliments i begudes i els productors agraris, entre d’altres.

Les conclusions derivades d’aquesta jornada i altres futures sessions que s’han de celebrar a Lleida –en què s’abordaran temes com ara les relacions entre producte i gastronomia; ciència, tecnologia i aliments; turisme i gastronomia, i salut i cuina–, juntament amb les conclusions obtingudes a partir dels treballs de la resta de les diferents comissions territorials del congrés a tot Catalunya, es posaran en comú i s’exposaran en l’acte de cloenda del Tercer Congrés Català de la Cuina, que tindrà lloc a Barcelona l’any 2019, coincidint amb el 25è aniversari del Segon Congrés Català de la Cuina.  

La Diputació de Lleida és una de les entitats patrocinadores del congrés a Lleida i participarà en la primera jornada, amb la presència del president de l’ens provincial, Joan Reñé, a l’acte d’inauguració, i del director del Patronat de Turisme, Juli Alegre, a la taula rodona i col·loqui “Relacions entre turisme i gastronomia”.  

El Tercer Congrés Català de la Cuina pretén fer una reflexió sobre els factors què han permès que la cuina i la gastronomia catalana hagin assolit un destacat prestigi durant les últimes dècades, i quins aspectes serà important potenciar per millorar i consolidar aquest èxit en el futur.

En les diverses activitats que es faran al llarg del període 2018 fins al primer semestre del 2019 al si del congrés es pretén aconseguir una plataforma àmplia de debat i d’intercanvi d’idees entre els actors i els agents implicats en la innovació culinària (els cuiners, les institucions de formació i de recerca, les administracions i la societat) al voltant dels reptes futurs de la cuina i la gastronomia i esdevenir un instrument idoni per valoritzar, promocionar i projectar la cuina i la gastronomia catalana (i lleidatana, en particular).

Aquest congrés és una iniciativa promoguda per la Fundació “Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica” i el “Campus de l’Alimentació” (Universitat de Barcelona), entitats que en són organitzadores conjuntament amb la Universitat de Lleida, la Universitat de Vic, la Universitat de Girona i la Universitat Rovira i Virgili.

 

Més informació:

Tercer Congrés Català de la Cuina
Web: www.congrescuinalleida.udl.cat