GASTRONOMIA D’ALTA QUALITAT DE LES COMARQUES DE LLEIDA


La tardor és una època ideal perquè els visitants puguin gaudir dels menús amb plats elaborats amb productes de primera qualitat de la terra que els restaurants ofereixen en el marc de les diferents jornades i mostres gastronòmiques que tenen lloc a les comarques de Lleida.


La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra i l’Ajuntament d’Agramunt organitzen la quarta edició de la Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra, que es farà de l’1 al 31 d’octubre a 13 restaurants situats a Agramunt, Cervera, Gualter, la Fuliola, Lleida, Montsonís, Ponts i Tàrrega. Els establiments elaboraran diversos plats per desestacionalitzar el consum del torró i la xocolata a la pedra, dos productes tradicionals del territori, i convertir-los en habituals de la cuina de casa nostra. Així, els restaurants oferiran un únic plat, ja sigui un primer o un segon o unes postres, amb el torró o la xocolata com a ingredient principal.

Les 24es Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça, que organitza el Patronat Comarcal de Turisme de l’Alta Ribagorça per promoure la riquesa gastronòmica de la comarca i dinamitzar l’economia de la zona, se celebraran els caps de setmana del 5 al 28 d’octubre. Set restaurants oferiran els caps de setmana menús especials basats en els bolets, una menja que es pot trobar en abundància a l’Alta Ribagorça.

Els set establiments participants són Casa Prades del Pont de Suert (del 5 al 7), La Granja d’Erill la Vall i Villa Maria de Llesp (de l’11 al 14), El Ventador de Barruera i L’Aüt d’Erill la Vall (del 19 al 21) i El Fai de Taüll i Manantial del Balneari de Caldes de Boí (del 26 al 28).

Tots els menús inclouen aigua mineral Caldes de Boí i Ratafia dels Raiers. En aquesta edició tots els clients entraran en el sorteig d’un cap de setmana per a dues persones a l’Alta Ribagorça i un lot de productes agroalimentaris de la zona. A més, es farà obsequi als assistents d’un estri de fusta per cuinar.

El Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza del 19 d’octubre a l’11 de novembre les XIV Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès amb la voluntat de promocionar els productes locals i comarcals de qualitat. Per aquest motiu, els restaurants de la comarca participants oferiran tapes i menús micològics amb una cuina amb arrels tradicionals i, alhora, creativa i innovadora, a partir de productes típics de la zona com ara bolets o el trumfo i, en particular, el trumfo del bufet, que es conrea per a consum particular arreu de la comarca i es comercialitza als termes municipals d’Odèn, Canalda, Castellar de la Ribera i Lladurs. Les jornades s’inauguraran el 19 d’octubre coincidint amb el sopar de “La cuina del bolet”, en el marc de la celebració de la Fira del Bolet i del Boletaire a Solsona, en què s’oferiran tastets de les tapes, elaborades amb bolets i productes de proximitat, que prepararan diferents restaurants. 

La Val d’Aran celebrarà el 3 i 4 de novembre la setena edició d’Era Mongetada, la festa gastronòmica del Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran. Els actes es desenvoluparan a Garòs i Bossòst, amb l’objectiu de promocionar la varietat de la “mongeta de Bossòst”, a més de revaloritzar l’agricultura i la ramaderia, la gastronomia i el patrimoni cultural del territori. A partir de la recuperació d’aquesta varietat pròpia del país, es farà una reconstrucció del procés de tractament “dera mongeta”, des del camp fins a la boca. A Garòs tindrà lloc el “Dinar Gastronòmic”, en què s’oferiran els plats elaborats en directe amb base de mongeta, i a Bossòst, coincidint amb la Fira Ramadera, el “Dinar Pagès”. Tot això acompanyat de tradició, música, cultura i esport.

El Consell Comarcal de les Garrigues organitza la 24a Mostra Gastronòmica de les Garrigues per fomentar i donar a conèixer la cuina característica de la terra i el gust tan especial que l'oli d'oliva verge extra dóna als plats. Enguany, l’oli del primer raig i les guatlles són els protagonistes de tots els menús. Els restaurants ofereixen els menús especials de la mostra –que s’acompanyen amb vins de les Garrigues– del 3 de novembre al 16 de desembre en els àpats del migdia i de la nit dels dissabtes, i els del migdia dels diumenges. Entre els comensals de cada restaurant se sortejaran uns lots de productes de les Garrigues amb oli, vi, fruita seca, mel, etc. (9 unitats en total).

Els 9 restaurants participants són Ca la Margarida, de l’Albi; La Placeta, d’Arbeca; Hostal Benet i Masia les Garrigues, de les Borges Blanques; Els Fogons de la Carme, de Cervià de les Garrigues; Restaurant el Castell, de la Floresta; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; Sindicat de Tarrés, de Tarrés, i El Drac, dels Omellons.

La primera edició del Cordevi. Festival Gastronòmic del Pallars Jussà tindrà lloc del 6 d’octubre al 18 de novembre. Durant aquest període, 25 bars i restaurants oferiran menús km0 –amb el corder i el vi com a protagonistes indiscutibles– i experiències enogastronòmiques. A més, l’oferta inclou embotits, licors, cerveses, mels, vedella ecològica i un grapat de coques, pans i galetes, entre d’altres. D’altra banda, es duran a terme activitats paral·leles com ara la descoberta de camins ramaders i visites a productors i elaboradors, entre d’altres.  

Els bars i els restaurants que oferiran menús km0 Pallarès són Casa Masover (Buira), Hotel Terradets (Cellers), Xic’s de Cal Borrech (Figuerola d’Orcau), La Rosta (Isona), La Cuineta, Fa uns anys i Hotel Solé (la Pobla de Segur), Bar Felip, L’Era del Marxant i Hotel Arturo (la Pobleta de Bellveí), Centre del Montsec (Llimiana), Hotel Bertran, L’Era d’en Balust i L’Era del Salasse (Salàs de Pallars), Casa Roca (Sant Martí de Barcedana), Casa Leonardo (Senterada), Casa Lola (Talarn) i Cafè Espanya, És Pallarès, Hostal Buenos Aires, Hostal la Canonja, Hotel Segle XX, Restaurant de Gurp, Restaurant Llac Negre i Tapes i Vins (Tremp).

Molts establiments oferiran els menús només els caps de setmana de les fires, en concret de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí (6 i 7 d’octubre), la Fira del Mostillo de Llimiana (14 d’octubre), la Fira Boletus d’Isona (28 d’octubre), la Fira del Codony de Tremp (3 de novembre), la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs de Pallars (10 i 11 de novembre) i la Fira de Sant Martí de Talarn (del 16 al 18 de novembre). Cordevi s’emmarca en el programa de l’Ajuntament de Tremp “Al teu gust, aliments del Pallars”.

D’altra banda, el Pallars Jussà acollirà els caps de setmana del 6 al 28 d’octubre les XVII Jornades Micològiques del Pallars Jussà, amb degustacions de plats cuinats amb bolets de la zona, amb la col·laboració dels restaurants i els establiments de la comarca. Organitzades pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, les jornades també inclouen diferents actes a Tremp (dia 6), la Vall Fosca (13 i 14), Castell de Mur (20 i 21) i Isona i Conca Dellà (27 i 28) com ara conferències a l’Epicentre i a diverses poblacions, sortides a diversos boscos, exposició de bolets i tallers. A més, també en formen part la Fira Boletus d’Isona (28 d’octubre), que aplega expositors dels sectors agroalimentari i artesanal, una mostra gastronòmica i una exposició de bolets, i el Boletast (27 d’octubre), un tast de cerveses artesanes i de productes de proximitat acompanyats per música tradicional i ball folk.

Gósol acull el 27 d’octubre la tercera edició de la Mostra Gastronòmica del Pèsol Negre, una varietat de llegum local i singular del Berguedà que en aquest municipi lleidatà concentra la meitat dels seus productors. La mostra inclou un mercat de venda de pèsols negres secs i cuits ecològics, com també altres productes agroalimentaris, concerts i una pesolada popular, entre d’altres.

La Ruta de les Formatgeries s’organitza per conèixer els artesans formatgers de la comarca de l’Alt Urgell. Els participants inicien la jornada amb una visita guiada a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell per conèixer la història del territori a través del formatge i, després, es desplacen a la formatgeria, on són atesos pel mestre artesà. Tanquen aquesta nova edició de la Ruta de les Formatgeries les visites a La Reula, entre Noves de Segre i Organyà (28 d'octubre) i Cal Xic d’Aravell (4 de novembre). A més, el 2 de desembre tindrà lloc l’acte de cloenda de la ruta a càrrec de l’historiador Carles Gascón a l’Espai Ermengol.

Finalment, a la Val d’Aran es desenvolupa durant tot l’any el Pintxo Pote, una ruta gastronòmica de cuina en miniatura pel casc antic de Vielha (els dimarts), Bossòst (els dijous) i Les (els divendres). Hi participen diferents bars oferint un pinxo amb una copa de vi.

 

Més informació:
                                                                                                    
Ruta Gastronòmica del Torró i la Xocolata a la Pedra
Tel. 973 39 10 89
Web: www.firadeltorro.com/rutadeltorro

Jornades Gastronòmiques del Bolet a l’Alta Ribagorça
Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça
Tel. 973 69 04 02 / 902 10 15 16
Web: www.turismealtaribagorca.cat 

Jornades Gastronòmiques de Tardor del Solsonès
Tel. 606 24 70 69 / 973 48 23 10
Web: www.hostaleriadelsolsones.com

Era Mongetada-Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran
Tel. 973 64 06 01
Web: www.eramongetada.com   

Mostra Gastronòmica de les Garrigues
Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58
Web: www.turismegarrigues.com

Cordevi. Festival Gastronòmic del Pallars Jussà
Ajuntament de Tremp
Tel. 973 65 00 05
Web: www.alteugust.com/cordevi

Epicentre
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Jornades Micològiques del Pallars Jussà
Epicentre
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Mostra Gastronòmica del Pèsol Negre
Tel. 973 37 00 55
Web: http://gosol.ddl.net

Espai Ermengol
Tel. 973 35 15 11 
Web: www.turismeseu.com

Pintxo Pote
Tel. 973 64 01 10 / 973 64 51 97

Web: www.visitvaldaran.com