PRIMER PUNT D’INTERPRETACIÓ DEL ROMÀNIC DEL PALLARS SOBIRÀ


El Centre de Documentació dels Pirineus (CEDPIR) ha posat en funcionament el Punt d'Interpretació del Romànic del Pallars Sobirà, a la localitat de Son del Pi. És el primer centre d'aquestes característiques a la comarca i pretén contribuir a la recuperació de la memòria patrimonial de la zona.


L'espai es basa en criteris expositius de tecnologies interactives, plafons estàtics i dinàmics d’imatges, bandes sonores i sensacions projectades. Una visita al punt d’informació, d’uns 100 m2, ofereix al visitant un viatge virtual a l'arquitectura, la pintura i l'escultura de l'època romànica del Pallars Sobirà; al context geogràfic, històric i descripció de l'arquitectura, l’escultura, la pintura mural i la pintura sobre taula i talles.

La visita inclou l’entrada al centre, la projecció dels audiovisuals “Romànic d'Àneu” (en català, castellà, francès, anglès i alemany) i “Romànic del Pallars Sobirà” i la consulta del DVD interactiu “Esglésies i ermites romàniques del Pallars Sobirà” (en català i castellà) amb suport dels ordinadors tàctils. També hi ha la visita guiada a l’església romànica de Son.

Durant tot l’any es poden fer visites concertades per a grups al punt d’interpretació, que tenen una durada aproximada d’una hora i cal reservar-les trucant al CEDPIR, al telèfon 606 87 31 26.

En aquesta instal·lació s'exposa per mitjà de tecnologies interactives un conjunt d'imatges de pintura mural i sobre taula de qualitat excepcional, creada entre els segles XI i XII, que es troben conservades a museus d'arreu. Gràcies a les noves tecnologies el visitant pot observar en reproduccions fotogràfiques al més mínim detall totes les pintures originàries del Pallars, com les de Sant Pere del Burgal, Santa Maria d'Àneu, Baiasca o Sant Pere de Sorpe, entre d’altres.

Al centre es dóna a conèixer l’arquitectura religiosa romànica del Pallars Sobirà amb tècniques de l’estil llombard i l'arquitectura civil i militar del romànic que és present en ponts, torres i castells comunicats al llarg de la conca del riu Noguera Pallaresa. També té molt de valor l’escultura monumental que es desenvolupa durant el segle XII. A més de les ornamentacions a les façanes i les portades, als espais interiors es troben exemples abundants de piques baptismals, d’oli i beneiteres. Quant a la talla de fusta, destaca pels motius d’imatges de la Mare de Déu i les representacions de la crucificació del Crist.

 

Més informació:

Centre de Documentació dels Pirineus
Tel. 606 87 31 26
Web: www.pyrenea.com