LA BRAMA DEL CÉRVOL, ATRACCIÓ TURÍSTICA DELS ESPAIS NATURALS DE LLEIDA


La Reserva Nacional de Caça de Boumort, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els parcs naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró són l’escenari des de mitjan setembre fins a mitjan octubre de la brama del cérvol, un dels millors espectacles de la natura.


Els espais naturals de les comarques de muntanya de Lleida són a la tardor un lloc ideal per fer-hi activitats i rutes i viure experiències úniques amb la família, la parella o els amics. Un dels millors espectacles de la natura que es pot observar des de mitjan setembre fins a mitjan octubre és la brama del cérvol, que en els darrers anys s’ha convertit en un reclam turístic important del Pirineu lleidatà, el qual comporta un impuls econòmic i social a la zona. Coincidint amb l’època de l’aparellament, és fàcil observar els grans ungulats pel bosc, o fins i tot travessant els camins i les carreteres. El moment òptim per sentir bramar els mascles intentant atreure femelles cap als seus harems és les primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.

Per tal de facilitar l’accés a aquest espectacle únic de la natura, diferents cases de turisme rural del Pallars Jussà, conjuntament amb una empresa de taxis 4x4, ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la Reserva Nacional de Caça de Boumort (situada al nord-est de la comarca del Pallars Jussà i on hi ha censats uns 700 exemplars de cérvols) amb 4x4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona.

Quatre empreses de guiatge especialitzades i autoritzades per la direcció de l’àrea protegida de la Reserva Nacional de Caça de Boumort hi organitzen sortides per conèixer i gaudir de la brama. De fet, sortir amb Rutes 4x4 Ignasi, Salvatgines, Serra Boumort i The Best Pyrenees és l’opció més recomanable si es volen tenir les màximes possibilitats de veure els cérvols en plena acció.

La iniciativa “Vine al Pallars, viu el Jussà”, fruit de la col·laboració entre l’Associació de Cases de Turisme Rural i l’Associació APAT, també ofereix sortides guiades a la brama del cérvol. En aquest sentit, s’han programat les experiències “La brama del cérvol” (organitzada per Piritrek), “La brama del cérvol 4x4” (Serra Boumort), “Emociona’t escoltant la brama” (Rutes 4x4 Ignasi) i “Viu la fauna salvatge” (Salvatgines), quatre sortides guiades a la Reserva Nacional de Caça de Boumort per descobrir com els cérvols mascles es disputen les femelles.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) activarà durant els mesos de setembre i octubre a les reserves nacionals de caça de Boumort i de l’Alt Pallars serveis d’informació de la brama del cérvol, que la tardor passada van rebre 2.496 usuaris. Els punts d’informació, oberts durant els caps de setmana i els festius a partir de les 8 del matí, pretenen canalitzar les visites cap a zones amb més possibilitats d’observar fàcilment la brama del cérvol, en llocs de fàcil accés, on hi haurà desplegats guies-interpretadors amb material òptic que ajudaran els visitants a gaudir de la brama i de la fauna salvatge. També, d’aquesta manera, s’evitarà que els visitants hagin de fer moviments erràtics a la recerca infructuosa dels cérvols, la qual cosa genera molèsties innecessàries als grans ungulats i a altres espècies.

Aquest serà el setè any que s'activen serveis d'informació ambiental a Boumort durant l'època de la brama del cérvol, un treball que es duu a terme mitjançant l'Estació Biològica del Pallars Jussà. S’instal·larà un punt d’informació, prop del refugi de Cuberes, i hi haurà un sector reservat per a visites guiades. Pel que fa a la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars, amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu, s’instal·laran per segon any punts informatius a Borén, Alós d’Isil i la Bonaigua.

Pel que respecta al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’empresa Obaga, que es dedica a activitats d’interpretació i estudi del medi, organitza excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel amb guies-interpretadors acreditats d’ambdós parcs. Quant al Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb el nom “T’acompanyem a la brama del cérvol”, l’empresa proposa cada dia, des del 15 de setembre fins al 20 d’octubre, a les Valls d’Àneu, una activitat d’escolta i observació de la brama dels mascles de cérvol en zel, ja sigui a l’alba o al capvespre. L’activitat es reserva als adults i als infants més grans de 6 anys.

A més, l’empresa Ramats de Camins també proposa, del 15 de setembre al 15 d’octubre, l’activitat “La brama del cérvol” a Tornafort, a la vall de Siarb (al Parc Natural de l’Alt Pirineu), amb la utilització de binocles i telescopis terrestres.

Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, per al 22 de setembre s’ha programat la sortida naturalista guiada “La brama del cérvol al parc natural” per conèixer i observar cérvols a la zona. L’activitat guiada anirà a càrrec de membres especialitzats en fauna del cos d’agents rurals del Berguedà.

 

Més informació:                                                                                

Epicentre. Centre de Visitants del Pallars Jussà
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

“Vine al Pallars, viu el Jussà”
Tel. 680 23 94 23
Web: www.viujussa.cat

Estació Biològica del Pallars Jussà
Tel. 606 14 48 95
Web: http://blocs.xarxanet.org/ebpallarsjussa

Reserva Nacional de Caça de Boumort
Tel. 973 65 47 16

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat/cadi  

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Tel. 973 69 61 89
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
Web: www.parcsnaturals.gencat.cat

Obaga
Tel. 619 93 82 67
Web: www.obagaactivitats.cat