L’AIGUA SERÀ L’ELEMENT CENTRAL DE L’AQUELARRE DE CERVERA


La 41a edició de l’Aquelarre de Cervera, la festa del foc, la música i les bruixes de les terres de Ponent, tindrà lloc del 24 al 26 d’agost. L'espectacle infernal enguany transformarà la capital de la Segarra en un camp de batalla submarí de lluita entre el foc i l'aigua on es veurà, entre d’altres coses, com els déus castiguen i enfonsen la ciutat llegendària de l'Atlàntida.


L'acte central de l’Aquelarre, el dissabte 25 d’agost, serà una suma de foc, música, teatre, espais adaptats i innovacions artístiques i tècniques que any rere any donen un caràcter especial a la cita aquelarrenca. L’espectacle, que cada any es teatralitza de nou, té tres actes molt definits. La màgia i l’originalitat de la festa se centra en el Mascle Cabró, protagonista d'una dramatúrgia que cada any es dissenya de nou, seguint el protocol de l'Encesa de la Universitat, el Ball de la Polla, la invocació del Boc, l'escorreguda del Mascle Cabró i el Foqueral.

La introducció parteix de l'Encesa de la Universitat de Cervera que obre la festa, un espectacle amb foc i pirotècnia a la façana de l'històric edifici, que enguany tindrà els músics de la Companyia Elèctrica Dharma com a convidats especials. A continuació s'inicia una gran cercavila que arriba fins a Cal Racó i es caracteritza per un correfoc i una baixada amb les entitats participants.

Entre les entitats cerverines que col·laboren i ajuden a fer de l'Aquelarre un esdeveniment singular hi haurà la Colla de Diables de Cervera Carranquers, que acompanyats dels Diables Voramar del Serrallo de Tarragona i Els Diabòlics de Roquetes del Garraf seran els encarregats de fer les enceses, les cercaviles i els correfocs, i esdevindran els autèntics responsables que en plena nit es faci de dia. És l’única festa de foc amb protocol, en què els diables cremaran 380 quilos de pólvora i unes 12.000 carretilles mentre ballen al ritme de les percussions dels tabalers.

Un dels factors clau de l'Aquelarre rau en la col·laboració dels cerverins, organitzats en entitats i associacions, una intensa manifestació cultural del teixit associatiu que aplega centenars de voluntaris, des dels Geganters fins a les bandes de percussió Bombollers i el grup femení Band Tokades, la companyia Grepp Teatre o els professionals d'Alea Teatre. A més, també col·laboren en l'ambientació l'street art de Fadunito i el taller plàstic La Gàrgola.

La festa s’obre el divendres 24 d’agost amb una Trobada de Bestiari, un espectacle de percussió, un correfoc i el Ball del Drac. D’altra banda, la Fira del Gran Boc s’instal·larà els dies 25 i 26 d’agost al patí de la Universitat de Cervera, en el que és un dels mercats esotèrics i alternatius més grans i importants del sud d’Europa. També ofereix alimentació i productes de proximitat.

A més, es desenvoluparà la cercavila infantil de l’Aquelarret, que el dia 25 arribarà a la vintena edició, en què els nens i les nenes podran gaudir de tallers, titelles i, com a novetat aquest any, s’inclou la presentació dels gegants infantils de l’Aquelarre. Durant els tres dies, a la capital de la Segarra hi haurà 6 espais de música gratuïts i al carrer, amb estils variats com el mestissatge, la rumba, el folk, el rock i l’electrònica.

D'altra banda, i un més i mig abans de la celebració, els elements tradicionals de la festa del foc i les bruixes van sortir per primer cop de Cervera per actuar durant el Festival Cruïlla de Barcelona 2018 el 13 de juliol, amb una gran representació de 150 cerverins entre diables, percussionistes i geganters –acompanyats de música i algunes bèsties–.

L’Aquelarre és un bon revulsiu turístic per a la ciutat de Cervera, atès que el seu impacte econòmic és d’1 milió d’euros i el 2017 va rebre uns 30.000 assistents.

 

Més informació:

Aquelarre i Fira del Gran Boc
Tel. 973 53 00 25
Web: www.aquelarre.cat