GAUDIR DE L’ESTIU ALS PARCS NATURALS DE LLEIDA


El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els parcs naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró són un reclam turístic de primer nivell durant l’estiu, atès que acullen activitats i rutes guiades per viure experiències úniques amb la família, amb la parella o amb els amics.


Descobrir el medi natural i cultural de la Vall de Boí, la vall de Barravés, la Val d’Aran, les Valls d’Àneu, la vall d’Àssua i la Vall Fosca és l’objectiu principal dels itineraris i les sortides amb els guies interpretadors, les exposicions i les jornades organitzades pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i diferents empreses, associacions i ens locals.

Per afrontar la temporada d’estiu i millorar l’acolliment als visitants, el parc ha obert el centre d’informació d’Estany Gento i els punts d’informació del planell d’Aigüestortes i de l’estany de Sant Maurici. La resta de centres d’informació i cases del parc han ampliat també els horaris durant la temporada estival, i d’aquesta manera el diumenge a la tarda els centres també romandran oberts.

Per als mesos d’agost i setembre destaquen els itineraris de natura “Tastets de natura” des d’Estany Gento (els dilluns i els dimarts), “Marmotes” des de Boí (1 d’agost), “La Nit Catalana de Ratpenats” des de Senet (4 d’agost), “Pastors del Neolític” des de Llessui (7 d’agost), “Peixos i amfibis, un amor impossible!” des de Boí (8 d’agost), “Viatge al país dels minairons” des d’Espot (8 d’agost), “La vida secreta dels muixirecs” des de Senet (8, 15, 22 i 29 d’agost), “Els estanys de la Vall Fosca” des d’Estany Gento (8 i 22 d’agost i 5 de setembre), “Nits d’astronomia” des de Boí (9 i 10 d’agost), “Gigants deth bòsc: Conangles-Molleres” des de Vielha (14 d’agost), “Dalla que dallaràs...” des de Llessui (14 d’agost), “El Parc, a flor de pell” des d’Espot (15 d’agost), “Anem al Portarró” des de Boí i Espot (22 d’agost), “Passejant per la vall d’Àssua” des de Llessui (22 d’agost), “Caminem amb la Lluna grossa” des de Boí (25 d’agost), “De Santa Maria a Sant Julià” des de Llessui (28 d’agost), “Sortida arqueològica a Casesnoves” des de Taüll (29 d’agost), “Les pedres parlen...” des d’Espot (29 d’agost), “A les portes de la tardor” des d’Espot (11 de setembre) i “Caminem pel romànic” des de Boí (16 de setembre). També tenen lloc visites guiades a l’Ecomuseu Els Pastors de la Vall d’Àssua a Llessui tots els dimecres fins al 12 de setembre.

A més, es poden visitar les exposicions itinerants “Muntanyes a la prehistòria: L’arqueologia al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici”, “El territori d’Aigüestortes i Sant Maurici abans del Parc” a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà (fins al 30 de setembre) i “El Parc i tu. Natura i cultura dels Pirineus” a l’Ecomuseu Els Pastors de la Vall d’Àssua (fins al 31 d’agost).

També es pot gaudir de la 8a Mostra de Cinema Etnogràfic “Pirineu recuperat” del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb la projecció d’una tria de documentals fílmics que mostren imatges gairebé inèdites, antigues i de gran valor documental de la zona del Parc Nacional entre els anys 1950 i 1980. Les sessions tindran lloc a Esterri d’Àneu (1 d’agost), Boí (16 d’agost), Espot (19 d’agost), Capdella (26 d’agost) i Llessui (16 de setembre). Finalment, els visitants poden participar en el XXV Concurs de fotografia sobre el Parc Nacional fins al 31 d’octubre.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu inclou en la programació d’estiu més de 80 activitats de senderisme interpretatiu, cursos, tallers, jornades, activitats de voluntariat, exposicions i visites guiades ofertes per les empreses i les associacions que disposen de guies-interpretadors del parc, com també activitats populars vinculades als recursos naturals del territori, com ara fires i aplecs.

Entre les sortides de senderisme interpretatiu programades destaquen “Pel país de l’ós bru” (els dimecres, els divendres i els diumenges), “A vol d’ocell per la Bonaigua” (els dijous), “Flors, papallones i remeis casolans” (els dissabtes), “Coneix un estany d’alta muntanya” (els dimarts), “La selva de l’ós” (els dilluns i els dijous), “Descoberta de la Vall de Siarb” (cada dia, amb reserva prèvia), “Observació de fauna salvatge de muntanya” (cada dia, amb reserva prèvia), “La fauna del Parc Natural de l’Alt Pirineu” (cada dia, amb reserva prèvia) i “Descobrim el Parc en format relaxat” (el 28 de setembre). També cal fer esment de les trobades al Port de Salau (5 d’agost), al Port de Tavascan (23 d’agost) i al Port de Boet (25 d’agost); la Nit dels Ratpenats (11 d’agost), i la vetllada literària nocturna a Sant Pere del Burgal (els divendres, del 20 de juliol al 31 d’agost).

Pel que fa a les fires, a l’agost es pot gaudir de la Fira Internacional del Formatge a Escaló (4 i 5), el Mercat Càtar de Castellbò (dia 15), la Fira d’Artistes i Artesans de les Valls d’Àneu a Esterri d’Àneu (dia 15), la Fira de l’Ovella de Llavorsí (dia 18) i la Fira de les Bruixes i Encantades del Pallars a Ribera de Cardós (dia 18).

Finalment, cal esmentar les visites guiades al poble i al complex hidroelèctric de Tavascan, a l’espai museístic del ferro “Casa Sintet”, al despoblat de Santa Creu de Llagunes, als búnquers de Vilamur, a la serradora d’Àreu, a l’antiga farinera de Montferrer, al Jardí d’Herbes de l’Alt Pirineu, al poble de Son, al romànic de la vall de Cardós i fer un recorregut per conèixer la fauna dels Pirineus.   

També s’inclouen altres iniciatives d’interès, com els projectes vinculats al turisme familiar “Explora el Parc” i “El pas de l’Óssa” (cinc rutes autoguiades pel parc que apropen al territori de l’ós), l’aplicació mòbil sobre el parc “Deixa’t Guiar” (amb rutes interpretades, tota la xarxa de senders, guia de serveis i jocs), el “Belibasta” (el joc interactiu sobre el Camí de l’Últim Càtar) i l’“Apropa’t als productors i artesans del Parc” (directori de contactes i programa de visites a tallers, obradors i explotacions del parc).  

Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, s’han programat activitats diverses al Centre de Flora de Tuixent i cursos d’estiu amb els artesans d’Ossera i Tuixent per aprendre a elaborar melmelades, esmorzars saludables, reconèixer plantes medicinals i elaborar cosmètica natural. A més, es duran a terme els itineraris de natura “Descobrint el parc en format relaxat: Estana-Prat de Cadí” (11 d’agost), “L’hàbitat de la llúdriga” des de la Casa del Riu de Martinet (15 d’agost), “Descobrint el parc en format relaxat: Tuixent-Planells de Sastró” des del Centre de Flora de Tuixent (18 d’agost) i “L’espectacle dels rapinyaires migradors” des de la Seu d’Urgell (23 de setembre).

A més, es desenvoluparà el 5 d’agost el Josa, país de Càtars, el Festival Càtar al Pirineu a Josa de Cadí, amb mercat d’artesans, visites guiades, tallers, teatre, cercavila, etc. Cal destacar així mateix la celebració del 21 al 23 de setembre de la Fira Arç. Diada dels fruits i herbes oblidades de Catalunya a Prullans, amb activitats relacionades amb la natura i la cultura popular pirinenca, com ara una passejada per identificar les plantes i els fruits de l’entorn de Prullans.

A més de les activitats programades als espais naturals protegits, cal fer esment de les grans rutes de muntanya amb BTT i a peu que transcorren pels espais naturals de les comarques del Pirineu lleidatà. Així, trobem la Pedals de Foc (la més veterana de les travesses organitzades amb bicicleta de muntanya a l’Estat), la Pedals d’Occitània, l’Era Roda-100% Aran, la Trinxat BTT, la Urgellet Pic de l’Orri, la Volta al Cadí-Moixeró, la Pedals del Pedraforca i la Salòria Bike Trial.

Quant a les rutes de senderisme, destaquen Carros de Foc, Encantats, Setau Sagèth, Gran Bucle, Via Calda, 4Cumbres, 4Lenguas, Camin Reiau, Pass’Aran, La Porta del Cel, Muntanyes de Llibertat, Camí del Sol, Tres Valls, Ruta del Pastor i la Transhumància, Cavalls del Vent, Ruta dels Estanys Amagats, Integral Cadí-Cadiner, Camí del Retrobament, Ruta del Caracremada, Camí de l’Últim Càtar, El Cinquè Llac o les cinc rutes del projecte “Perseguits i salvats”.

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici constitueix la representació més genuïna de l'alta muntanya i és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull. El Parc Natural de l'Alt Pirineu té una àrea protegida de 79.317 hectàrees, una extensió que el converteix en el parc natural més gran de Catalunya. El Parc Natural del Cadí-Moixeró és l'espai protegit català amb major nombre d'hàbitats i espècies de flora i fauna d'interès europeu (30 en cada cas) d'acord amb la Directiva d’Hàbitats i Aus de la UE.

“Vine al Pallars, viu el Jussà”
El projecte “Vine al Pallars, viu el Jussà” proposa cada dia diferents sortides guiades de senderisme i experiències úniques per descobrir la comarca del Pallars Jussà. Cada itinerari ofereix una vivència única i irrepetible que permet al visitant sentir-se immers en el paisatge i reconèixer els trets essencials de la seva riquesa, com ara la geologia, la biodiversitat i la petjada de l’home al llarg de la història. Pel que fa a les sortides guiades, cal destacar la pujada al Parc Nacional d’Aigüestortes amb el telefèric de la Vall Fosca, la visita a la mina Eureka, les passejades sota la lluna plena, la pesca de truites a la piscifactoria de Senterada, la visita a un arner, el descobriment de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, l’observació de l’univers amb telescopi, la visita al menjador dels voltors de la Torre de Tamúrcia, fer de pastor d’ovelles xisquetes, l’observació de voltors des de l’observatori d’aus de Boumort i per la zona de la Terreta o la travessa de vies ferrades i barrancs espectaculars.

 

Més informació:    

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Casa del Parc de Boí
Tel. 973 69 61 89
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/aiguestortes

Casa del Parc d’Espot
Tel. 973 62 40 36
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/aiguestortes

Parc Natural de l’Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/alt-pirineu 

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cadi

Epicentre. Centre de Visitants del Pallars Jussà
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

“Vine al Pallars, viu el Jussà”
Tel. 680 23 94 23
Web: www.viujussa.cat