FIRATÀRREGA CENTRA LA SEVA MIRADA EN L’ESPAI PÚBLIC


La 38a edició de FiraTàrrega. Teatre al Carrer de Tàrrega, que se celebrarà del 6 al 9 de setembre, posa l’accent en l’espai públic, un dels actius principals de les arts de carrer contemporànies. La mostra aplegarà 50 espectacles escènics de 45 companyies procedents de 8 països, amb un total de 30 estrenes a l’Estat espanyol.

Aquesta edició culmina el trienni que ha reivindicat els actius de les arts de carrer i que va començar el 2016 amb la interculturalitat, continuant amb la participació de la passada edició i que tancarà aquest 2018 amb la mirada posada a rellegir i reivindicar l'espai públic.

El conjunt de la programació ofereix un cartell ric en formats, gèneres i estils. Una oferta per a tot tipus de públics i edats, on hi ha un 52% de companyies catalanes, un 18% de la resta de l'Estat espanyol i un 30% d'internacionals. Un total de 50 propostes, que tindran lloc a diversos espais públics i sales de la ciutat de Tàrrega. En aquesta edició, FiraTàrrega acompanya 12 produccions per mitjà del seu Programa de Suport a la Creació, un 24% del total de la programació.

Enguany, FiraTàrrega vol retre homenatge als clàssics contemporanis i al codi teatral a l'espai públic. Una tradició avalada per la presència de grans noms nacionals i internacionals. N'és un exemple la companyia Adhok, que estrenarà a l'Estat espanyol la seva trilogia d'espectacles que reflexionen sobre la joventut i la vellesa (Échappées Belles-Issue de Secours, Immortels-L'envol i Immortels-Le Nid). D'altra banda, Joan Català presentarà 5.102 m/s, un treball en procés que es convertirà en una peça de carrer i una altra de sala a partir del 2019. També els polonesos Teatr KTO estrenaran Peregrinus, i la reconeguda companyia anglesa Chameleon portarà a Tàrrega dos dels seus principals espectacles, Of Man and Beast i Witness This. Altres noms destacats són Teatro do Mar, que debutarà a FiraTàrrega amb el seu Insomnio; NoFit State Circus & Motionhouse, amb l'espectacle BLOCK, o la Compagnie Lucamoros, que inaugurarà al Parc de Sant Eloi FiraTàrrega 2018 amb La Tortue de Gauguin, una producció artística multidisciplinària de carrer que mostra el procés d'elaboració d'una obra gràcies a una dramatúrgia visual que té lloc en una estructura vertical de 9 metres, amb sis pintors, una actriu i música en directe.

De la mirada del passat a la celebració del present, a la curiositat i les ganes de continuar creixent. Destaquen les darreres creacions de Les Impuxibles i el seu primer espectacle de carrer Painball; la proposta que fan Toti Toronell i Pere Hosta (Slow Olou) amb Escargots,on fusionen els seus universos creatius; Hui Basa amb Tha Tzpar (L'espera), o bé Humanhood i la breu peça de dansa Orbis. També visitarà Tàrrega La Sala, la companyia basca de dansa contemporània que des de 2013 investiga el llenguatge físic i els seus vincles amb una estètica actual, amb dos dels seus espectacles, FEMALE i I U. No podien faltar l'espectacle Espera, de la Companyia de Circ 'eia', on el públic és convidat a viure de prop les acrobàcies que tenen lloc a l'escena i el límit entre escenari i públic desapareix, o la peça de dansa Labranza del Colectivo Lamajara, que parla de la relació entre l'home i el territori, en analogia amb la que s'estableix entre el ballarí i el seu cos.

Del present s’encara el futur, una reivindicació del futur de les arts de carrer, del relleu generacional i les altres maneres de fer carrer amb propostes com les de Silere, formada per exalumnes del Màster de Creació de FiraTàrrega; el Colectivo Ameno, que presentarà Saunterer, una performance itinerant que es pregunta sobre la possibilitat de fugir d'un món homogeni en què la realitat es confon amb el capitalisme, on es planteja el fet de caminar com un possible acte de resistència davant la realitat en què vivim, i amb el treball de Calidos feat. Nølah amb Blockchain, una instal·lació artística que vol posar el focus sobre la necessitat que la societat cooperi per construir un món millor. També destaca el solo de dansa Home d'Akira Yoshida, la peça escènica de la italiana Caterina Moroni UN.HABITANTS_To make room for us o l'aposta de Becki Parker & Vero Cendoya, que amb Hunting for the unicorn fan un treball d'investigació conjunt per oferir dues visions al voltant de l'autisme, una col·laboració entre FiraTàrrega i el festival britànic Stockton International Riverside Festival (SIRF).

D'altra banda, FiraTàrrega continua la col·laboració amb la Mostra d'Igualada-Fira de Teatre Infantil i Juvenil i l'Associació de Teatre per a tots els públics per oferir un programa de visualització i internacionalització d'espectacles familiars catalans que renoven el paradigma de les arts escèniques per a nenes i nens sobre la base de la qualitat, la innovació, la pluralitat temàtica i els nous formats escènics.

Mèxic i Xile
Enguany FiraTàrrega ha convidat 16 espectacles internacionals, d'entre els quals destaquen les cinc propostes mexicanes i les dues xilenes. La relació amb Mèxic continua de manera orgànica, des de diferents àmbits, amb la presència de mexicans instal·lats a Catalunya després del seu pas pel Màster de Creació en Arts de Carrer de FiraTàrrega o les estrenes de materials mexicans que triomfen a les cartelleres globals.

FiraTàrrega va molt més enllà de l’exhibició teatral i any rere any treballa per esdevenir un hub professional de primer nivell que contribueix a generar mercat i sinergies i posiciona el sector de les arts escèniques. La Llotja, un pavelló firal de 1.100 m2, és l’espai on es produeixen les reunions professionals. Amb estands, sales d’actes, punts de trobada i els serveis necessaris, és l’epicentre de les relacions professionals, ja que acull presentacions i conferències. Els professionals també disposen del Club Pro, l’espai de trobada de tarda-nit més lúdic i informal, de conversa més distesa.

Com cada any, l’Àrea de Mercats de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) organitza el Lunch Meeting entre les companyies catalanes incloses al programa oficial i els programadors internacionals. Aquesta activitat, que arriba a la 13a edició, ja ha esdevingut una de les trobades professionals de promoció clau per a les companyies seleccionades i una activitat de referència de la fira.

D’altra banda, un total de 14 empreses formen part del Club dels Mecenes de FiraTàrrega 2018. Aquesta plataforma de mecenatge, creada fa més de 15 anys, serveix perquè les empreses del territori s’uneixin al projecte cultural de la fira i hi donin suport. 

 

Més informació:

FiraTàrrega 2018. Teatre al Carrer
Tel. 973 31 08 54 / 973 50 00 39
Web: www.firatarrega.cat