EL PIRINEU DE LLEIDA S’OMPLE DE FESTIVALS DE MÚSICA A L’ESTIU


Els amants de la música gaudeixen cada estiu dels diferents festivals que s’organitzen a les comarques de muntanya de Lleida i que, a més d’oferir una programació d’alt nivell artístic, serveixen per promocionar les esglésies del romànic i la resta del patrimoni arquitectònic de les poblacions de la zona, com també els excepcionals paisatges i la gastronomia del territori.


La 8a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) oferirà del 29 de juny al 26 d’agost 52 concerts de prestigiosos solistes i grups del gènere a 37 municipis, dels quals 21 poblacions són de les comarques lleidatanes de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i la Val d’Aran. Aquesta vegada s’hi han sumat com a nous escenaris de concerts les localitats lleidatanes de Bellver de Cerdanya, Llavorsí i Vilanova de Banat.

Les localitats del Pirineu lleidatà que acolliran els concerts són Bellver de Cerdanya, Bossòst, Castell de Mur, Castellar de la Ribera, Espot, Estamariu, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, Llavorsí, Organyà, la Pobla de Segur, Riner, Salàs de Pallars, la Seu d’Urgell, Sort, Tavascan, la Torre de Capdella, Tremp, la Vall de Boí, Vilaller i Vilanova de Banat. La Seu d’Urgell acollirà el 29 de juny la inauguració del FeMAP amb un concert de l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música de Montserrat. L’últim concert es farà el 26 d’agost a Espot.

El FeMAP Gastrofilm proposa veure un documental mentre es degusten productes locals. La proposta d’aquest any és “Mare Nostrum. Un concert, un viatge”, filmde Michelle Brun i Stefan Haupt, que es projectarà a la Seu d’Urgell, Organyà, Sort, Tremp i la Pobla de Segur.

Els concerts es complementen amb visites guiades relacionades amb les actuacions (incloses en l’entrada) i es duran a terme a la catedral de Santa Maria d’Urgell i el seu claustre, a Sant Domènec i el seu claustre, al Castell de la Ciutat i a la capella de Sant Miquel i el claustre a la Seu d’Urgell; al santuari del Miracle; a l’Epicentre de Tremp; a la Vila Comtal i a la Presó-Museu Camí de la Llibertat de Sort; a l’antiga canònica de Santa Maria i el nucli medieval d’Organyà; a l’església de Santa Maria d’Àneu a Escalarre; a l’Estany Gento; al conjunt modernista Casa Mauri de la Pobla de Segur; a l’església de Talló; al nucli antic de Vilaller; a la glèisa dera Purificación de Bossòst; a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu d’Esterri d’Àneu; visita guiada a Ceuró; recorregut històric per Vilanova de Banat; al “video mapping” de Sant Climent de Taüll; a les botigues-museu de Salàs de Pallars; al poble de Llavorsí; a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu; al conjunt monumental del castell i la col·legiata de Santa Maria de Mur, i a la Central Hidroelèctrica subterrània de Tavascan.

A més, el FeMAP continua apostant pels paquets turístics, una fórmula en què s’ofereix l’experiència de concert i allotjament i que es pot adquirir amb un sol clic. D’una banda, els packs hotel+entrada (a partir de 45 € per persona) permeten assistir a un concert i faciliten una nit d’hotel a prop. D’altra banda, com a novetat es proposen les Escapades musicals (entre els 137 i els 230 €), que inclouen dues o tres nits d’hotel, entrades per a dos o tres concerts i visites als atractius turístics propers (especialment visites guiades a les esglésies medievals i passejades per l’entorn natural). Per a més informació, cal trucar al telèfon 931 64 17 75 o consultar al web www.packsturisticsfemap.cat. 

La Trobada amb els Acordionistes del Pirineu és el festival de música tradicional més antic de Catalunya i és considerat el certamen d’acordió diatònic més important d’Europa. És el punt de partida de la recuperació de l’acordió diatònic a Catalunya, Aragó i el País Valencià i centre d’intercanvi cultural amb diversos països d’Europa i Amèrica.

Els concerts i els actes relacionats amb aquest instrument tindran lloc del 27 al 29 de juliol a Arsèguel i la Seu d’Urgell –en aquest darrer municipi també el 2 d’agost–, el 30 de juliol a Puigcerdà i el 31 de juliol a Castellbò. Enguany hi participen artistes procedents de Rússia, França, Ucraïna, Escòcia, la República Dominicana, l’Uruguai, Portugal, Moldàvia, Colòmbia, Suïssa, el Quebec, Occitània, Euskadi, Aragó i Catalunya. Entre les activitats complementàries destaquen la visita al Museu de l’Acordió i la Fira de Luthiers, que es faran el 28 i el 29 de juliol a Arsèguel, o el concert-ball a la mateixa població de l’Alt Urgell el dia 29.

El XVIII Festival de Música de la Vila de Rialp se celebrarà del 18 de juliol al 26 de setembre a Rialp (el Pallars Sobirà), amb un programa compost per 11 concerts de gran qualitat interpretativa i de diferents gèneres, com la música clàssica, el gòspel, la cançó popular, el flamenc simfònic o les flautes i les gaites medievals. També s’hi inclou el Concurs Internacional de Piano Romàntic Antic Mario Calado o un cicle de conferències. El festival és un dels màxims exponents del panorama cultural de les comarques de Lleida i una de les propostes musicals més importants de Catalunya.

El cicle començarà a Lleida amb un concert gratuït a l’IEI a càrrec del pianista Marc Heredia, programat per al dia 18 de juliol, i es clourà el 26 de setembre a la Residència Germans Farrero de Rialp amb l’actuació d’Artur Blasco i Marién de Casimiro. La resta de concerts tindran lloc a l’església parroquial de Rialp a les 22 h. El programa és el següent: The Sey Sisters, gòspel (4 d’agost); Trio amb piano (5 d’agost); Arnau Tomàs, violoncel (9 d’agost); Philharmonisches Streich Quintett Berlin (12 d’agost); Pedro Navarro, flamenc simfònic (14 d’agost); Tomeu Penya (15 d’agost); Carlos Núñez, flautes i gaites medievals (19 d’agost); Tàntals (1 de setembre), i la pianista Ludovica Vincenti (8 de setembre). 

La 4a edició del Festival MUDA Pirineus, el festival de música i dansa de l’Alt Pirineu, se celebrarà el 30 de juny i l’1 de juliol a l’espai La Solana de la Coma de Burg (el Pallars Sobirà), per omplir aquest petit indret d’una variada combinació d’activitats culturals amb l’eix vertebrador de la música i la dansa. Un dels moments més esperats de l'edició d'enguany serà l'actuació de la Marinah d'Ojos de Brujo, amb la seva característica fusió de flamenc amb altres estils musicals. Sens dubte, el concert que protagonitzarà el dissabte a la nit serà un moment d'explosió musical que anirà precedit d'altres actuacions de gran qualitat artística. A l'obertura del festival el públic podrà gaudir  de la veu i les notes profundes del contrabaix de Gemma Abrié. A continuació actuarà Sílvia Tomàs Trio, una formació integrada per la cantautora Sílvia Tomàs i els músics Guillem Boada i Mateo Martínez al teclat i a la guitarra flamenca. Tot seguit serà el torn de Pribiz, una combinació de folk, pop i indie. La jornada del dissabte la tancarà Dirty Brown Collective, amb reggae, soul i cúmbia.

El so vibrant del hang (instrument de percussió de metall) de Ravid Goldschmidt acompanyarà la  Gran MUDA del diumenge 1 de juliol a l'ermita de Santa Maria de la Serra. El love'n'roll de Lali BeGood posarà punt i final al MUDA 2018 amb un espectacle per a petits i grans.

La majoria dels concerts aniran seguits de “mudes”, que són peces curtes fruit de la col·laboració entre músics i ballarins. Les mudes estan creades específicament per al festival per mitjà d’un procés en què la improvisació i l’atmosfera del lloc hi tenen un paper molt important. Els ballarins que donaran vida a les mudes són Gemma Peramiquel, Guillem Jiménez, Mireia Puig i Anna Rubio.

Com a activitats complementàries destaquen un maridatge de cervesa artesana CTretze Pirineus amb formatges artesans del Pallars; el taller “Fem la flor del MUDA”, amb l’artista Cinta Pintanúvols; una acció artística amb l'Obrador Xisqueta, i el taller “Retrobament amb la saviesa medicinal”, a càrrec d'Herbes de l’Alt Pirineu.

La 27a edició del Dansàneu, que se celebrarà del 30 de juny al 8 de juliol, inundarà de dansa i música de qualitat les Valls d’Àneu, amb la voluntat de consolidar el model de festival d’estiu pensat des del territori i sobre la base de paràmetres de sostenibilitat i rigor artístic. Els municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i la Guingueta d’Àneu seran els escenaris d’una proposta artística de marcat to contemporani que busca posar en valor l’excel·lent patrimoni artístic, arquitectònic i natural de les Valls d’Àneu. El Dansàneu incorpora a manera de subseus dos emplaçaments nous, que són el bellíssim safareig històrico-patrimonial a Sorpe (on tindrà lloc la segona edició del Tastàneu, amenitzada pel conjunt Duetu i amb la participació de productors del Pallars Sobirà) i l'església de Sant Pere del Burgal, a Escaló. Igualment, el festival repeteix programació a les esglésies de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil o l’església de Sant Vicenç a Esterri d’Àneu, a més de la magnífica Santa Maria d’Àneu, situada al municipi de la Guingueta.

La multipremiada companyia de dansa liderada per María Muñoz i Pep Ramis, Mal Pelo; els ballarins i coreògrafs Quim Bigas (que presentarà “Molar”) i Raquel Gualtero, amb Nuà; la companyia mallorquina UnaiUna amb la seva proposta “Galejar”, i la producció Galeuscat, que uneix les veus femenines del conjunt Ialma amb l’acordionista Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté i Ciscu Cardona, són alguns dels noms propis del Festival de Cultures del Pirineu. A més, hi haurà diferents tallers de música i dansa, una masterclass d’acordió i una exposició sobre Peret Blanc de Beget. Cal dir que l’esdeveniment és un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu i té el patrocini de la Diputació de Lleida (Institut d’Estudis Ilerdencs, al qual enguany s’hi suma el Patronat de Promoció Econòmica).

La 5a edició del Maldaltura, el Festival de Música de Llessui, tindrà lloc els dies 20 i 21 de juliol en un prat de Llessui (el Pallars Sobirà), a 1.410 metres d’altitud i amb unes vistes excepcionals de la vall d’Àssua. Es tracta d’un projecte dirigit i coordinat per l’Associació Cultural Maldaltura (sorgida de l’entitat l’Eix del Mal), que té el suport institucional de la Diputació de Lleida, amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i l’Ajuntament de Sort.

L’objectiu del festival és apropar a Llessui i al Pallars Sobirà una proposta musical de qualitat i al mateix temps oferir una experiència singular. Aquest any hi actuaran Alberto Montero, El Petit de Cal Eril, Ferran Palau, Gúdar, Kiwis, Los Ganglios, Manu Ferrón, Side Chick, Yawners i els DJ Pin&Pon i Ultra-Local Record. Els menors de 12 anys hi tenen l’entrada gratuïta, acompanyats d’un adult.

La 3a edició del Talarn Music Experience es desenvoluparà del 27 al 29 de juliol en aquesta població del Pallars Jussà. L’espai Lo Quiosc acollirà aquest festival de músiques d’autor del Pallars Jussà, amb sessions a l’aire lliure en un entorn natural d’excepció com ho és el pantà de Sant Antoni, que uniran els recitals de qualitat i en directe amb una oferta gastronòmica singular del Pallars Jussà creada especialment per a cada concert.

El festival proposa tres nits de bona música amb les actuacions de Mishima, Gossos, Maria Arnal i Marcel Bagés i les sessions dels DJ Miqui Puig, Luca Feller i Miguelito Superstar, formacions i artistes consolidats, d'estils molt personals, que configuren un cartell amb un ventall ampli de registres musicals en un escenari de natura d'excepció a les comarques pallareses. La Diputació de Lleida col·labora amb el festival. Lo Quiosc és un espai de referència en l’agenda cultural de la zona i un punt de trobada per a la creativitat, la música, el paisatge, l’art i la gastronomia del Pallars Jussà.

El XIV Festival del Romànic i dels Castells de Frontera tindrà lloc al Pallars Jussà els dies 15, 21 i 29 de juliol al castell de Mur, l’església de Llimiana i el castell de Llordà, respectivament. El cicle porta a terres del Pallars Jussà formacions musicals i solistes prestigiosos que configuren una proposta artística atractiva de diferents èpoques i estils. El festival és organitzat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i els ajuntaments corresponents.

La 6a edició del Festival Trama, la mostra de músiques de les muntanyes d’Europa, es durà a terme del 10 al 12 d’agost al municipi de Bellver de Cerdanya, amb l’organització del mateix Ajuntament i la participació de l’OSIC, l’IDAPA, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. El programa del Festival Trama inclou actuacions d’artistes tant estatals com internacionals repartides per diferents poblacions del municipi, ja sigui en esglésies romàniques, en places o fins i tot en paratges naturals com coves o rius. Les propostes del Pirineu català tenen un pes especial en la programació amb la voluntat de dinamitzar els projectes musicals de casa nostra. No obstant això, el ventall va molt més enllà del Pirineu i s'obre cap a altres zones muntanyoses d'Europa, com ara França, Euskadi, Occitània, Sardenya i Itàlia.

La música d'arrel és un altre dels punts importants de cadascun dels grups que hi participen, ja sigui des d'un punt de vista més tradicional o més innovador. El públic que passi pel Trama trobarà diversitat en les propostes, des de les més festives i populars a les més arriscades i experimentals, amb el denominador comú de tenir unes arrels lligades als seus territoris. A més de servir d’aparador per als músics pirinencs, la mostra és un lloc on conèixer, intercanviar idees i inquietuds i teixir una trama amb la resta de participants.

El Càmping Riberies de Llavorsí (el Pallars Sobirà) acull del 21 de juny al 23 d’agost la primera edició del festival de música Maitant Fest, que es desenvolupa tots els dijous a partir de les 20 h. L’entrada és gratuïta, amb taquilla inversa. La programació és la següent: Canela N’Drama (21 de juny), Jah Cor Selekta (28 de juny), Carlitos Miñarro (5 de juliol), Evil Rosebud (12 de juliol), Max Acústic (19 de juliol), Cesk Freixas+Ginestà (26 de juliol), OL Harper (2 d’agost), Homes Llúdriga (9 d’agost), Rúpits (16 d’agost) i La Blanco (23 d’agost).

 

Més informació:

Associació FeMAP
Web: www.femap.cat

Turisme Alt Urgell
Tel. 973 35 31 12
Web: www.alturgell.cat

Trobada amb els Acordionistes del Pirineu
Tel. 973 35 31 12
Web: www.alturgell.cat

Festival de Música de la Vila de Rialp
Tel. 973 62 03 65
Web: www.festivalrialp.cat 

Festival MUDA Pirineus
Tel. 652 21 41 61
Web: www.festivalmuda.cat

Dansàneu
Tel. 973 62 63 16
Web: www.dansaneu.cat

Maldaltura
Tel. 973 62 00 10
Web: www.maldaltura.com  

Talarn Music Experience
Tel. 689 81 10 75
Web: www.loquiosc.com

Festival del Romànic i dels Castells de Frontera
Tel. 973 65 34 70
Web: www.pallarsjussa.net

Festival Trama
Tel. 973 51 00 16
Web: https://www.facebook.com/festivaltramaoficial

Maitant Fest
Tel. 657 82 87 04

Web: http://www.campingriberies.cat