EL PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC ES CONSOLIDA EN EL SEU 10è ANIVERSARI


L’equipament situat al municipi d’Àger (la Noguera), a la serra del Montsec, celebra l’efemèride amb unes xifres de visitants rècord i unes perspectives excel·lents a causa de l’auge del l’astroturisme arreu del món.


El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) assoleix els deu anys de funcionament plenament consolidat i amb unes magnífiques perspectives de futur. Si l’equipament iniciava aquest 2018 amb dues notícies excel·lents —la renovació de la certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight per la Fundació Starlight  i el tancament de l’any 2017 amb un registre de visitants rècord, 32.936—, els experts auguren ara que en el darrer any l'increment del turisme de les estrelles a l’Estat espanyol ha augmentat al voltant d'un 300%, amb la previsió de mantenir aquesta tendència a l’alça.

"El Montsec ha estat un clar exemple d'èxit i de com un territori, en un entorn econòmic i de desenvolupament difícil, ha sabut, per mitjà del Parc Astronòmic Montsec, generar una oferta turística d'èxit", va afirmar la investigadora de l'Institut Astrofísic de Canàries (IAC) Antonia Varela en el decurs de la doble jornada tècnica celebrada els dies 28 i 29 de juny, amb la col·laboració de la Diputació, amb motiu del desè aniversari de l’equipament. Varela va afegir que "els números demostren aquest èxit, amb un increment constant de visites des de la seva inauguració, que han arribat a 33.000 en l'últim any i amb un impacte econòmic de 2,5 milions d'euros". Recentment, la Fundació Starlight ha estat triada per l'OMT per liderar el turisme científic al món.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va afirmar en el decurs de la presentació de les jornades commemoratives que el PAM s’ha situat com un referent científic, turístic i econòmic, un projecte “emblemàtic” que, a més, és avalat per diferents certificacions de la Unesco. Reñé va remarcar que la gestió del PAM ha aglutinat els esforços de totes les institucions, un factor que ha estat clau a l’hora d’aconseguir una inversió que, des de l’any 2013, ha estat d’1,5 milions d’euros, aportats en bona part per la Diputació.

Els actes de commemoració dels 10 anys d’activitat han inclòs, el dia 28 de juny, una reunió de la Taula d’Ecoturisme de Catalunya, una altra trobada dels socis del Projecte Europeu Interreg-Poctefa ‘Pirineus, La Nuit’, la inauguració de la nova exposició d’astronomia i de la Sala Starlight, el lliurament als ajuntaments dels diplomes acreditatius de la renovació de la Certificació Starlight, diferents activitats astronòmiques i l’acte commemoratiu del desè aniversari, tots celebrats al PAM.

Un total de 24 municipis del Montsec van rebre els diplomes acreditatius de la renovació de la Certificació Starlight: 11 com a municipis de Reserva i Destinació Turística Starlight (Àger, Camarasa, les Avellanes i Santa Linya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur, Tremp, Isona i Conca Dellà, Gavet de la Conca i Llimiana) i 13 com a Destinació Turística Starlight (Os de Balaguer, Ivars de Noguera, Algerri, Castelló de Farfanya, Balaguer, la Sentiu, Cubells, Foradada, Artesa de Segre, Oliola, Ponts, la Baronia de Rialb i Tiurana).

El dia 29 de juny es va portar a terme la Jornada de Ciència i Astroturisme, celebrada a la seu del Consell Comarcal de la Noguera, que es va centrar en les experiències desenvolupades a les comarques en l’àmbit de les disciplines científiques (geologia i mineria, astronomia i arqueologia i paleontologia) com a manifestacions de l’aprofitament de la ciència per al progrés territorial.

Cal recordar que el mes de desembre la Fundació Starlight va renovar per quatre anys més (de desembre del 2017 a desembre del 2021) a la zona del Montsec la certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight, distinció que acredita la zona com un dels llocs del món en què millor es poden veure les estrelles i més idonis per organitzar-hi activitats turístiques relacionades amb la contemplació del firmament i lligades a la qualitat màxima del cel i la seva protecció contra la contaminació lluminosa.

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) ha rebut 235.000 persones des que va obrir al públic l’any 2009. Enguany es presentarà també la candidatura del Montsec per obtenir la certificació que atorga la International Dark Sky (IDA).

Més informació:

Parc Astronòmic Montsec-Centre d'Observació de l'Univers
Tel. 973 05 30 22 / 973 45 52 46
Web: www.parcastronomic.cat/