EL MUSEU DE LES PAPALLONES DE CATALUNYA ES TRASLLADA A RIBERA DE CARDÓS


El Museu de les Papallones de Catalunya enceta una nova etapa, després de 15 anys de funcionament a Pujalt, i obrirà les portes al final de juny a Ribera de Cardós, a la comarca del Pallars Sobirà. A l’espai museístic es podrà contemplar una col·lecció de més de 3.500 exemplars.


L’Ajuntament de Vall de Cardós i els propietaris de la col·lecció de papallones, Alfons G. Dolsa i Maria Teresa Albarrán, van arribar a un acord per situar el museu en un local de propietat municipal accessible per a tothom, a peu de carretera. La col·lecció de més de 25.000 exemplars, que fins al final del 2017 es trobava a Pujalt, al municipi de Sort, s'ha traslladat per un desacord en la gestió de l’espai museístic entre l'Ajuntament de Sort, titular de l'edifici, i els promotors i propietaris del fons.

Aquest fons científic és considerat com una de les quatre col·leccions de referència a Catalunya, juntament amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona del Parc de la Ciutadella, el Centre de Recursos de Biodiversitat Animal de la Universitat de Barcelona i l'Institut de Ciències del Mar del CSIC.

A Ribera de Cardós s'exposaran unes 3.500 papallones, les mateixes que es mostraven a l'antic museu. Pel que fa a la resta, fins a arribar a 25.000 exemplars, seran en un segon local també propietat de l'Ajuntament. En aquest espai hi haurà el fons científic. Entre les curiositats d'aquesta col·lecció destaca la papallona més gran del món i també la més petita. La joia del museu és una papallona única al món descoberta a Andorra l'any 1994, la Heodes virgaureae pyrenaeicola mariateresa.

La col·lecció, que a partir de Sant Joan s'exposarà a Ribera de Cardós, conté les espècies que volen a Catalunya amb totes les seves varietats, i el visitant podrà conèixer a fons el seu món, les seves relacions amb l'entorn i tota mena de detalls sobre la seva vida i els seus costums. Amb més de 3.500 exemplars exposats, el visitant pot conèixer no solament quines són les espècies catalanes i la seva biologia, sinó també detalls sobre el mimetisme, el dimorfisme sexual, geogràfic i estacional, les relacions amb els altres insectes, la simbiosi i les adaptacions al medi.

La nova museografia complementarà l’exposició d’espècies de papallones catalanes amb una mostra dels principals ordres d’insectes més grans de Catalunya i Europa i dels seus orígens. Com a curiositat, en aquest àmbit de l’origen dels insectes es podrà veure un fòssil antecessor d’aquests organismes –el més antic que es coneix– que té més de 500 milions d’anys.

A més de l’apartat expositiu, el Museu de les Papallones de Catalunya ofereix visites guiades per entomòlegs especialistes en comunicació i visites escolars, tallers d'observació dels insectes i de les papallones i altres activitats divulgatives.

 

Més informació:

Museu de les Papallones de Catalunya
Tel. 655 47 56 61
Web: www.papallones.cat