EL CAMÍ DELS BONS HOMES CELEBRA EL VINTÈ ANIVERSARI


El Camí dels Bons Homes compleix enguany 20 anys amb la posada en marxa d’un pla d’actuacions nou que té com a finalitat incrementar el nombre d’excursionistes que recorren la ruta turística transpirinenca que uneix el santuari de Queralt, al Berguedà, i el castell de Montségur, al departament francès de l’Arieja. A més, hi ha un brancal paral·lel de l'itinerari central que s’uneix a la xarxa de senders de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà.


Fins ara, la travessa s'abastia exclusivament de les aportacions econòmiques dels consells comarcals per on passa –el Berguedà, la Cerdanya, el Solsonès, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà– i de privats. Gràcies a una subvenció europea POCTEFA, de 376.187 euros en tres anys, els responsables de la ruta podran executar el pla d’acció que entre les mesures es planteja la millora del sender, la creació d’un paquet per facilitar la seva realització, l’edició d’un mapa o la inclusió de nous establiments a la ruta (hotels, hostals, cases de turisme rural, albergs, refugis, guies, taxis, centres d’interpretació, càmpings, etc.). A més, és previst col·locar comptadors per quantificar la xifra exacta de senderistes. 

El primer que s'ha fet ha estat reformular la guia amb un format nou que inclou un conjunt de mapes per etapes. Tot seguit, es farà un inventari de l'estat del camí per veure quines actuacions de millora cal fer en els prop de 400 quilòmetres d'itinerari entre el Camí dels Bons Homes i el Camí de l'Últim Càtar, un brancal paral·lel de l'itinerari central que s’uneix a la xarxa de senders de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà.

L'inventari també servirà per veure en quins punts es col·locaran comptadors de persones. Ara per ara, l’afluència de senderistes s’obté a partir de les dades dels establiments d'allotjament, les agències de viatges i les persones que sol·liciten el passaport per fer la ruta, i es calcula que unes mil persones fan la travessa anualment.

D’altra banda, s’ha començat a treballar amb turoperadors per posar a l’abast dels excursionistes que vulguin fer la ruta paquets específics, que incloguin les reserves d'allotjament, els àpats i obsequis exclusius de la travessa. Amb la venda del forfet, d’una banda s’ajudarà el senderista a tenir la ruta més ben planificada i se li evitarà haver de fer gestions i, de l’altra, es podrà conèixer millor el perfil de l’usuari per tal d’oferir uns serveis turístics més ajustats als caminants. També amb la voluntat d'enfortir aquesta comunicació amb el senderista, la ruta estrenarà un web nou que anirà en aquesta línia.

A més de les noves accions per millorar la ruta i amb l'objectiu de promocionar el camí, enguany també se celebrarà una prova esportiva a la travessa, el pròxim mes d'octubre, que pretén servir per commemorar les dues dècades de vida.

Ruta que fusiona natura i història
Dividida en deu etapes, el vessant del Camí dels Bons Homes recorre entre 189 i 205,2 km, depenent de les variants que s'agafin, amb un desnivell acumulat de 5.530 metres. En el cas de la variant del Camí de l'Últim Càtar, també de deu dies, són 189,6 quilòmetres amb un desnivell de 7.420 m i recorre els senders dels entorns de Tuixent, la Seu d’Urgell i Sant Joan de l’Erm, a l’Alt Urgell, i la Vall Ferrera, al Pallars Sobirà. Des d’aquí es passa cap a l’Arieja per Monicon i Tarascon fins a Montségur. La darrera ruta connecta el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el de l’Alt Pirineu amb el Parc Regional d’Arieja.

Ambdues rutes es poden recórrer a peu, a cavall i en la majoria de trams amb BTT. L’itinerari rememora l'exili dels càtars occitans, també anomenats Bons Homes i Bones Dones, que promovien el cristianisme pur i senzill, basat en l'espiritualitat i en contra de l'autoritària, corrupta i ostentosa Església catòlica del segle XIII.

 

Més informació:

Consell Regulador del Camí dels Bons Homes
Tel. 93 822 15 00
Web: www.camidelsbonshomes.com